Απώλειες τον Απρίλιο στις ευρωαγορές

Στο κόκκινο κινήθηκε τον Απρίλιο ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, για πρώτη φορά μετά από πέντε ανοδικούς μήνες. «Βουτιά» 2% για τον χρυσό. Υποχωρεί το ευρώ.

Πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές μετά τις ανακοινώσεις του πληθωρισμού και της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,68% στις 504 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση μόλις 0,04% στις 8.144 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 1,03% στις 17.932 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,99% στις 7.984 μονάδες.

Τον Απρίλιο ο Stoxx 600 υποχώρησε 1,49%. Αυτή ήταν η πρώτη μηνιαία πτώση για τον δείκτη από τον Οκτώβριο του 2022.

Νωρίτερα, ανακοινώθηκε ότι ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ παρέμεινε στο 2,4% τον Απρίλιο του 2024, σταθερός σε σύγκριση με τον Μάρτιο, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat.

Παράλληλα, η ευρωζώνη βγήκε από την ύφεση με πολύ ταχύτερη ανάπτυξη από ό,τι αναμενόταν, λόγω των τεσσάρων κορυφαίων οικονομιών της, αν και η πρόσφατη υποχώρηση του πληθωρισμού σταμάτησε.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του πρώτου τριμήνου αυξήθηκε κατά 0,3% σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, ανακοίνωσε η Eurostat. Μια ξεχωριστή δημοσίευση έδειξε ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν ετησίως κατά 2,4% τον Απρίλιο — όπως και τον Μάρτιο, κινούμενος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να μην πετύχει τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό», δήλωσε ο αντιπρόεδρος Luis de Guindos, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Ενώ αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο του 2% το επόμενο έτος, υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παρέκκλιση, επισήμανε ο Ισπανός αξιωματούχος τη Δευτέρα. Η γεωπολιτική κατάσταση, «ειδικά στη Μέση Ανατολή», αυξάνει τον κίνδυνο για άνοδο του πληθωρισμού, πέρα από τα επιθυμητά όρια.

Στις αγορές εμπορευμάτων, σε καθοδική τροχιά παραμένει το πετρέλαιο στις διεθνής αγορές. Η τιμή του πετρελαίου Brent υποχωρεί 0,7% στα 87,80 δολ. ανά βαρέλι και η τιμή του αργού WTI σημειώνει πτώση 0,9% στα 81,98 δολάρια. Αντίστοιχα, η τιμή του χρυσού «βουλιάζει» 2% στα 2.309 δολ./oz.

Επιπλέον, το ευρώ σημειώνει πτώση 0,3% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0687 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v