Αλλάζουν όλα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Διατάξεις που χρονολογούνται από το 1950 περιλαμβάνει το Πρόγραμμα. Ποιες είναι οι βασικές προβλέψεις του νέου πλαισίου που παρουσιάζει η κυβέρνηση, με στόχο «γκάζι» στις απορροφήσεις.

Αλλάζουν όλα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Απλοποίηση διαδικασιών με άρση γραφειοκρατικών εμποδίων, ενδελεχή παρακολούθηση κάθε ευρώ που εκταμιεύεται και της αποτελεσματικότητας των πόρων, καθώς και ταχύτερες διαδικασίες ένταξης έργων, επιχειρεί να καθιερώσει νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΟ, με το οποίο δημιουργείται ένα νέο πλαίσιο διαχείρισης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Τα 12 δισ. ευρώ του ΠΔΕ εκτιμάται πως διαμορφώνουν σε ποσοστό άνω του 60% τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ενώ το ισχύον πλαίσιο ανατρέχει ακόμα και σε διατάξεις της δεκαετίας του 1950, δημιουργώντας προσκόμματα στη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του βασικού αναπτυξιακού εργαλείου της χώρας.

Στην τελευταία έκθεσή του ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας είχε κρούσει καμπανάκι κινδύνου για την ταχύτητα απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων, αναφέροντας πως οι εκταμιεύσεις των επιχορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης σημειώνουν καθυστερήσεις, αντανακλώντας διοικητικές δυσχέρειες, ενώ χαμηλές παραμένουν και οι εκταμιεύσεις δανείων, παρότι το ύψος των υπογεγραμμένων συμβάσεων αυξήθηκε σημαντικά.

Σήμερα, στη 1 το μεσημέρι, Κωστής Χατζηδάκης και Νίκος Παπαθανάσης αναμένεται να παρουσιάσουν το νομοσχέδιο για τη Σύσταση του Αναπτυξιακού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο στις βασικές του διατάξεις καθιερώνει:

  1. Πλήρη έλεγχο για το σύνολο των δημοσίων έργων μέσω ειδικού μηχανισμού.
  2. Ταχύτερες διαδικασίες ένταξης στο νέο πρόγραμμα των νέων έργων.
  3. Αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων, εθνικών και κοινοτικών.
  4. Ταχύτερη χρηματοδότηση με ενίσχυση της διαφάνειας των διαδικασιών.
  5. Ειδική εποπτεία έργων που αφορούν την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.
  6. Διαχωρισμό των έργων με εθνική χρηματοδότηση και εκείνων που συγχρηματοδοτούνται με την αρωγή ευρωπαϊκών φορέων.
  7. Διαχείριση κόστους συντήρησης των έργων που έχουν δοθεί σε χρήση.
  8. Ανάλυση του κόστους που θα αναλάβει το Δημόσιο για τη συμμετοχή του σε κάθε σχεδιαζόμενο ΣΔΙΤ.

Εκ των ων ουκ άνευ και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε σε κάθε έργο να παρακολουθείται η ροή του χρήματος αλλά και η πρόοδος του φυσικού αντικειμένου σε κάθε στάδιο της επένδυσης.

Φέτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, η συνολική χρηματοδότηση μέσω του ΠΔΕ, συμπεριλαμβανομένων των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, αναμένεται να φτάσει τα 12,167 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με το 5,2% του ετήσιου ΑΕΠ και αναμένεται να συμβάλει στον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης με ποσοστό πάνω από 65%.

Τα κονδύλια του ΠΔΕ αναλύονται σε 6,5 δισ. ευρώ για συγχρηματοδοτούμενα έργα, 2,050 δισ. ευρώ για έργα που θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από εθνικούς πόρους και 3,617 δισ. ευρώ για έργα και δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v