Ποιοι προορισμοί παίρνουν προτεραιότητα στο σχέδιο της Aegean

Οι προορισμοί στους οποίους θα δώσει έμφαση φέτος η αεροπορική και οι επιπτώσεις των πρόωρων υποχρεωτικών ελέγχων στους κινητήρες GTF στα Airbus Α320 neo.

Ποιοι προορισμοί παίρνουν προτεραιότητα στο σχέδιο της Aegean

Με εχέγγυο τα αποτελέσματα του 2023, το οποίο υπήρξε μία πολύ επιτυχημένη χρονιά για την εταιρεία, όπως τόνισε στο πλαίσιο της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της ο διευθύνων σύμβουλός της, Δημήτρης Γερογιάννης, η Aegean διευρύνει για το 2024 τη δραστηριότητά της κυρίως από τη βάση της Αθήνας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο μεγαλύτερος εγχώριος αερομεταφορέας ενισχύει τη συχνότητα των πτήσεων σε υφιστάμενα δρομολόγια προς χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προσφέροντας 7% περισσότερες θέσεις.

Αντίστοιχη αύξηση της χωρητικότητας αναμένεται στο σύνολο του εσωτερικού δικτύου αλλά και από τη βάση της Θεσσαλονίκης. Συνολικά, για φέτος η εταιρεία προγραμματίζει να διαθέσει 19,5 εκατ. θέσεις, από τις 7 βάσεις της, καλύπτοντας 47 χώρες, με 249 δρομολόγια.

«Παραμένουμε προσηλωμένοι στο να ανεβάζουμε τον πήχη ακόμα ψηλότερα, να βελτιώνουμε συνεχώς τις υπηρεσίες μας και να καινοτομούμε, για να ανταποκρινόμαστε στις εξελισσόμενες ανάγκες των επιβατών μας αλλά και τις συνθήκες ανταγωνισμού της ευρωπαϊκής αγοράς», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Δ. Γερογιάννης.

Βέβαια, όπως επεσήμανε, το 2024 το επιχειρησιακό έργο του ομίλου θα επηρεαστεί από την ανάγκη πρόωρων υποχρεωτικών ελέγχων και επισκευών στους κινητήρες GTF των αεροσκαφών της οικογενείας Airbus Α320 neo. «Κατά μέσο όρο γύρω στα 10 αεροσκάφη δεν θα είναι διαθέσιμα για πτήσεις εντός του 2024», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το προηγούμενο διάστημα «διαπραγματευτήκαμε με τον κατασκευαστή και συμφωνήσαμε πακέτο αποζημίωσης που καλύπτει σημαντικό μέρος της σχετικής οικονομικής επίπτωσης».

Όπως ανέφερε ο Δ. Γερογιάννης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις στην προσφερόμενη χωρητικότητα λόγω του ζητήματος που έχει ανακύψει με τους κινητήρες GTF, η εταιρεία προχώρησε στην επέκταση των συμβάσεων μίσθωσης αεροσκαφών Α320 ceo και στην αναπροσαρμογή του πτητικού έργου της εταιρείας, μεταφέροντας χωρητικότητα στην Ελλάδα από πτήσεις που εκτελούνταν το 2023 για τρίτους από βάσεις του εξωτερικού.

Σε ό,τι αφορά την παραλαβή των νέων αεροσκαφών, βάσει χρονοδιαγράμματος, το 2024 η εταιρεία αναμένεται να παραλάβει 5 νέα αεροσκάφη της οικογενείας Α320 neo και 2 ATR 72-600.

Δυναμική ανάπτυξη το 2023

«Το 2023 η AEGEAN πέτυχε δυναμική ανάπτυξη του πτητικού της έργου προσφέροντας 18,9 εκατ. θέσεις, 3 εκατ. περισσότερες από το 2022. H προσθήκη 30 νέων προορισμών στο δίκτυο, φτάνοντας συνολικά τους 180 προορισμούς, και η σημαντική αύξηση της χωρητικότητας λειτούργησαν αποτελεσματικά σ’ ένα ανοδικό περιβάλλον εισερχόμενης ζήτησης αλλά και αυξανόμενης δυναμικής των Ελλήνων για ταξίδια στο εξωτερικό», ανέφερε ο Δ. Γερογιάννης, κάνοντας μια σύντομη ανασκόπηση της δραστηριότητας της Αegean το 2023.

Μάλιστα, τόνισε πως η εταιρεία το 2023 κατέγραψε ιστορικά υψηλά, «παρουσιάζοντας ένα από τα καλύτερα αποτελέσματα, συγκρινόμενη με τις υπόλοιπες εισηγμένες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες, μέσα σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον υψηλών επιτοκίων και αυξανόμενων στοιχείων κόστους».

Υπενθυμίζεται ότι το 2023 η εταιρεία παρέλαβε 9 νέα αεροσκάφη της οικογένειας Airbus A320 neo. Από τα τέλη του 2019, η Αegean έχει παραλάβει συνολικά 28 αεροσκάφη της οικογένειας Airbus A320 και Α321 neo, με τον Δ. Γερογιάννη να επισημαίνει ότι «τα ελεύθερα βαρών (μισθώσεων ή δάνειων) αεροσκάφη έφτασαν συνολικά τα 11 (2 Airbus neo, 6 Airbus CEO , 3 ATR 72 -600) από μόλις 4 το 2019».

Το 4ο τρίμηνο του 2023 η εταιρεία προχώρησε στην αύξηση της συνολικής παραγγελίας των νέων αεροσκαφών σε 50 από 46 προηγουμένως, αυξάνοντας τα αεροσκάφη A321neo, ενώ πριν από λίγες μέρες ανακοίνωσε την περαιτέρω μετατροπή της παραγγελίας της, σύμφωνα με την οποία, 4 νέα Airbus A321neo αεροσκάφη μετατρέπονται σε Long Range αεροσκάφη και θα έχουν τη δυνατότητα πτήσεων μεγαλύτερης εμβέλειας, που θα μπορούν να φτάσουν και να εξυπηρετήσουν αγορές εκτός Ε.Ε., κυρίως στον Κόλπο, στην Ινδία, αλλά και στην Κεντρική Αφρική.

Η εκπαίδευση

«Είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι πρωτοβουλίες που αφορούν την εκπαίδευση με υποτροφίες πιλότων και τεχνικών της εταιρείας, οι οποίες ξεκίνησαν τη διετία 2018-2019, σήμερα αντιγράφονται από μεγάλες αεροπορικές εταιρείες στην Ευρώπη», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, από την πλευρά του ο πρόεδρος της αεροπορικής Ευτύχιος Βασιλάκης.

Υπενθυμίζεται ότι η Αegean σε συνεργασία με την CAE, την κορυφαία παγκοσμίως στον κλάδο της αεροπορικής εκπαίδευσης για πιλότους και πληρώματα καμπίνας, αναπτύσσουν το πρώτο σύγχρονο Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Ελλάδα. «Μέσα σε διάστημα 12 μηνών ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αναβάθμισης του κτηρίου, το οποίο διαθέτει υποδομές για την υποστήριξη συνολικά 7 προσομοιωτών πτήσεων καθώς και εξειδικευμένο εξοπλισμό εκπαίδευσης πληρωμάτων καμπίνας. Στα τέλη του 2023 παραδόθηκαν οι πρώτοι 4 προσομοιωτές εκ των οποίων οι 3 ήδη είναι σε λειτουργία καλύπτοντας τις ανάγκες τόσο της Aegean όσο και τρίτων αεροπορικών εταιρειών», ανέφερε ο Δ. Γερογιάννης.

«Η προσπάθεια του Κέντρου Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων ωριμάζει και φαίνεται πως η επένδυση αυτή είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τις υπηρεσίες αυτές και πλέον αποτελεί πρόκληση η ανάπτυξη και η στελέχωση του Κέντρου», συμπλήρωσε ο Ευτ. Βασιλάκης.

Σχετικά με τη Βάση Συντήρησης Αεροσκαφών, η εταιρεία προγραμματίζει την έναρξη της πλήρους λειτουργίας της εντός των προσεχών εβδομάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v