ΕΤΕ: Οι δύο παράμετροι που θα κρίνουν το νέο placement

Τι προβλέπει το βασικό κυβερνητικό σενάριο για το ποσοστό πώλησης. Πότε αναμένεται να καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα και οι κρίσιμες λεπτομέρειες. Το ατού του θετικού story της τράπεζας.

ΕΤΕ: Οι δύο παράμετροι που θα κρίνουν το νέο placement

Μετά τις ευρωεκλογές θα ληφθεί η τελική απόφαση για τον χρόνο υλοποίησης του δεύτερου κατά σειρά placement των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Πηγές με γνώση της υπόθεσης αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, σε συνδυασμό με την κατάσταση που θα επικρατεί στις αγορές, θα κρίνουν αν το placement θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο ή στις αρχές του φθινοπώρου. Τα παραπάνω δεδομένα θα σταθμίσει και το Μέγαρο Μαξίμου.

Με δεδομένο το θετικό επενδυτικό story της τράπεζας, όπως έδειξαν και οι επιδόσεις του πρώτου τριμήνου, εκτιμάται ότι η ζήτηση από την πλευρά των επενδυτών για τις μετοχές του ΤΧΣ θα είναι αυξημένη, όπως συνέβη και στο πρώτο placement.

Το βασικό σενάριο 

Το βασικό κυβερνητικό σενάριο προβλέπει, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, τη διατήρηση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (σ.σ. από το δημόσιο) ενός ποσοστού στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας.

Ως εκ τούτου, οι πληροφορίες επιμένουν ότι εξετάζεται η διάθεση ποσοστού από 8% έως 10%, από το σύνολο του 18% των μετοχών της Εθνικής που ελέγχει πλέον το Ταμείο. Όλα βέβαια, όπως επισημαίνεται, θα εξαρτηθούν και από τη ζήτηση, αλλά και από το ύψος του buyback από την πλευρά της τράπεζας, εφόσον κάτι τέτοιο συμφωνηθεί. Το κατώτατο όριο του ποσοστού που θα μπορούσε να διατηρήσει το Ταμείο στην Εθνική εκτιμάται από τις ίδιες πηγές στην περιοχή του 5%.

Θετικό story

Ενισχυτικά στην όρεξη των ξένων επενδυτών να τοποθετηθούν στην Εθνική Τράπεζα συμβάλλουν, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, τα θετικά οικονομικά μεγέθη, όπως αυτά αποτυπώθηκαν στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, αλλά και οι στόχοι για την επόμενη τριετία (business plan 2024-2026).

Στο μεταξύ, η διοίκηση της Eθνικής Τράπεζας αναμένει την επίσημη έγκριση από τον SSM για τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2023. Η τράπεζα έχει προϋπολογίσει τη διανομή του 30% της κερδοφορίας της προηγούμενης οικονομικής χρήσης.

Η επίσημη απάντηση από τον επόπτη τοποθετείται χρονικά στις αρχές Ιουνίου και εν συνεχεία το θέμα της διανομής θα τεθεί προς έγκριση από την Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων. Ένα, επίσης, κομβικό ζήτημα για τη διοίκηση της τράπεζας είναι η έγκριση για να προχωρήσει σε πρόγραμμα επαναγοράς τίτλων (buyback).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v