Φρούριο η πλατεία Ταξίμ για να μην πλησιάσουν οι διαδηλωτές της Πρωτομαγιάς

Ψηλά μεταλλικά φράγματα τοποθετήθηκαν γύρω από την εμβληματική πλατεία της Κωνσταντινούπολης και το πάρκο Γκεζί, τόπους που έχουν συνδεθεί με ιστορικές κινητοποιήσεις κατά του Ερντογάν. Στους δρόμους πάνω από 42.000 αστυνομικοί.

Φρούριο η πλατεία Ταξίμ για να μην πλησιάσουν οι διαδηλωτές της Πρωτομαγιάς

Η τουρκική αστυνομία ξεκίνησε από σήμερα να κλείνει την περιοχή περιμετρικά της πλατείας Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης για να εμποδίσει τη διεξαγωγή οποιασδήποτε συγκέντρωσης την Πρωτομαγιά  στο σημείο που το 2013 έγινε το επίκεντρο του κύματος διαμαρτυρίας κατά του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ψηλά μεταλλικά φράγματα τοποθετήθηκαν γύρω από την πλατεία, στην οποία καταλήγει η διάσημη πεζοδρομημένη λεωφόρος Ιστικλάλ, μεταδίδει δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Περισσότεροι από 42.000 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν την Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια.

«Δεν θα επιτρέψουμε στις τρομοκρατικές οργανώσεις να κάνουν την Πρωτομαγιά πεδίο δράσης και προπαγάνδας», προειδοποίησε.

Οι συγκεντρώσεις δεν επιτρέπονται εδώ και χρόνια στην πλατεία Ταξίμ, αλλά συνδικαλιστικές και πολιτικές οργανώσεις καλούν τακτικά τα μέλη τους να συγκεντρωθούν εκεί.

Αρκετές μεταξύ αυτών ζήτησαν να πραγματοποιηθεί πορεία αύριο προς την πλατεία αυτή.

Η πλατεία Ταξίμ και το γειτονικό πάρκο Γκεζί, που βρίσκονται στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, ήταν το επίκεντρο του πρωτοφανούς κύματος διαδηλώσεων το 2013 που είχαν στόχο την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τότε ήταν πρωθυπουργός από το 2003.

Το ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ερντογάν υπέστη πανωλεθρία στις τοπικές εκλογές της 31ης Μαρτίου, τη χειρότερη ήττα του μέσα σε δύο δεκαετίες που είναι στην εξουσία.

Η Κωνσταντινούπολη, η μεγαλύτερη πόλη της χώρας και οικονομική της πρωτεύουσα, παρέμεινε στα χέρια του σοσιαλδημοκρατικού Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), του μεγαλύτερου κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης.

«Η πλατεία Ταξίμ είναι ένα τραύμα για την κυβέρνηση του ΑΚΡ (...) Δεν θα την εγκαταλείψουμε», δήλωσε τη Δευτέρα ο Ντενίζ Γιουτζέλ, αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος Τύπου του CHP.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v