Οι Χούθι επεκτείνουν τις επιθέσεις τους πιο βαθιά στον Ινδικό Ωκεανό

Το χτύπημα στο MSC Orion επεκτείνει τη θαλάσσια έκταση που απειλείται από τις επιθέσεις των Χούθι κατά των δυτικών πλοίων σε μια προηγουμένως ανεπηρέαστη περιοχή του βορειοδυτικού Ινδικού Ωκεανού.

Οι Χούθι επεκτείνουν τις επιθέσεις τους πιο βαθιά στον Ινδικό Ωκεανό

Οι Χούθι της Υεμένης απειλούν εμπορικά πλοία στον ευρύτερο Ινδικό Ωκεανό, προειδοποιούν ναυτικές αρχές μετά την επίθεση με drone στο MSC Orion, αρκετά μακριά από την Ερυθρά Θάλασσα, την περασμένη εβδομάδα. 

Της επίθεσης είχαν προηγηθεί απειλές των Χούθι τον Μάρτιο να επεκτείνουν τα χτυπήματά τους στον Ινδικό Ωκεανό, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών πλοίων που πλέουν μεταξύ Ασίας και Ευρώπης γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας.

Πολλές ναυτιλιακές εταιρείες έχουν στραφεί σε αυτή τη μακρύτερη διαδρομή για να αποφύγουν τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.

Οι Χούθι έχουν εξαπολύσει δεκάδες χτυπήματα από τον Νοέμβριο σε εμπορικά πλοία, διαμηνύοντας ότι ενεργούν για να υποστηρίξουν τους Παλαιστινίους της Γάζας, χρησιμοποιώντας ένα μείγμα πυραύλων και drones.

Ωστόσο, το χτύπημα της ισλαμιστικής ομάδας στο MSC Orion επεκτείνει τη θαλάσσια έκταση που απειλείται από τις επιθέσεις της κατά των δυτικών πλοίων σε μια μεγάλη και προηγουμένως ανεπηρέαστη περιοχή του βορειοδυτικού Ινδικού Ωκεανού.

Ο Τζέικομπ Λάρσεν, επικεφαλής θαλάσσιας ασφάλειας της Bimco, μιας μεγάλης ένωσης πλοιοκτητών, προέβλεψε ότι ορισμένες ναυτιλιακές εταιρείες θα κατευθύνουν τα πλοία τους πιο μακριά από την Υεμένη για να αποφύγουν την αυξημένη απειλή.

«Είναι πιθανό ορισμένα πλοία -ειδικά αυτά που έχουν συνδέσεις με το Ισραήλ, τις ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο- να κινηθούν ακόμα πιο μακριά από την απειλή» είπε.

Το MSC Orion, που ανήκει στη Mediterranean Shipping Company (MSC) με έδρα τη Γενεύη, χειριστή του μεγαλύτερου στόλου πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, χτυπήθηκε από drone μεταξύ 300 και 400 ναυτικών μιλίων νοτιοανατολικά του Κέρατος της Αφρικής, σύμφωνα με τον Οργανισμό Εμπορικής Ναυτιλίας του Ηνωμένου Βασιλείου. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v