Πάνω από τις εκτιμήσεις τα κέρδη της Shell

Προσαρμοσμένα κέρδη 7,7 δισ. δολαρίων για την πετρελαϊκή, μειωμένα σε σχέση με το περυσινό peak, αλλά καλύτερα από το αναμενόμενο. Επαναγορά μετοχών 3,5 δισ. δολαρίων για το επόμενο τρίμηνο ανακοίνωσε ο βρετανικός κολοσσός.

Πάνω από τις εκτιμήσεις τα κέρδη της Shell

Ο βρετανικός πετρελαϊκός γίγαντας Shell παρουσίασε ισχυρότερα κέρδη πρώτου τριμήνου από τα αναμενόμενα, με ώθηση από τα υψηλότερα περιθώρια διύλισης και τις εύρωστες συναλλαγές.

Η Shell ανέφερε προσαρμοσμένα κέρδη 7,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών για 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια, μεταδίδει το CNBC.

Ένα χρόνο νωρίτερα, η εταιρεία παρουσίασε προσαρμοσμένα κέρδη 9,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων την αντίστοιχη περίοδο και 7,3 δισεκατομμύρια δολάρια για το τελευταίο τρίμηνο του 2023.

Ο διευθύνων σύμβουλος Wael Sawan περιέγραψε τα αποτελέσματα ως «άλλο ένα τρίμηνο ισχυρών λειτουργικών και οικονομικών επιδόσεων».

Η πετρελαϊκή εταιρεία ανακοίνωσε πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 3,5 δισ. δολαρίων για το επόμενο τρίμηνο. Το μέρισμά της παραμένει αμετάβλητο.

 

Το τμήμα χημικών και πετρελαϊκών προϊόντων της Shell σημείωσε προσαρμοσμένα κέρδη 2,8 δισ. δολαρίων, μεγάλη αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Επίσης, η Shell ανέφερε καθαρό χρέος 40,5 δισ. δολαρίων πρώτου τριμήνου, έναντι 43,5 δισ. δολ. στο τέλος του 2023.

Τα κέρδη του πρώτου τριμήνου μειώθηκαν κατά περίπου 20% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, αντανακλώντας μια ευρύτερη τάση στον κλάδο ενέργειας, γράφει το Bloomberg.

Οι αμερικανικοί πετρελαϊκοί κολοσσοί Exxon Mobil και Chevron, καθώς και η γαλλική Total Energies και η νορβηγική Equinor ανέφεραν σημαντική πτώση κερδών πρώτου τριμήνου σε ετήσια βάση.

Οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου σημείωσαν κέρδη ρεκόρ για ολόκληρο το 2022, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πιο πρόσφατα, ωστόσο, τα έσοδα επλήγησαν από την πτώση των τιμών φυσικού αερίου.

Οι τιμές spot του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μειώθηκαν περισσότερο από 45% τον τελευταίο χρόνο, εν μέρει λόγω του ήπιου χειμώνα και της αφθονίας προμηθειών.

Η βρετανική ανταγωνίστρια BP θα ανακοινώσει οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου στις 7 Μαΐου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v