Μακρόν: Η Ευρώπη μπορεί να πεθάνει

Ο ευρωπαϊκός πολιτισμός μπορεί να πεθάνει και το τέλος ίσως έρθει γρήγορα και σκληρά, προειδοποιεί. Οι τρεις υπαρξιακές απειλές. Στο τραπέζι ξανά η αποστολή στρατιωτών στην Ουκρανία.

Μακρόν: Η Ευρώπη μπορεί να πεθάνει

Ενα ακόμη καμπανάκι για το μέλλον της Ευρώπης κρούει ο Εμμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξή του στον Economist

«Ένας πολιτισμός μπορεί να πεθάνει», προειδοποιεί ο γάλλος Πρόεδρος, συμπληρώνοντας ότι το τέλος μπορεί να είναι «βίαιο». «Τα πράγματα μπορούν να συμβούν πολύ πιο γρήγορα από όσο νομίζουμε».

Η ανησυχία του δεν αφορά μόνο την Ευρωπαϊκή Ένωση ή ακόμα και την υπεράσπιση του ευρωπαϊκού εδάφους. Πρόκειται για την ανθεκτικότητα ενός συνόλου κανόνων και αξιών, που στηρίζονται στον οικονομικό πλούτο και τη φυσική ασφάλεια, που δεσμεύουν όλους τους Ευρωπαίους, τονίζει. 

Ο κ. Μακρόν εντοπίζει ένα τριπλό σοκ διασυνδεδεμένων απειλών που δημιουργούν μια ιδιαίτερα επικίνδυνη στιγμή στην ιστορία της ηπείρου. Το πρώτο είναι γεωπολιτικό: ο αγώνας της Ευρώπης να αντισταθεί στη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν. «Ποιος μπορεί να προσποιηθεί ότι η Ρωσία θα σταματήσει εκεί;» Τι ασφάλεια θα υπήρχε, ρωτά, για τις γειτονικές χώρες: Μολδαβία, Ρουμανία, Πολωνία, Λιθουανία και άλλες;

Ο δεύτερος κίνδυνος για την Ευρώπη προέρχεται από το δίδυμο οικονομικό σοκ της επιταχυνόμενης τεχνολογίας και της Κίνας. Η Ευρώπη πρόκειται να μείνει πίσω σε κρίσιμους τομείς υψηλής τεχνολογίας εάν δεν κατανοήσει την κλίμακα και τον επείγοντα χαρακτήρα του τι πρέπει να γίνει τώρα, τονίζει. Ο ίδιος βλέπει μέρος της λύσης σε μια μεγάλη ένεση δημόσιου χρήματος αλλά και στην απορρύθμιση και την ενθάρρυνση του κινδύνου.

Η τελική απειλή για την Ευρώπη είναι η δημοκρατική: ένας αναζωπυρούμενος εθνικισμός, που φορτίζεται από την παραπληροφόρηση. «Αυτό που με σκοτώνει, στη Γαλλία όπως και στην Ευρώπη, είναι το πνεύμα της ήττας», δηλώνει. «Το πνεύμα της ήττας σημαίνει δύο πράγματα: το συνηθίζεις και σταματάς να αγωνίζεσαι».

Αποστολή στρατιωτών στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η αποστολή δυτικών χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία, εφόσον βεβαίως η ίδια το ζητήσει, επισημαίνοντας πως «δεν θα πρέπει να αποκλείουμε κανένα ενδεχόμενο διότι ο στόχος μας είναι να μην καταφέρει ποτέ η Ρωσία να κερδίσει».

«Δεν αποκλείεται κανένα ενδεχόμενο διότι έχουμε απέναντί μας κάποιον που δεν αποκλείει τίποτα», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, συμπληρώνοντας ότι «δείξαμε διστακτικότητα θέτοντας τα όρια της αντίδρασής μας σε κάποιον που δεν έχει δισταγμούς και είναι επιτιθέμενος».

«Πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι και να δώσουμε στην Ουκρανία τα μέσα που χρειάζεται για να αντισταθεί», είπε επίσης ο Μακρόν, επισημαίνοντας εκ παραλλήλου ότι «η αξιοπιστία εξαρτάται επίσης από την ικανότητα αποτροπής, χωρίς να ανακοινώνουμε εκ των προτέρων τι θα κάνουμε και τι δεν θα κάνουμε». Ερωτηθείς αν οι σύμμαχοι θα ευθυγραμμιστούν με τις απόψεις του περί αποστολής χερσαίων δυνάμεων, ο Γάλλος πρόεδρος απάντησε ότι αν η Ρωσία αποφάσιζε να προχωρήσει πιο μακριά τότε αναμφίβολα το ερώτημα θα ετίθετο και ότι γι' αυτόν τον λόγο επεδίωξε μια στρατηγική αφύπνιση έναντι των ομολόγων του αλλά και έναντι των κρατών της Δύσης. Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε επίσης ότι από το 2022 και μετά η Ρωσία προσέθεσε και την πυρηνική απειλή στο λεξιλόγιό της.

Η Ρωσία έχει εξελιχθεί σε μια υπερεξοπλισμένη δύναμη που εξακολουθεί να επενδύει μαζικά στον τομέα των εξοπλισμών κάθε τύπου και που δεν έχει τη φήμη χώρας που σέβεται το διεθνές δίκαιο και την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων της, ανέφερε επίσης ο Γάλλος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι έχει εξελιχθεί σε δύναμη περιφερειακής αποσταθεροποίησης και ότι συνιστά απειλή για την ασφάλεια των Ευρωπαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v