Γεωργία: Ψηφίστηκε ο νόμος περί «ξένων πρακτόρων» που έβγαλε χιλιάδες στον δρόμο

Νόμος του κράτους παρά τις διαδηλώσεις που επιμένουν στην Τιφλίδα. Σκηνές παρ' ολίγον βίας και στο κοινοβούλιο. Καταγγελίες για φιλορωσικό νόμο που φιμώνει αντιπολιτευτικές φωνές. Τη διαφάνεια επικαλείται η κυβέρνηση.

Γεωργία: Ψηφίστηκε ο νόμος περί «ξένων πρακτόρων» που έβγαλε χιλιάδες στον δρόμο

Ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο της Γεωργίας ο νόμος για την «ξένη επιρροή» (ή, αλλιώς, για τους ξένους πράκτορες), τον οποίο η αντιπολίτευση καταδικάζει ως εμπνευσμένο από το Κρεμλίνο, με σκοπό την καταστολή της κοινωνίας πολιτών.

Η πλειοψηφία των βουλευτών υποστήριξε το νομοσχέδιο σε ψηφοφορία σήμερα Τρίτη, παρά τις συνεχείς διαδηλώσεις που έχουν βγάλει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους της Τιφλίδας.

Τις τελευταίες ημέρες, η αστυνομία κατηγορήθηκε για ξυλοδαρμό διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο, ενώ την Τρίτη η βία εξαπλώθηκε στην αίθουσα.

Ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Γεωργιανό Όνειρο χρειάστηκε να συγκρατηθεί από φρουρούς ασφαλείας καθώς παραλίγο να ορμήσει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λεβάν Χαμπεϊσβίλι, όπως μεταδίδει ο Guardian.

 

Σύμφωνα με τον επίμαχο νόμο, μέσα ενημέρωσης ή οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών στη Γεωργία που λαμβάνουν περισσότερο από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό θα καταχωρίζονται ως «οργανώσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντα ξένης δύναμης».

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «εμπνευσμένο από το Κρεμλίνο», καθώς απηχεί νομοθετικές ρυθμίσεις που εισήγαγε στη Ρωσία από το 2012 ο Βλαντιμίρ Πούτιν και, σύμφωνα με τους επικριτές, έχει χρησιμοποιηθεί για τη φίμωση αντιφρονούντων.

Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Ιράκλι Κοπμπαχίτζε συναντήθηκε νωρίτερα με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις Τζιμ Ο' Μπράιαν στην Τιφλίδα, για να συζητήσουν τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον.

Η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλόμε Ζουραμπιτσβίλι έχει δηλώσει ότι θα ασκήσει βέτο στον νόμο, αλλά το κυβερνών κόμμα έχει αρκετές κοινοβουλευτικές δυνάμεις για να τον περάσει και πάλι. Η γεωργιανή κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η νομοθεσία αφορά τη διαφάνεια και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v