ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις για... παράκαμψη κυρώσεων υπέρ Ρώσου μεγιστάνα

Η Ουάσιγκτον επιβάλλει περιορισμούς σε Ρώσο πολίτη και τρεις εταιρείες για τη δημιουργία σχήματος παράκαμψης κυρώσεων υπέρ του Όλεγκ Ντεριπάσκα. Ο κρίσιμος ρόλος της εταιρείας ονόματι... Iliadis.

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις για... παράκαμψη κυρώσεων υπέρ Ρώσου μεγιστάνα

Το υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε ότι επιβάλλει κυρώσεις σε έναν Ρώσο πολίτη και σε τρεις εταιρείες με έδρα τη Ρωσία που, όπως ανέφερε, προσπάθησαν να παρακάμψουν τις κυρώσεις μέσω σχήματος που θα μπορούσε να αποδεσμεύσει περισσότερα από 1,5 δισ. δολάρια που ανήκουν στον Ρώσο μεγιστάνα των μετάλλων Όλεγκ Ντεριπάσκα (φωτ.).

Ο Ντεριπάσκα, στον οποίο είχαν επιβληθεί αμερικανικές κυρώσεις τον Απρίλιο του 2018, επεκτάθηκε στο εμπόριο μετάλλων όταν κατέρρεε η Σοβιετική Ένωση, κάνοντας περιουσία με το να αγοράζει μερίδια των εργοστασίων αλουμίνας. Το περιοδικό Forbes εκτιμά ότι η περιουσία του φέτος φθάνει τα 2,8 δισ. δολάρια.

Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι τον Ιούνιο του 2023 ο Ντεριπάσκα συνεργάστηκε με τον Ρώσο πολίτη Ντμίτρι Μπελογκλάζοφ, ιδιοκτήτη της εταιρείας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Titul, σε μια συναλλαγή που σχεδίασαν με σκοπό να πωλήσουν τις δεσμευμένες μετοχές του Ντεριπάσκα σε ευρωπαϊκή εταιρεία.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, η εταιρεία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Iliadis με έδρα τη Ρωσία, ιδρύθηκε ως θυγατρική της Titul. Στις αρχές του 2024, η Iliadis εξαγόρασε τη ρωσική εταιρεία επενδύσεων χαρτοφυλακίου International Company Joint Stock Company Rasperia Trading Limited (Rasperia), η οποία κατέχει τις δεσμευμένες μετοχές του Ντεριπάσκα.

Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι κυρώσεις επιβλήθηκαν σήμερα στον Μπελογκλάζοφ και στις εταιρείες Titul και Iliadis, επειδή δραστηριοποιούνται ή δραστηριοποιήθηκαν στον τομέα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Ρωσίας. Αναφέρει ότι η Rasperia υπέστη κυρώσεις επειδή ανήκει ή ελέγχεται από την Iliadis ή επειδή ενήργησε ή φέρεται να ενήργησε για λογαριασμό της Iliadis.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v