Οικονομία δύο ταχυτήτων στην Κίνα: Η βιομηχανία εκτοξεύεται, οι καταναλωτές μαζεύονται

Την πιο μικρή άνοδο από το 2022 είχε το λιανεμπόριο τον Απρίλιο. Σε αντίθεση, στο φουλ δουλεύουν τα εργοστάσια, στηρίζοντας τη Νο 2 οικονομία του κόσμου.

Οικονομία δύο ταχυτήτων στην Κίνα: Η βιομηχανία εκτοξεύεται, οι καταναλωτές μαζεύονται

Τη μικρότερη άνοδο από το 2022 έκαναν οι λιανικές πωλήσεις στην Κίνα, ενώ η βιομηχανική παραγωγή επιταχύνθηκε, αναδεικνύοντας τη μη ισορροπημένη ανάκαμψη της Νο 2 οικονομίας του κόσμου.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι καταναλωτικές δαπάνες επεκτάθηκαν κατά 2,3% τον Απρίλιο. Αυτό είναι χαμηλότερο από το 3,1% τον Μάρτιο και χειρότερο από το 3,7% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε ταχύτερα από το αναμενόμενο, κατά 6,7%.

Ο μεταποιητικός τομέας της Κίνας, ο οποίος βασίζεται στις εξαγωγές, έχει τροφοδοτήσει φέτος τη Νο 2 οικονομία του κόσμου, καθώς η παρατεταμένη κρίση ακινήτων επιβαρύνει την εγχώρια ζήτηση. Οι εξαγωγές επέστρεψαν σε ανάπτυξη τον Απρίλιο, αλλά οι τιμές καταναλωτή παρέμειναν υποτονικές. Οι πιστώσεις συρρικνώθηκαν για πρώτη φορά από το 2005, υπογραμμίζοντας το αδύναμο κλίμα.

«Το σημαντικότερο συμπέρασμα που αποκομίζω, είναι ότι η Κίνα έχει μια ανάκαμψη δύο ταχυτήτων», δήλωσε ο Larry Hu, επικεφαλής οικονομικών της Κίνας στη Macquarie Group. Πρόσθεσε ότι τα μικτά στοιχεία μπορεί να ωθήσουν την κυβέρνηση να ενισχύσει τη στήριξη, αλλά δεν θα οδηγήσουν σε κάποια σημαντική αλλαγή.

Άλλα στοιχεία έδειξαν επίσης αποκλίσεις στην οικονομία. Οι επενδύσεις παγίου ενεργητικού αυξήθηκαν κατά 4,2% τους πρώτους τέσσερις μήνες του χρόνου, σημειώνοντας ήπια επιβράδυνση. Ωστόσο, οι επενδύσεις στην ανάπτυξη ακινήτων έκαναν βουτιά 9,8%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v