Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντράγκι: Πρώτα τα prior actions μετά το waiver

Μόλις η Aθήνα εφαρμόσει τα prior actions, η ΕΚΤ θα αποφασίσει για το waiver, τόνισε ο Μάριο Ντράγκι. Θα χρειαστεί και άλλη συνεδρίαση. Κατεβάζει ταχύτητα η ανάπτυξη της ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο. Εκκληση για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

Ντράγκι: Πρώτα τα prior actions μετά το waiver

Εγινε μια παρουσίαση αλλά δεν λήφθηκε απόφαση για την επαναφορά του waiver (εξαίρεση), δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αναγνώρισε τη σημαντική πρόοδο που έγινε από την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, πρόσθεσε ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτηση για το αν συζητήθηκε η επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα. 

Μόλις τα prior actions εφαρμοστούν, η ΕΚΤ θα αποφασίσει για την επαναφορά του waiver, σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης. Επισήμανε ωστόσο πως θα χρειαστεί μια ακόμα συνάντηση του Δ.Σ.

Η ΕΚΤ έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία

Σχετικά με τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, ο κ. Ντράγκι υποστήριξε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά ή σε χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, αρκετά μετά το τέλος των αγορών στοιχείων ενεργητικού. 

Ο ίδιος επανέλαβε ότι οι αγορές στοιχείων ενεργητικού θα συνεχιστούν έως τον Μάρτιο του 2017 ή και αργότερα, αν κριθεί αναγκαίο. 

Ο κ. Ντράγκι τόνισε πως είναι κρίσιμο να διασφαλιστεί ότι το περιβάλλον πολύ χαμηλού πληθωρισμού δεν θα εδραιωθεί στην οικονομία της ευρωζώνης. Υπογράμμισε πως η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει διαθέσιμα για να επιτύχει τον στόχο για τον πληθωρισμό, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Χαμηλός ο πληθωρισμός τους επόμενους μήνες

Όσον αφορά στην κατάσταση της οικονομίας της ευρωζώνης, ο επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε πως η ανάπτυξη θα συνεχιστεί το δεύτερο τρίμηνο, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό από το πρώτο τρίμηνο. 

Όπως τόνισε, η ανάπτυξη επηρεάζεται αρνητικά από τις αδύναμες εξαγωγές και στηρίζεται από την εγχώρια ζήτηση. 

Η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,6% το 2016, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης τον Μάρτιο για ανάπτυξη 1,4%. Το 2017 η οικονομία της ευρωζώνης προβλέπεται να αναπτυχθεί με 1,7%, όσο και το 2018. 

Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε πολύ χαμηλά ή αρνητικά επίπεδα τους επόμενους μήνες και να κινηθεί υψηλότερα το δεύτερο εξάμηνο του 2016. 

Η ΕΚΤ διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό το 2017 και το 2018, στο 1,3% και στο 1,6% αντίστοιχα. Το 2016 ο πληθωρισμός θα κινηθεί στο 0,2%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 0,1%.

Ο κ. Ντράγκι υποστήριξε ακόμα πως πρέπει να συνεισφέρουν και άλλοι φορείς άσκησης πολιτικής για την τόνωση της ανάπτυξης. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε πως οι φορείς άσκησης πολιτικής πρέπει να δώσουν έμφαση στην αύξηση της παραγωγικότητας και στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Ο ίδιος κάλεσε για ενίσχυση των επενδυτικών πρωτοβουλιών.

Αμετάβλητα τα επιτόκια

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια αναφοράς (0,0%) και αποδοχής καταθέσεων (-0,40%).

Χωρίς μεταβολές και το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης (0,25%).

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε επίσης ότι θα ξεκινήσει τις αγορές εταιρικών ομολόγων στις 8 Ιουνίου.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών προέβλεπαν πως η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε αλλαγές στα επιτόκια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v