Με κέρδη ξεκινά η εβδομάδα στη Wall Street

Ενισχυμένες προσδοκίες για περικοπές επιτοκίων από τη Fed και θετικά πρόσημα για τους δείκτες. Υψηλές πτήσεις για πετρέλαιο και χρυσό, ελαφρές απώλειες για το δολάριο. Γλιστρούν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων.

Με κέρδη ξεκινά η εβδομάδα στη Wall Street

Ανοδικά κινούνται οι αμερικανικές μετοχές, καθώς η Wall Street να επιχειρεί να ενισχύσει τα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης, που προέκυψαν στον απόηχο των στοιχείων για τις νέες θέσεις εργασίας αναπτερώνοντας τις ελπίδες για μείωση επιτοκίων από τη Fed.

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,51% στις 38.873 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει αύξηση 0,43% στις 5.149 μονάδες και ο Nasdaq κινείται 0,34% υψηλότερα, στις 16.211 μονάδες.

Και οι τρεις βασικοί δείκτες σημείωσαν άνοδο άνω του 1% ο καθένας την Παρασκευή, δεδομένου ότι τα νέα στοιχεία μισθοδοσίας στις ΗΠΑ έδειξαν πως η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε λιγότερες από τις αναμενόμενες θέσεις εργασίας τον Απρίλιο και αυξήθηκε η ανεργία, αμβλύνοντας τους φόβους για υπερθέρμανση της οικονομίας. Οι traders αναθάρρησαν προσδοκώντας ότι η Fed πιθανώς θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια νωρίτερα φέτος.

«Είναι κάπως νωρίς να δηλώσουμε ότι η οικονομία των ΗΠΑ έχει κάνει ήπια προσγείωση, αφού η Fed εξακολουθεί να διατηρεί τα επιτόκια σε περιοριστικά επίπεδα. Αλλά η έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Απριλίου βοηθά να ανοίξει μια πορεία προς αυτόν τον προορισμό», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Comerica Bank Bill Adams.

Ως επί το πλείστον τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου έχουν ανακοινωθεί, ωστόσο οι επενδυτές αναμένουν την έκθεση εταιρειών-κλειδί αυτή την εβδομάδα, όπως η Disney και η Uber, η οποία στο ταμπλό κάνει «καλή κίνηση» στο +3%. Αντίστοιχη άνοδο, σημειωτέον, καταγράφει και η μετοχή της Tesla.

«Τα κέρδη ανέκαμψαν στο 1ο τρίμηνο, με τη βοήθεια των περιθωρίων», έγραψε ο Emmanuel Cau της Barclays την Παρασκευή. «Αν και με εξαιρέσεις, η συνολική ανθεκτικότητα στα κέρδη πιθανότατα περιόρισε τις απώλειες για τις μετοχές».

Το Σάββατο, η Berkshire Hathaway του Warren Buffett ανέφερε ετήσια αύξηση σχεδόν 40% στα λειτουργικά κέρδη για το πρώτο τρίμηνο.

Στα εμπορεύματα, το πετρέλαιο Brent κινείται 0,58% υψηλότερα στα 83,44 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κάνει άλμα 1,05% στα 2.332 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχωρεί έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,078 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 1 μονάδα βάσης και διαμορφώνεται στο 4,50%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v