Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προκρούστης για μισθούς-επικουρικές

Έναρξη διαλόγου για μείωση κατώτατου μισθού, 13-14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα και ωριμάνσεις ζήτησε από τους κοινωνικούς φορείς ο Λ. Παπαδήμος. Ενιαίο μέτωπο από ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ για κατώτατο μισθό.

Προκρούστης για μισθούς-επικουρικές
Τα ανοιχτά θέματα στο μισθολογικό και στο ασφαλιστικό τέθηκαν στις διαδοχικές συναντήσεις του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ.

Στη συνάντηση, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους κοινωνικούς φορείς την έναρξη διαλόγου για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας και τη μείωση του μισθολογικού κόστους που προσδιορίζεται (μεταξύ άλλων) και από: α) τον κατώτατο μισθό της ΕΓΣΣΕ, β) τον 13ο και 14ο μισθό, γ) της ωρίμανσης (τριετίες), δ) το μη μισθολογικό κόστος.

"Πρέπει να δεχτούμε μια μείωση εισοδημάτων βραχυπρόθεσμα για να μείνουμε στο ευρώ", τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδήμος, υπογραμμίζοντας ότι "δεν μπορούμε να ξεκινάμε το διάλογο από τη βάση δεδομένων και αμετακίνητων κεκτημένων, διότι αύριο κινδυνεύουμε να μην έχουμε τίποτα". Τόνισε δε ότι πρέπει οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν ως το τέλος του μήνα Ιανουαρίου.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο Δ. Δασκαλόπουλος του ΣΕΒ εξέφρασε μετά τη συνάντηση τη στήριξή του στην κυβέρνηση Παπαδήμου, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί χαμηλότερα το μέσο κόστος εργασίας, ει δυνατόν χωρίς να θιγούν οι κατώτατοι μισθοί.

Πρότεινε δε, νέα συνάντηση των κοινωνικών εταίρων τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου στις 16:00 με στόχο "τη διαμόρφωση κοινών θέσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης".
 
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, υπογράμμισε ότι ο κ. Παπαδήμος ζήτησε να συζητηθούν ζητήματα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, μηδέ της ΕΓΣΣΕ εξαιρουμένης. "Πολύ αργά θυμήθηκαν τον κοινωνικό διάλογο, εμείς λέμε ότι για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ούτε ένα βήμα υποχώρηση", υπογράμμισε.

"Μπορούμε να συζητήσουμε ζητήματα που αφορούν μισθολογικά κόστη, μπορούμε να συζητήσουμε ζητήματα που αφορούν προστασία των θέσεων εργασίας, επ΄ουδενί όμως την Εθνική Γενική Σύμβαση Εργασίας", τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

Η ΕΣΕΕ πρότεινε τριετές πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, μείωση κατά 10% του μη μισθολογικού κόστους και τη θέσπιση ασφαλιστικού τέλους στο 0,1% του τζίρου των επιχειρήσεων πρότεινε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, στη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό.

Ο Δ. Ασημακόπουλος, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, υπογράμμισε ότι στη συνάντηση θίχτηκε το θέμα του μη μισθολογικού κόστους. "Θα επιμείνουμε στην ΕΓΣΣΕ, είναι το τελευταίο φύλλο συκής αξιοπιστίας για τους κοινωνικούς φορείς". Ο κ. Ασημακόπουλος τόνισε ότι η μείωση του κατώτατου μισθού των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας προς όφελος της ανταγωνιστικότητας είναι "ψευτοδίλημμα".

Όπως ανέφερε, χθες, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κουτρουμάνης, σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Παπαδήμο, η κυβέρνηση δεν θέτει κόκκινες γραμμές, αλλά «το καλύτερο για όλους είναι να υπάρξει συμφωνία στο μισθολογικό ζήτημα».

Για την απαίτηση της τρόικας για μείωση του κατώτατου μισθού, ο υπουργός τόνισε ότι αυτό το θέμα δεν απασχολεί άμεσα την κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις, οι οποίες ενδιαφέρονται πρωτίστως για τα ζητήματα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και τη μείωση του ΦΠΑ.

Ο κ. Κουτρουμάνης αναφορικά με τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις εμφανίστηκε να επιμένει στην ανάγκη να παρουσιαστεί η τελική ρύθμιση μέχρι τις 15 Ιανουαρίου και στην πρότασή του για ψαλίδι ως μόνη δυνατή λύση του προβλήματος.

Υποστηρίζει μάλιστα την ανάγκη οι μειώσεις να είναι κλιμακωτές, ανάλογα με το εισόδημα, και να μην έχουν χαρακτήρα οριζόντιας περικοπής. Εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτόν είναι πιθανόν να εξασφαλιστεί και η συναίνεση της Ν.Δ., στελέχη της οποίας φέρονται να μην είναι κάθετα αρνητικά σε μειώσεις απολαβών στα... ρετιρέ.

Στήριξη στην κυβέρνηση από Δ. Δασκαλόπουλο - Τι είπε για εργασιακά

Τη στήριξή του στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου εξέφρασε ο προεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, τονίζοντας ότι "έχει αναλάβει αποστολή εθνικής σωτηρίας και θα πετύχει μόνο αν εξαλειφθούν τα φαινόμενα κακοπιστίας και ασυνεννοησίας που τη φθείρουν".

Ο κ. Δασκαλόπουλος υπογράμμισε ότι ο κίνδυνος ολικής εθνικής χρεοκοπίας παραμένει και θα απομακρυνθεί μόνο "με την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης, που υποχρεωτικά θα περιέχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων, συγκεκριμένα διαρθρωτικά μέτρα και χρονοδιαγράμματα υλοποίησής τους".

"Xωρίς τη δανειακή σύμβαση που αποτελεί προϋπόθεση και για το PSI η Ελλάδα θα πτωχεύσει και θα μείνει εκτός Ευρώπης. Θα βιώσουμε τον εφιάλτη της δραχμής σε σκηνικό εθνικής κατάρρευσης", πρόσθεσε ο κ. Δασκαλόπουλος.

Επίσης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, είπε ότι τα κόμματα και τα πρόσωπα που αποτελούν την κυβέρνηση θα πρέπει να μιλούν με ενιαία φωνή και έχουν χρέος να συμφωνούν. "Εάν δεν γίνουν αυτά, ο λαός θα επιρρίψει τις ευθύνες στους σημερινούς συγκατοίκους", υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Πρότεινε παράλληλα συγκεκριμένα μέτρα και αποφάσεις για τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και την αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά.

Ειδικότερα, ο κ. Δασκαλόπουλος πρότεινε τα εξής:

* ψήφιση με νόμο συνταγματικής ισχύος της ισοσκέλισης του προϋπολογισμού.

*καθορισμό πλαφόν δαπάνης για μισθούς, συντάξεις και λειτουργικές δαπάνες του ευρύτερου δημοσίου, ως ποσοστό επί του ετήσιου ΑΕΠ.
 
*χρησιμοποίηση των δυνατοτήτων και του δυναμικού του ιδιωτικού τομέα,αναθέτοντάς του την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών για λογαριασμό του κράτους, σε οικονομικά και κοινωνικά συμφέρουσα σχέση τιμής και ποιότητας.

*απλοποίηση του φορολογικού μας συστήματος.

* άρση των εμποδίων που στραγγαλίζουν την παραγωγική ιδιωτική δράση, 
* απελευθέρωση σύντομα όλων των αγορών και άνοιγμα όλων των επαγγελμάτων.

Ο κ. Δασκαλόπουλος και αντιπροσωπεία του ΣΕΒ συζήτησαν επί δύο ώρες με τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων, εν όψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης στα μέσα του Ιανουαρίου με την τρόικα.

Ειδικότερα για το θέμα της απελευθέρωσης του κατώτατου μισθού, που ζητείται από τους εταίρους, ο κ. Δασκαλόπουλος δήλωσε:

"Ο ΣΕΒ πιστεύει ότι οι κοινωνικοί εταίροι έχουν την ωριμότητα να συζητήσουν για μια εθνική συμφωνία. Για τον κατώτατο μισθό πιστεύουμε ότι μπορεί να μη θιγεί, αλλά στη δύσκολη αυτήν περίοδο πρέπει να δούμε πώς θα διαμορφωθεί το μέσο κόστος εργασίας, έτσι ώστε η ανταγωνιστικότητα και η απασχόληση να ευνοηθούν".


ΕΣΕΕ: Πρότεινε τριετές πάγωμα μισθών, μείωση μη μισθολογικού κόστους κατά 10%

Τριετές πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, μείωση κατά 10% του μη μισθολογικού κόστους και τη θέσπιση ασφαλιστικού τέλους στο 0,1% του τζίρου των επιχειρήσεων πρότεινε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, στη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό.

Παράλληλα, η ΕΣΕΕ υπεραμύνθηκε της ΕΓΣΣΕ σημειώνοντας ότι "η υπογραφή της τελευταίας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και η διασφάλιση του 13ου και 14ου μισθού των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα αποτελούν κρίσιμες, δίκαιες και τολμηρές αποφάσεις οι οποίες εμπεδώνουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων και ενισχύουν τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, κύριο παράγοντα εξόδου από την κρίση, σημειώνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, σε ανακοίνωσή της μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. 

Η ΕΣΕΕ εκτιμά ότι η ενδυνάμωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι απολύτως αναγκαία, οι δε συμφωνίες σε επιχειρησιακό και ιδίως σε κλαδικό επίπεδο πρέπει να ενισχυθούν.

Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αποτελεί ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα. Είναι απόληξη μίας επίπονης προσπάθειας πολλών δεκαετιών και είναι μία διαδικασία για την οποία όλοι οι κοινωνικοί εταίροι είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι. Πέραν του ουσιαστικού της χαρακτήρα - του καθορισμού δηλαδή των μισθολογικών ορίων - έχει συμβολικό και ψυχολογικό χαρακτήρα, αφού επηρεάζει το γενικότερο οικονομικό κλίμα και την ψυχολογία όλων των πολιτών. Η εμπεδωμένη αμοιβαία εμπιστοσύνη ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζομένους τα τελευταία χρόνια είναι το μόνο ανάχωμα στην περαιτέρω εμβάθυνση της ύφεσης. Οποιαδήποτε πρόθεση για οιονεί κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω, σε εποχές που κανένας Έλληνας δε θα ήθελε να επιστρέψει.


Πρόταση της ΕΣΕΕ για τους μισθούς

Αναφορικά με τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα πάγια θέση της ΕΣΕΕ είναι ότι οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο μερών, εργοδοτών και εργαζομένων. Θεωρούμε ότι το σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων που έχει λειτουργήσει τα τελευταία 20 χρόνια παρήγε συνολικά θετικά αποτελέσματα.

Ωστόσο, στην παρούσα συγκυρία η ΕΣΕΕ προτείνει πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα για τρία χρόνια, μέχρι το 2014, με παράλληλη μείωση κατά 10% του μη μισθολογικού κόστους.

Κάτι τέτοιο σημαίνει μείωση της συνολικής ετήσιας μισθολογικής δαπάνης των επιχειρήσεων κατά 2 δις ευρώ.

Αναφορικά με τον κίνδυνο κατάρρευσης των ασφαλιστικών ταμείων από τις απώλειες των εσόδων κατά 5 δις ευρώ το 2011 και επιπλέον 7 δις ευρώ το 2012, προτείνεται η αναπλήρωση των πόρων από την μείωση των εισφορών με την επιβολή «ασφαλιστικού τέλους» 1 τοις χιλίοις (1‰), επί του ετήσιου τζίρου των επιχειρήσεων που θα μπορούσε να καταβάλλεται με τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, αλλά θα υπολογίζεται ως δαπάνη της επιχείρησης. Μόνο έτσι θα ισχύσει η σταθερή θέση της ΕΣΕΕ ότι κάθε επιβάρυνση πρέπει να είναι ανταποδοτική.

Σε περίπτωση που τεθεί θέμα 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα επαναφέρουμε την από 31/05/2010 πρότασή μας για ενσωμάτωση στο βασικό μισθό, που είχαμε καταθέσει στην συζήτηση της τελευταίας ΕΓΣΣΕ. Μια τέτοια πρόταση κρίνουμε ότι θα έχει θετικά αποτελέσματα, αφού θα διασφαλίσει το ετήσιο εισόδημα των εργαζομένων, τις ασφαλιστικές εισφορές και θα συμβάλλει στην ενδυνάμωση της κατανάλωσης της αγοράς.

Η ΕΣΕΕ υπολογίζει ότι στην περίπτωση της ενσωμάτωσης του 13ου και 14ου μισθού το ελληνικό εμπόριο μπορεί μεν να μην απολαμβάνει τα θετικά αποτελέσματα των δώρων, θα επιτύχει όμως να διευρύνει τον παραγωγικό χρόνο, γεγονός που θα τονώσει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και θα ενισχύσει τη ζήτηση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Τέλος, η ΕΣΕΕ επανέφερε την πρότασή της για τη σύνδεση της μείωσης φορολογίας των επιχειρήσεων με την ενίσχυση της απασχόλησης".




Ν.Δ.: Αντίθετη σε κατάργηση ή απαξίωση της επικουρικής

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αχαΐας, κ. Νίκος Νικολόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι Έλληνες ασφαλισμένοι υφίστανται, από τις αρχές του χρόνου, τη δεύτερη οριζόντια περικοπή κατά 20% των επικουρικών τους συντάξεων.

Περικοπή που αποφάσισε και ψήφισε τον Οκτώβριο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Περικοπή που, όμως, δεν εξασφάλισε τη βιωσιμότητα της επικουρικής ασφάλισης.

Το πρόβλημα διογκώθηκε από την καταστροφική οικονομική πολιτική της διετίας, που εκτόξευσε την ανεργία στα ύψη, περιορίζοντας δραματικά τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων. Επιπλέον, το αναπόφευκτο “κούρεμα” του ελληνικού χρέους με τη συμμετοχή και των ασφαλιστικών ταμείων, οδηγεί σε νέες απώλειες τα αποθεματικά τους.

Συνεπώς, απαιτείται μια συνολική προσέγγιση και αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας και του εξορθολογισμού του Ασφαλιστικού Συστήματος, που θα στηρίζεται σε αξιόπιστες αναλογιστικές μελέτες και θα λαμβάνει υπόψη της τις επιπτώσεις του PSI.

Οι οριζόντιες περικοπές δεν είναι δυνατόν να αποκαλούνται εξορθολογισμός. Ειδικά όταν η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα το 2012.

Η προτεινόμενη γιγαντιαία ενοποίηση θα πρέπει να τεκμηριωθεί από μελέτη σκοπιμότητας. Αλλά θα είναι άνευ αντικειμένου όσο μένει στάσιμη και δεν υλοποιείται η ενοποίηση των υφιστάμενων ομαδοποιημένων φορέων Επικουρικής Ασφάλισης.

Σε κάθε περίπτωση, η Ν.Δ. είναι αντίθετη στην κατάργηση ή απαξίωση της επικουρικής σύνταξης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v