Σούπερ μάρκετ: Πώς παίζεται το παιχνίδι των προσφορών σε Ελλάδα-Ευρώπη

Ελληνική εμπορική κουλτούρα «κόλλησαν» τους τελευταίους μήνες οι προμηθευτές και οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ έξι ευρωπαϊκών κρατών. Η εικόνα στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο και το ταμείο του Μαρτίου.

Σούπερ μάρκετ: Πώς παίζεται το παιχνίδι των προσφορών σε Ελλάδα-Ευρώπη

Τη στιγμή που οι προσφορές στην Ελλάδα έχουν βρεθεί στο στόχαστρο από την Πολιτεία και επιχειρείται ο εξορθολογισμός τους, στην Ευρώπη καταγράφεται η ακριβώς αντίθετη τάση.

Τόσο οι παραγωγοί, όσο και οι έμποροι λιανικής σπεύδουν να ενισχύσουν τους όγκους μειώνοντας τις τιμές και αυξάνοντας τις προσφορές. Όμως οι ειδικοί, όπως ο Ananda Roy, Senior Vice President of Strategic Growth Insights EMEA, Circana, προειδοποιούν για τον κίνδυνο «υπερ-κορεσμού των ραφιών λόγω προσφορών», προσθέτοντας ότι η αύξηση του όγκου που προκύπτει από τις προσφορές είναι πιθανό να είναι βραχύβια.

Στην Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, οι προσφορές συνεχίζουν να αποτελούν, αν όχι το σημαντικότερο, σίγουρα ένα από τα βασικά εργαλεία προώθησης των προϊόντων από την πλευρά των προμηθευτών. Κάτι που συνεχίσθηκε και το πρώτο τρίμηνο -σ.σ. τα μέτρα Κ. Σκρέκα κατά της ακρίβειας και των προσφορών ξεκίνησαν να εφαρμόζονται την 1η Μαρτίου- της φετινής χρονιάς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Circana το ποσοστό των προϊόντων που πωλήθηκε υπό κάποιου είδους προσφορά το πρώτο τρίμηνο, στο σύνολο των ταχυκίνητων κωδικών, άγγιξε το 27,5% από 25% το αντίστοιχο διάστημα του 2023, το 25,3% το 2022 και το 22,5% το 2021. Το μεγαλύτερο ποσοστό 31,3%, από 28,4%, καταγράφηκε για ένα ακόμη τρίμηνο στα προϊόντα προσωπικής φροντίδας. Στα είδη οικιακής χρήσης ήταν στο 28,6%, που είναι και το υψηλότερο σε βάθος τετραετίας, από 22,2% πέρυσι ενώ στα τρόφιμα πάνω από 1 στα τέσσερα προϊόντα ή ποσοστό 27,1% από 25,3% πέρυσι πουλήθηκε το πρώτο τρίμηνο υπό κάποιου είδους προσφορά ή προωθητική ενέργεια.

Από τα στοιχεία της Circana για την Ελλάδα, αν και δεν φαίνεται το βάθος των προωθητικών ενεργειών, γίνεται σαφές ότι το συγκεκριμένο εργαλείο πωλήσεων παραμένει, παρά τα μέτρα Σκρέκα, το βασικό όπλο στα χέρια των προμηθευτών και των αλυσίδων σούπερ μάρκετ για την τόνωση της κατανάλωσης. Και για ένα ακόμη τρίμηνο αυτή η εξίσωση έχει βγει. Οι πωλήσεις σε αξίας ενισχύθηκαν κατά 2,2% στα 2,847 δισ. ευρώ, ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 1,7% και η μέση τιμή ανά τεμάχιο κατέγραψε άνοδο 0,5%. Με τις πωλήσεις τον Μάρτιο, σε αξία και όγκο, να καταγράφουν αξιοσημείωτη αύξηση, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Circana στο ενημερωτικό της report.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας μέτρησης της κατανάλωσης, τον Μάρτιο οι πωλήσεις αυξήθηκαν 6,2% σε αξία και 5,5% σε όγκο, όταν τον Φεβρουάριο είχαν υποχωρήσει 2,1% και 2,2% αντίστοιχα και τον Ιανουάριο είχαν σημειώσει άνοδο 1,8% σε αξία και 1,1% σε όγκο.

Η εικόνα στην Ευρώπη

Εν αντιθέσει με το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, στην Ευρώπη η κατανάλωση βρίσκεται υπό πίεση. Με βάση έρευνα της Circana σε έξι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές προκύπτει ότι τη φετινή χρονιά ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε οριακά 0,7%. Στην έρευνα αυτή αποτυπώνεται επίσης ότι το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας αντιπροσώπευε το 64% των πωλήσεων σε όγκο στις έξι μεγαλύτερες αγορές σε όλη την Ευρώπη – Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο. (Promotional boosts fail to lift volume sales in Europe).

Στην Ελλάδα από την άλλη πλευρά το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας αν και αυξάνεται παραμένει αισθητά χαμηλότερο σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρώπης τόσο σε επίπεδο όγκου όσο και σε επίπεδο αξίας.

Σε ό,τι αφορά την αξία, το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας στην Ελλάδα αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο κατά 4,2% στο 27,1% με το μερίδιο των εθνικών brands να υποχωρεί στο 72,9%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v