Τουρισμός: Η Ελλάδα κερδίζει πόντους στην επιμήκυνση της σεζόν

Πόσο έχει επηρεαστεί η χώρα λόγω της μετατόπισης του ενδιαφέροντος των Ευρωπαίων για διακοπές εκτός του διμήνου Ιουλίου – Αυγούστου, σύμφωνα με το Mastercard Economics Institute.

Τουρισμός: Η Ελλάδα κερδίζει πόντους στην επιμήκυνση της σεζόν

Το μερίδιό της στις διανυκτερεύσεις που πραγματοποιούνται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τους μήνες εκτός της περιόδου υψηλής ζήτησης έχει αυξήσει κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες η Ελλάδα την τελευταία δεκατία, επιβεβαιώνοντας την τάση που θέλει τους ταξιδιώτες να επιλέγουν να κάνουν διακοπές τους λεγόμενους «shoulder months», δηλαδή το δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου και το δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την έρευνα ταξιδιωτικών τάσεων του Mastercard Economics Institute, όλο και περισσότεροι είναι οι Ευρωπαίοι τουρίστες που επιλέγουν πλέον να κάνουν διακοπές την περίοδο που προηγείται ή έπεται του «καυτού» διμήνου Ιουλίου - Αυγούστου, γεγονός που καθιστά δυνατή τη συνεχή ανάπτυξη των ευρωπαϊκών ταξιδιών.

Οι χώρες στις οποίες διαπιστώνεται η μεγαλύτερη μετατόπιση ζήτησης από τους μήνες αιχμής στους «shoulder months» είναι οι μεσογειακές χώρες, μεταξύ των οποίων η Κροατία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιταλία. Ωστόσο, ακόμη και χώρες που βρίσκονται στη βόρεια Ευρώπη, όπως η Δανία, η Σουηδία, η Φινλανδία και η Ολλανδία έχουν καταγράψει αλλαγή στις συνήθειες των ταξιδιωτών.

Συγκεκριμένα, η Κροατία, στην πρώτη θέση μεταξύ των εν λόγω κρατών, έχει ενισχύσει το μερίδιό της στις διανυκτερεύσεις που καταγράφονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατά 4,5 ποσοστιαίες μονάδες το διάστημα από το 2012 έως το 2023. Η Ελλάδα ακολουθεί στη δεύτερη θέση με αύξηση κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες και έπεται η Ισλανδία με άνοδο κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Στον αντίποδα, το μερίδιο της Ελλάδας σε επίπεδο διανυκτερεύσεων την περίοδο αιχμής, δηλαδή το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου, έχει μειωθεί κατά 5,2 ποσοστιαίες μονάδες, με την Ισλανδία να σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες, κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες και την Κροατία να ακολυθεί, έχοντας χάσει 6,3 ποσοστιαίες μονάδες.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα συγκεκριμένα ευρήματα υποδηλώνουν ότι δεν είναι μόνο οι καιρικές συνθήκες που έχουν οδηγήσει σε αυτήν την αλλαγή. Όπως επισημαίνεται, δύο σημαντικές δημογραφικές αλλαγές, η αύξηση των συνταξιούχων, που είναι απαλλαγμένοι από εργασιακές υποχρεώσεις, και η ενίσχυση του αριθμού των οικογενειών χωρίς παιδιά συμβάλλουν σε αυτή την τάση.

Συνολικά, το μερίδιο των διανυκτερεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια της ενδιάμεσης περιόδου (Μάιος-Ιούνιος και Σεπτέμβριος-Οκτώβριος) έχει αυξηθεί κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες την τελευταία δεκαετία.

Οι προορισμοί που κερδίζουν έδαφος

Την ίδια στιγμή, όπως αποτυπώνεται στην έρευνα, οι φθηνότεροι προορισμοί καταγράφουν αξιοσημείωση αύξηση ταξιδιών.

Το 2024, οι φθηνότεροι παραθαλάσσιοι προορισμοί της Αλβανίας, της Κροατίας και της Τουρκίας σημειώνουν υψηλούς ρυθμούς αύξησης σε επίπεδο πτήσεων. Ο τουρισμός στην Αλβανία έχει ενισχυθεί σημαντικά, με τον αριθμό των πτήσεων να διπλασιάζεται από το 2019 και τις αφίξεις τουριστών να αυξάνονται από 12 εκατ. το 2019 σε 17 εκατ. το 2023.

Σταθερή παραμένει η ζήτηση, πάντως, για τους παραθαλάσσιους προορισμούς της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, με τις συγκεκριμένες χώρες να σημειώνουν έντονη αύξηση ταξιδιών εκτός των καλοκαιρινών μηνών αιχμής.

Είναι ενδεικτικό ότι η ημερήσια αύξηση του αριθμού των πτήσεων στην Αλβανία ξεπέρασε τον Απρίλιο το 140% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Αντίστοιχα, στην Ελλάδα ο αριθμός των ημερήσιων πτήσεων έχει ενισχυθεί κατά 13% συγκριτικά με τα προ πανδημίας νούμερα.

Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, πάντως, σε ό,τι αφορά τους ευρωπαϊκούς προορισμούς, το Μόναχο κατατάσσεται στην πρώτη θέση ως ο πιο δημοφιλής προορισμός γι’ αυτό το καλοκαίρι. Ακολουθούν τα Τίρανα (Αλβανία), η Νίκαια (Γαλλία), η Κέρκυρα (Ελλάδα) και η Κωνσταντινούπολη (Τουρκία).

Ισχυρή ζήτηση

Με βάση τα ευρήματα της έρευνας, παρά τον πληθωρισμό και τα υψηλά επιτόκια, η ζήτηση των καταναλωτών για ταξίδια μετά την πανδημία παραμένει ισχυρή. Το 2023 ήταν ένα σημαντικό ορόσημο για τον ευρωπαϊκό τουρισμό, σηματοδοτώντας το έτος κατά το οποίο επιτεύχθηκε πλήρης ανάκαμψη στον αριθμό των διανυκτερεύσεων, συνολικά 2,91 δισ. έναντι 2,88 δισ. το 2019.

Η ζήτηση για ταξίδια παραμένει ισχυρή και το 2024, με τον αριθμό των πτήσεων και τις διανυκτερεύσεις να συνεχίζουν να αυξάνονται πάνω από τα επίπεδα του 2023. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την ανοδική τάση διαδραματίζουν οι ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ, ο αριθμός των οποίων έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό στην Ευρώπη.

Για παράδειγμα, με βάση τα επίσημα στατιστικά, το μερίδιο των Αμερικανών σε επίπεδο αφίξεων στην Ισπανία αυξήθηκε από 4% το 2019 σε 5% το 2023, στην Πορτογαλία από 6% σε 9%, στο Ηνωμένο Βασίλειο από 13% σε 16%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v