Εισαγγελέας: Αθώωση Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου για τρία κακουργήματα

Yποστήριξε ότι «δεν στοιχειοθετείται» κατηγορία, καθώς «στην προκειμένη περίπτωση οι πράξεις στόχευαν στην υποστήριξη της οικονομικής ισχύος της εταιρείας». Τι προτείνει για Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο. Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι.

Εισαγγελέας: Αθώωση Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου για τρία κακουργήματα

Την απαλλαγή του Δημήτρη Κουτσολιούτσου από τα κακουργήματα της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης και της κατάχρησης προνομιακής πληροφορίας ζήτησε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Η ίδια πρότεινε την ενοχή του για ηθική αυτουργία στην πλαστογραφία (κακούργημα), τη χειραγώγηση της αγοράς και τη νομιμοποίηση εσόδων (κακούργημα), όχι κατ’ επάγγελμα και όχι για όλα τα ποσά που αναφέρονται στο κατηγορητήριο.

Η εισαγγελέας ζήτησε επίσης την αθώωση του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου για τη συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, την ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία από κοινού και την απάτη από κοινού, ενώ προτείνει την ενοχή του για τη χειραγώγηση της αγοράς και τη νομιμοποίηση εσόδων, όχι κατ’ επάγγελμα.

Η εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή της Καίτης Κουτσολιούτσου για όλες τις πράξεις, όπως επίσης τον Εμμανουήλ Ζαχαρίου, τον Φραγκίσκο Γρατσώνη, τον Γιώργο Αλαβάνο, τον Γιώργο Βαρθαλίτη και τη Χρυσούλα Τσακαλογιάννη.

Παράλληλα πρότεινε την απαλλαγή λόγω αμφιβολιών του Κωνσταντίνου Στελλούδη.

Όσον αφορά την Ειρήνη Νιώτη, προτείνει την αθώωσή της για τη συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, το έγκλημα της απάτης και της πλαστογραφίας και προτείνει την ενοχή της για συνέργεια τόσο στη χειραγώγηση αγοράς όσο και της νομιμοποίησης εσόδων.

Τέλος, όσον αφορά τον Ιωάννη Μπεγιέτη, η εισαγγελέας πρότεινε την αθώωσή του για τη συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και την άμεση συνέργεια στην απάτη και τη νομιμοποίηση εσόδων. Ενώ προτείνει την ενοχή του για τις κατηγορίες της πλαστογραφίας και της χειραγώγησης της αγοράς.

Πώς τοποθετήθηκε για τους κατηγορούμενους

Η Εισαγγελέας αναφερόμενη στο πρόσωπο του Δημήτρη Κουτσολιούτσου, σχολίασε τον συγκεντρωτικό και αυταρχικό τρόπο με τον οποίο διοικούσε την εταιρεία, σημειώνοντας ότι γνώριζε τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας και συνεπώς χωρίς τη δική του προτροπή δεν θα μπορούσαν τα στελέχη της εταιρείας στην Ασία να προχωρήσουν στην πλαστογραφία.

Για τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, η εισαγγελέας είπε ότι παρόλο που γνώριζε για την ύπαρξη ωραιοποίησης των οικονομικών στοιχείων, δεν έχει προκύψει μετά βεβαιότητας από τη διαδικασία ότι ο ίδιος προχώρησε στην πλαστογραφία καθώς αρκούσε μόνο η υπογραφή του πατέρα του.

Ως προς την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, η εισαγγελέας υποστήριξε ότι δεν στοιχειοθετείται, καθώς στην προκειμένη περίπτωση της Folli Follie οι πράξεις στόχευαν στην υποστήριξη της οικονομικής ισχύος της εταιρείας.

Σχετικά με την κατηγορία της πλαστογραφίας, η εισαγγελέας της έδρας ανέφερε ότι ο Ιωάννης Μπεγιέτης, οικονομικός διευθυντής του Ομίλου της Ασίας, ενεργούσε από κοινού με τον Τόνι Λο και συνυπέγραφε μαζί με τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο τις οικονομικές καταστάσεις.

Αναφορικά με την Κένις Τσο, υπάλληλο του λογιστηρίου της Ασίας, υποστήριξε ότι έστελνε τα αρχεία excel για τα πλαστά bank statements των Μπεγιέτη και Τόνι Λο, οι οποίοι με τη σειρά τους προχωρούσαν στην παραποίηση των οικονομικών καταστάσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία που λάμβαναν.

Η εισαγγελέας είπε για την Ειρήνη Νιότη, διευθύντρια treasury της Folli Follie Ελλάδας, ότι έστειλε κενό έγγραφο στον Μπεγιέτη το 2012 και το 2013 έστειλε στον Τόνι Λο μήνυμα για τα ταμειακά διαθέσιμα.
Παράλληλα, η εισαγγελέας ανέφερε ότι υπάρχουν αμφιβολίες ότι ο Κωνσταντίνος Στελλούδης γνώριζε για την πλαστογραφία.

Ως προς την κατηγορία για χειραγώγηση της αγοράς, η εισαγγελέας έδειξε ως υπαίτιους τον Δημήτρη και τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, οι οποίοι, όπως είπε, ασκούσαν από κοινού την εξουσία και είχαν την εταιρική ευθύνη για τη σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων. Ωστόσο, η ίδια θεωρεί ως ελαφρυντικό το γεγονός της ικανοποίησης των δανειούχων και των ομολογιούχων.

Για την επίσης κατηγορούμενη Καίτη Κουτσολιούτσου, υποστήριξε ότι πιθανόν να γνώριζε για την παραποίηση λόγω συγγένειας, αλλά υπάρχουν αμφιβολίες για την ενοχή της.

Για τον Εμμανουήλ Ζαχαρίου, υποστήριξε ότι δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις για την ενοχή του.

Για τον Φραγκίσκο Γρατσώνη, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να αποκαλύπτουν τη γνώση του, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον κ. Αλαβάνο.

Για την Ειρήνη Νιότη, η εισαγγελέας υποστήριξε ότι εν γνώσει της οι οικονομικές καταστάσεις ήταν ανακριβείς και βοηθούσε τους δύο πρώτους κατηγορουμένους, ενώ ως «κεντρικό ενορχηστρωτή» κατέδειξε τον Ιωάννη Μπεγέτη, οικονομικό διευθυντή του υποομίλου.

Για τους ορκωτούς λογιστές Γιώργο Βαρθαλίτη και Χρυσούλα Τσακαλογιάννη, η εισαγγελέας ανέφερε ότι θα έπρεπε να δείξουν επιμέλεια για τα ελεγκτικά τους καθήκοντα.

Ωστόσο, τόνισε ότι είχαν τις διαβεβαιώσεις από τους πιστοποιημένους ελεγκτές της Ασίας. Παράλληλα, η εισαγγελέας θεωρεί ως ελαφρυντικό το γεγονός ότι ο Γιώργος Βαρθαλίτης ανακάλεσε το πιστοποιητικό του για τις οικονομικές καταστάσεις μέχρι το 2017. Ως εκ τούτου, όπως ανέφερε η εισαγγελέας, η αμέλεια των ορκωτών λογιστών δεν αρκεί για την ενοχή τους στο συγκεκριμένο αδίκημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v