Προτάσεις ΣΜΕΧΑ-ΕΝΕΙΣΕΤ για ν/σ Κεφαλαιαγοράς

Επιστολές με τις προτάσεις του ΣΜΕΧΑ και της ΕΝΕΙΣΕΤ επί του νομοσχεδίου «Σύστημα Αϋλων Τίτλων, διατάξεις για την Κεφαλαιαγορά, φορολογικά θέματα και λοιπές διατάξεις» κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Προτάσεις ΣΜΕΧΑ-ΕΝΕΙΣΕΤ για ν/σ Κεφαλαιαγοράς
Επιστολή με τις προτάσεις του ΣΜΕΧΑ επί του νομοσχεδίου «Σύστημα Αϋλων Τίτλων, διατάξεις για την Κεφαλαιαγορά, φορολογικά θέματα και λοιπές διατάξεις» κατέθεσε σήμερα στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ο Πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης.

Στην επιστολή, ο ΣΜΕΧΑ εκφράζει τη διαμαρτυρία του για την έλλειψη διαβούλευσης με τους ενδιαφερόμενους φορείς. 

Παράλληλα, σχετικά με τη σύνθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο ΣΜΕΧΑ σημειώνει ότι με τις ρυθμίσεις που προτείνονται δεν διασφαλίζεται η ανεξαρτησία της Επιτροπής από την εκάστοτε εκτελεστική εξουσία.

Προτείνει, είτε διαχωρισμό των κυρωτικών αρμοδιοτήτων με συγκρότηση επιτροπής κυρώσεων, είτε  απαγόρευση εργασίας σε εποπτευόμενους φορείς για τρία χρόνια μετά τη λήξη της θητείας τους, για τον Πρόεδρο και τους δυο αντιπροέδρους της Κεφαλαιαγοράς και μη συμμετοχή εκπροσώπου του Χρηματιστηρίου.  

Επίσης, προχωρά σε βελτιωτικές προτάσεις για συνεγγυητικό και την ειδική εκκαθάριση των ΑΕΠΕΥ.

Με επιστόλή της και σχετικό υπόμνημα, τις προτάσεις της για βελτίωση του νομοσχεδίου κατέθεσε και η Ένωση Εισηγμένων Εταιριών.

Η ΕΝΕΙΣΕΤ σημειώνει ότι η προτεινόμενη τροποποίηση στο ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν προέρχεται από ευρωπαϊκή οδηγία αλλά από σύσταση του ΔΝΤ. Ως εκ τούτου, σχολιάζει ότι: " Ένα από τα δύο λοιπόν πρέπει να συμβαίνει: ή η οικονομία μας πάει πολύ χειρότερα από ό,τι παραδέχεται η Κυβέρνησή μας, οπότε πρέπει να υπακούσουμε με σεβασμό στις συστάσεις του ΔΝΤ γιατί το χρειαζόμαστε? ή το ΔΝΤ είναι μια ωραία δικαιολογία για να ξεφορτωθούμε τους «ενοχλητικούς» φορείς μέσα από τα πόδια μας. Γνωρίζοντας την κατάσταση της οικονομίας μας, που δεν είναι και τόσο κακή, και την νοοτροπία των ιθυνόντων να χρεώνουν τα δυσάρεστα σε διάφορους εξωγενείς παράγοντες, πιστεύουμε ότι το δεύτερο είναι η πραγματική αιτία".

* Το πλήρες κείμενο της επιστολής του ΣΜΕΧΑ αλλά και των προτάσεων της ΕΝΕΙΣΕΤ δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v