Τι αλλάζει σε δημόσιες προτάσεις, ΑΕΕΧ

Σημαντικές μεταβολές για Venture Capitals αλλά και ΑΕΕΧ φέρνει το νέο νομοσχέδιο για την εγχώρια κεφαλαιαγορά. Τι προβλέπει για τις δημόσιες προτάσεις. Διευκολύνσεις στη χορήγηση πίστωσης με ενέχυρο μετοχές.

Τι αλλάζει σε δημόσιες προτάσεις, ΑΕΕΧ
Σε διαβούλευση δόθηκε το νομοσχέδιο που επιφέρει αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την εγχώρια κεφαλαιαγορά. 

Η διαβούλευση θα διαρκέσει από σήμερα μέχρι την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου.

Όπως δηλώνει ο υπουργός, Γιάννης Στουρνάρας, με το σχέδιο νόμου επιδιώκονται η θέσπιση ορισμένων νέων επενδυτικών εργαλείων ανάπτυξης και η τροποποίηση ορισμένων διατάξεων της νομοθεσίας της κεφαλαιαγοράς, με κύριο στόχο την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, καθώς και η ρύθμιση θεμάτων αρμοδιότητας των υπουργείων Οικονομικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις:

1. Πραγματοποιούνται αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που ισχύει για τις Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου (ΑΕΕΧ).

Ειδικότερα, όπως προσδιορίζεται στο σ/ν, οι Α.Ε.Ε.Χ. δεν επιτρέπεται να αποκτούν ποσοστό μεγαλύτερο του δέκα τοις εκατό (10%): 

- των μετοχών είτε με δικαίωμα ψήφου είτε χωρίς δικαίωμα ψήφου ενός εκδότη. Το ανωτέρω όριο δεν εφαρμόζεται όταν η τοποθέτηση της Α.Ε.Ε.Χ. δεν υπερβαίνει το πέντε τοις εκατό (5%) της τρέχουσας αξίας του χαρτοφυλακίου της,

- των ομολόγων ενός εκδότη. Το ανωτέρω όριο δεν εφαρμόζεται όταν η τοποθέτηση της Α.Ε.Ε.Χ. δεν υπερβαίνει το πέντε τοις εκατό (5%) της τρέχουσας αξίας του χαρτοφυλακίου της.

2. Τροποποιούνται οι ρυθμίσεις για παροχή πίστωσης αλλά και διευκολύνσεις που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας των ΑΕΠΕΥ. Το ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο των ΑΕΠΕΥ περιορίζεται στις 225.000 ευρώ.

3. Καθιερώνονται πρόστιμα έως 1 εκατ. ευρώ για τους παραβάτες του κανονισμού της κεφαλαιαγοράς. 

4. Περιορίζονται τα περιθώρια για διαγραφή μετοχών από το Χ.Α. καθώς πλέον απαιτείται πλειοψηφία 95% στις αποφάσεις εταιρικού μετασχηματισμού, όπως συγχωνεύσεις και μετατροπές.

4. Αξιοποιείται το υφιστάμενο σήμερα καθεστώς των venture capitals (Αμοιβαία Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών - ΑΚΕΣ) και των Εταιρειών Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΕΚΕΣ) μέσω της επέκτασης της δυνατότητάς τους να επενδύουν σε ευρύτερο φάσμα δραστηριοτήτων και της ρητής ρύθμισης για τη δυνατότητα ή υποχρέωση (για τις ΕΚΕΣ) εισαγωγής τους στη χρηματιστηριακή αγορά.

5. Αλλάζει το πλαίσιο που διέπει τις δημόσιες προτάσεις. Το τίμημα εξαγοράς δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από την υψηλότερη τιμή στην οποία το υπόχρεο πρόσωπο ή κάποιο από τα πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό του ή συντονισμένα με αυτό απέκτησε κατά τους δώδεκα (12) μήνες που προηγούνται της ημερομηνίας κατά την οποία ο προτείνων κατέστη υπόχρεος να υποβάλει δημόσια πρόταση, κινητές αξίες που αποτελούν αντικείμενο της δημόσιας πρότασης.

Σε περίπτωση υποβολής δημόσιας πρότασης με αντάλλαγμα κινητές αξίες που είναι εισηγμένες και διαπραγματεύονται σε οργανωμένη αγορά, το αντάλλαγμα (σχέση ανταλλαγής) θεωρείται ως δίκαιο και εύλογο, εφόσον ληφθούν υπόψη οι εξής τιμές για την υπό εξαγορά εταιρεία και την εταιρεία της οποίας οι κινητές αξίες προσφέρονται ως αντάλλαγμα:

(α) Τιμή κινητής αξίας της υπό εξαγορά εταιρίας λαμβάνεται υπόψη η υψηλότερη τιμή μεταξύ:

(αα) της μέσης χρηματιστηριακής τιμής της κινητής αξίας, που αποτελεί αντικείμενο της δημόσιας πρότασης κατά τους έξι (6) μήνες που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της δημόσιας πρότασης, και

(ββ) της τιμής στην οποία ο προτείνων ή κάποιο από τα πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό του ή συντονισμένα με αυτόν απέκτησε κινητές αξίες της υπό εξαγορά εταιρείας κατά τους δώδεκα (12) μήνες που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της δημόσιας πρότασης.

(β) Τιμή κινητής αξίας της εταιρείας, της οποίας οι κινητές αξίες προσφέρονται ως αντάλλαγμα λαμβάνεται υπόψη η μέση χρηματιστηριακή τιμή της κινητής αξίας που προσφέρεται ως αντάλλαγμα κατά τους έξι (6) μήνες που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της δημόσιας πρότασης.

Επίσης, προσαρμόζεται η εθνική νομοθεσία σε διατάξεις του δικαίου της Ένωσης, με ενσωμάτωση οδηγιών και προσαρμογή ρυθμίσεων σε αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ρυθμίζονται επιμέρους θέματα, όπως οργανωτικά, ή συμπληρώνεται νομοθεσία, αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών.

Διευκολύνσεις στην πίστωση

To νομοσχέδιο επιτρέπει τη χορήγηση πίστωσης από τις ΑΕΠΕΥ και με ενέχυρο μετοχές που είναι εισηγμένες σε ξένα χρηματιστήρια, γεγονός που δίνει επιπλέον δυνατότητες στους επενδυτές.

Μάλιστα, ορίζεται ότι «σε περίπτωση που οι κινητές αξίες που περιέχονται στο χαρτοφυλάκιο ασφαλείας διέπονται από αλλοδαπό δίκαιο, η ΑΕΠΕΥ ή το πιστωτικό ίδρυμα φέρει την ευθύνη διενέργειας ελέγχου καταλληλότητας (due diligence) επί των αξιών αυτών, με γνώμονα τη νόμιμη σύσταση εμπράγματης ασφάλειας επί αυτών και τη δυνατότητα άμεσης ρευστοποίησής τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του οικείου δικαίου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v