Ποιοι σφράγισαν τη μεταπολίτευση, η απογοήτευση της νέας γενιάς

Οι νέες ηλικίες περιμένουν χειρότερη ζωή από αυτή των γονιών τους. Η έρευνα της Metron Analysis για την εικόνα των πολιτών σε ό,τι αφορά τη μεταπολίτευση, για λογαριασμό του «Κύκλου Ιδεών».

Ποιοι σφράγισαν τη μεταπολίτευση, η απογοήτευση της νέας γενιάς

Κρίσιμα στοιχεία προκύπτουν από την έρευνα της Metron Analysis που έγινε για λογαριασμό του Κύκλου Ιδεών και αφορά τις απόψεις της κοινής γνώμης για τη μεταπολίτευση: 

Ποιο κόμμα θα λέγατε ότι άφησε περισσότερο τη σφραγίδα του στην περίοδο της μεταπολίτευσης; Στο ερώτημα, το 63% δήλωσε ΠΑΣΟΚ, το 24% απάντησε ΝΔ και οι υπόλοιποι δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ.

pasok
Τα στοιχεία δείχνουν τον Ανδρέα Παπανδρέου ως το κυρίαρχο πρόσωπο της περιόδου. Ακολουθεί ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
papamdre

Κατά πόσο συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την άποψη ότι η περίοδος της μεταπολίτευσης είναι η καλύτερη της νεότερης ελληνικής ιστορίας; Το 62% των ερωτηθέντων συμφώνησε, ενώ μοιρασμένες ήταν οι απόψεις στο ερώτημα αν η μεταπολίτευση έχει τελειώσει και η χώρα μας έχει μπει σε μια νέα φάση της ιστορίας της.
metapolitevs


Ποιο πολίτευμα θα ήταν για εσάς το πιο κατάλληλο για μια χώρα όπως η δική μας; 
Το 44% δήλωσε ότι το σημερινό πολίτευμα είναι το πιο κατάλληλο (Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία), το 23% επέλεξε την Ημιπροεδρική Δημοκρατία, ενώ το 6% απάντησε ότι η Βασιλεία θα ήταν προτιμότερη.
politevma




Ποια από τις κρίσεις της εποχής μας θεωρείτε ότι επηρεάζει πιο πολύ τη ζωή μας; Το 58% απάντησε η οικονομική κρίση, ενώ ακολουθεί η κλιματική κρίση με 15%, το μεταναστευτικό με 13% και τέλος ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πανδημία.

krisis



Πιστεύετε ότι η Ελλάδα ωφελήθηκε ή ζημιώθηκε από τη συμμετοχή της στην ΕΟΚ και κατόπιν στην ΕΕ; Το 63% πιστεύει ότι η χώρα μας ευνοήθηκε από την ένταξη στην ΕΟΚ/ΕΕ.
eok


Όταν σκεφτείτε τη γενιά σας σε σχέση με τη γενιά των γονιών σας, θα λέγατε ότι ζείτε καλύτερα ή χειρότερα; Εδώ η διαγενεακή απόσταση γίνεται απολύτως εμφανής: στις ηλικίες 17-27 η απάντηση «χειρότερα» βρίσκεται στο 66%, ενώ αντίστοιχα στο ηλιακό γκρουπ 79+ η απάντηση «καλύτερα» αγγίζει το 79%. 

GENIA

Στο ερώτημα πόσο ικανοποιημένος/η ή δυσαρεστημένος/η θα λέγατε ότι είστε από τη ζωή σας αυτό τον καιρό, οι απόψεις είναι μοιρασμένες ως προς την ικανοποίηση από τη ζωή, με τους κεντροδεξιούς, τη μεσαία και ανώτερη τάξη να δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη ζωή. Αντιθέτως, οι αριστεροί, η αγροτική και εργατική τάξη καθώς και οι μικρομεσαίοι δήλωσαν δυσαρεστημένοι.
ikanopoish

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v