Μητσοτάκης: Πολλές πολυεθνικές παίζουν «παιχνιδάκια»

Μεγάλες οι αποκλίσεις στις τιμές, τόνισε ο πρωθυπουργός. Να αλλάξει γραμμή η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, παραλογισμός από ΣΥΡΙΖΑ. Τι είπε για οπαδική βία και τον τελικό του κυπέλλου.

Μητσοτάκης: Πολλές πολυεθνικές παίζουν «παιχνιδάκια»

Σήμερα διαπιστώνουμε μετά από πολλή και παρατεταμένη έρευνα ότι πολλές πολυεθνικές παίζουν παιχνιδάκια, τόνισε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Τιμολογούν τα προϊόντα διαφορετικά σε διαφορετικές χώρες. Αυτό δεν απαιτεί Ελληνική αλλά ευρωπαϊκή απάντηση. Εστειλα επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν να προτάξει αυτό το ζήτημα, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Υπάρχουν ευρωπαϊκοί κανόνες για το πώς τιμολογούν οι εταιρίες. Εγώ θέτω το ζήτημα και ζητώ επαγρύπνηση από τις Βρυξέλλες για πολεθνικές εταιρίες που μπορεί να εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια μικρή αγορά και να πουλάνε πιο ακριβά», υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές. 

Η ακρίβεια, τόνισε, είναι «μεγάλο πρόβλημα, προσπαθούμε να το διαχειριστούμε με ελέγχους και πρόστιμα, είναι μια διαρκώς προσαρμοζόμενη πολιτική. Οι εταιρείες δεν συνεργάζονται πάντα, σε ένα βαθμό η πολιτική αυτή αποδίδει όμως ειδικά στα τρόφιμα οι τιμές είναι υψηλότερες εδώ και τρία χρόνια. Οι εταιρείες αλλάζουν συσκευασίες, θα πρέπει να μας το λένε με μεγάλη ένδειξη στο ράφι, να το ξέρει ο καταναλωτής. Η πραγματική απάντηση στην ακρίβεια είναι η αύξηση στους μισθούς. Η ανεργία έχει μειωθεί, όσο μειώνεται, τόσο αυξάνεται η διαπραγματευτική δύναμη των εργαζόμενων».

Σχετικά με την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε ο πρωθυπουργός, αυτή θα πάει στο Γενικό Λογιστήριο, που θα την κοστολογήσει. Για να δούμε, πόσο κοστίζει; Λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν πια, το να τάζουμε χρήματα που δεν υπάρχουν, είναι λαϊκισμός. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει εαυτόν του ως δήθεν ειδικό στα θέματα οικονομίας, αλλά στα δημόσια οικονομικά δεν έχει ιδέα ή είναι ανεύθυνος. Δεν νοείται σήμερα να συζητάμε οποιαδήποτε περικοπή φόρων αν δεν μας πουν που θα βρουν τα χρήματα».

Να αλλάξει γραμμή η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας

«Εξαιρετικά αρνητικά» χαρακτήρισε τα πρώτα μηνύματα της νέας ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εξέπεμψε μάλιστα σε αυτήν ένα μήνυμα προειδοποίησης «να αλλάξει από τώρα τη γραμμή της, να σεβαστεί την πρόβλεψη της συμφωνίας των Πρεσπών για την ονομασία, αλλιώς θα δημιουργήσουν θέματα όχι μόνο στις σχέσεις με την Ελλάδα, αλλά και στη σχέση τους με την Ευρώπη». Άλλωστε, όπως είπε ο πρωθυπουργός, μέσα σε λίγες ώρες έκανε προσωπικά παρεμβάσεις για να ενημερώσει την Ευρώπη σχετικά με τις δηλώσεις των αξιωματούχων της γείτονος χώρας. «Υπήρξαν άμεσα αντιδράσεις και θα ασκηθεί συνολική πίεση», εκτίμησε.

Υπενθύμισε ότι η ΝΔ, ως αντιπολίτευση, δεν ψήφισε τη συμφωνία των Πρεσπών «γιατί εκφράσαμε εντονότατες επιφυλάξεις για την μακεδονική εθνότητα και τη μακεδονική γλώσσα. Δεν πρόκειται να φέρουμε προς κύρωση τα τρία μνημόνια που απορρέουν από τη συμφωνία. Δικαιώνεται η στάση μας να καθυστερήσουμε την κύρωσή τους. Βλέπαμε εδώ και καιρό τι γίνεται, θέλαμε να διατηρήσουμε κάποια ουσιαστικά διαπραγματευτικά όπλα σε περίπτωση που δεν πήγαιναν τα πράγματα όπως θέλαμε. Είναι αδιανόητο να έρχεται τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ και λέει να κυρώσουμε τα μνημόνια. Θα καταστήσουμε απολύτως σαφές ότι καμία πρόοδος σε αυτή την μακρά πορεία των Σκοπίων προς την Ευρώπη δεν θα συντελεστεί, αν δεν υπάρξει απόλυτη συμμόρφωση στη συμφωνία ως προς το όνομα».

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την απορία του για την κριτική της αντιπολίτευσης σχετικά με την ανακοίνωση του «ψηφιακού σχολείου». Όπως είπε, «σηκώνω τα χέρια ψηλά για το αντιπολιτευτικό αυτό μένος. Δημιουργούμε ένα συμπληρωματικό ψηφιακό βοήθημα, δίνουμε δωρεάν ένα ψηφιακό φροντιστήριο, μειώνονται οι ανισότητες. Ταυτόχρονα δημιουργούμε ένα ψηφιακό σχολείο, δηλαδή μικρές εύληπτες περιλήψεις ώστε να έχουν οι μαθητές ένα ψηφιακό βοήθημα. Από που ως που δεχόμαστε κριτική με μια λογική τεχνοφοβίας ότι πάμε να αποδυναμώσουμε την δημόσια εκπαίδευση;»

Για την βία στα γήπεδα, σημείωσε ότι «πριν από 1-2 χρόνια υπήρχε έντονο πρόβλημα, πήραμε πολύ δραστικές αποφάσεις, η εικόνα στα γήπεδα είναι τελείως διαφορετική». Για τη διεξαγωγή του τελικού του Κυπέλλου χωρίς φιλάθλους, επανέλαβε ότι δεν έχει καμία ανάμειξη η κυβέρνηση. «Είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΠΟ και των ομάδων, εμείς θα διασφαλίζαμε τη διεξαγωγή του τελικού και με φιλάθλους».

Ο πρωθυπουργός σχολίασε την ανάρτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης επειδή ορίστηκε, βάσει πρωτοκόλλου της Ουεφα, ένα νοσοκομείο, ο Ευαγγελισμός, ως νοσοκομείο αναφοράς για τον τελικό του Conference. «Ας βάλουμε ένα φρένο σε αυτό τον άκρατο λαϊκισμό», είπε.

Αναφορικά με την δημόσια υγεία, ανέφερε ότι «το ΕΣΥ είναι μεγάλη παρακαταθήκη αλλά έχει και μεγάλα προβλήματα. Στην πανδημία έμειναν πολλά πράγματα πίσω, έχουμε προτάξει την αναμόρφωση του ΕΣΥ σε όλα τα επίπεδα ως προτεραιότητα με ορίζοντα τετραετίας, οι πολίτες θα δουν πολλά έργα σε 12-18 μήνες. Γίνονται προσλήψεις, έχουμε θέμα στην απορρόφηση γιατρών, κοιτάζουμε να δούμε ποια επιπλέον κίνητρα θα δώσουμε. Δεν υπάρχει νοσοκομείο παντού στον κόσμο που σε κρίση εφημερίας να μην έχει αναμονές και κρίσεις διαχείρισης. Αλλά υγεία δεν είναι μόνο τα νοσοκομεία. Δίνουμε έμφαση στην πρωτοβάθμια υγεία και τις προληπτικές εξετάσεις, είναι τεράστια αλλαγή στον τρόπο για το πώς αντιμετωπίζουμε τη δημόσια υγεία».

«Ισχυρή φωνή»

Ερωτηθείς για τις Ευρωεκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε κάλεσμα στον κόσμο «να ψηφίσει πρωτίστως για να έχουμε μια ισχυρή φωνή στην Ευρώπη», ενώ μίλησε και για τις εθνικές προεκτάσεις της κάλπης. «Η κυβέρνηση νιώθει ισχυρή, έχουμε ορίζοντα τετραετίας να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Δεν θέλω το βράδυ των ευρωεκλογών να δώσω πάτημα στην αντιπολίτευση να ισχυριστεί ότι δεν υπάρχει αυτή η ισχυρή λαϊκή νομιμοποίηση. Μπορούμε να πιάσουμε το 33%(ποσοστό της ΝΔ στις προηγούμενες ευρωεκλογές), ενδεχομένως να το ξεπεράσουμε. Έχει τη σημασία του ο αριθμός των εδρών, αλλά και η συμμετοχή. Μετά τις εκλογές θα πάμε στη Βουλή για να επεκτείνουμε την επιστολική ψήφο για όσους διαμένουν εκτός Ελλάδος και για τις εθνικές εκλογές του 2027».

Παράλληλα, άσκησε κριτική στα δεξιά κόμματα της ΝΔ, για τα οποία πάντως δεν βλέπει αύξηση ποσοστών σε σχέση με τις εκλογές του 2023. «Για τη Νίκη αποκαλύφθηκε η χυδαία εργαλειοποίηση της πίστης. Για την Ελληνική Λύση δεν έχω να πω πολλά, όλοι αντιλαμβάνονται ότι η εργαλειοποίηση του πατριωτισμού και οι υψηλές κορώνες συγκρούονται με τη σκληρή γεωπολιτική πραγματικότητα».

Η ΝΔ, σημείωσε ο πρωθυπουργός, «κατάφερε στις εκλογές του 2023 να καλύψει παραδοσιακούς ψηφοφόρους με πιο πατριωτικές ευαισθησίες, όμως ταυτόχρονα υπηρέτησε και μια φιλελεύθερη πολιτική. Δεν συγκρούονται τα δύο. Το κλίμα που εισπράττω είναι πολύ καλό για τη ΝΔ, βλέπω συσπείρωση και είμαι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα».

Σε ερώτηση για τον ανασχηματισμό, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Πάντα θέλω να γινόμαστε καλύτεροι, αυτή ήταν η αρχή μου πάντα, θέλω το καλύτερο, σκέφτομαι τι παραπάνω μπορούμε να κάνουμε. Η δεύτερη τετραετία πρέπει να είναι των μεγάλων αλμάτων, είναι εντολή ευθύνης το 41%, να πιέσω τους υπουργούς να κάνουμε περισσότερα και γρηγορότερα. Η κυβέρνηση είναι συντονισμένη σε μια μεταρρυθμιστική λογική μεγάλων αλλαγών, χωρίς να υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος».

Επί προσωπικού επισήμανε ότι «η εμπειρία έχει αξία, θεωρώ ότι είμαι πιο αποτελεσματικός σε σχέση με πριν 5 χρόνια, υπάρχει καλύτερη προτεραιοποίηση των στόχων, μεγαλύτερη επιμονή στην παρακολούθηση πολιτικών, μεγαλύτερη λογοδοσία υπουργών και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε αυτούς. Προφανώς έχω κάνει και λάθη».

Για το ενδεχόμενο τρίτης θητείας του, ανέφερε: «Θα εξαντλήσω τη δεύτερη θητεία, θα επιδιώξουμε και τρίτη ως ΝΔ, σε βαθμό που είμαι πρόεδρος και εν ενεργεία πρωθυπουργός, γιατί όχι; Αλλά γιατί να μας απασχολεί αυτό το ζήτημα τώρα; Είναι αλαζονικό λίγους μήνες μετά τις εκλογές να συζητάμε τι θα κάνω το 2027. Έχει να κάνει με το πόσο χρήσιμος και αποδοτικός αισθάνομαι».

Διέψευσε εκ νέου τα σενάρια μετακίνησής του στην Ευρώπη: «Απέκρουσα οποιοδήποτε τέτοιο σενάριο, δεν πρόκειται να γίνει αυτό, δεν με αφορά, θα παραμείνω εκεί που με έταξαν οι Έλληνες πολίτες».

Προσδιόρισε ως στόχο του «να γίνουμε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα» και «να μην ξανασηκώσει κεφάλι ο λαϊκισμός. Γι’ αυτό το πολιτικό μήνυμα των ευρωεκλογών έχει μεγάλη σημασία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v