Κασσελάκης: Προϋπόθεση ελληνοτουρκικής φιλίας η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων

«Έχει αργήσει πάρα πολύ η αναγνώριση της γενοκτονίας σε βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού απ' όλη τη διεθνή κοινότητα και ειδικά από τη γείτονα. Σε όλες τις διεθνείς επαφές μου ως μελλοντικός πρωθυπουργός δεσμεύομαι ότι θα το διεκδικώ».

Κασσελάκης: Προϋπόθεση ελληνοτουρκικής φιλίας η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων

Δεν νοείται πραγματική σχέση φιλίας και καλής γειτονίας χωρίς να αναγνωριστεί η γενοκτονία σε βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού από τη σύγχρονη Τουρκία, επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης σε δήλωσή του μετά την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο για τα θύματα της Γενοκτονίας, στην πλατεία Αγίας Σοφίας της Θεσσαλονίκης.

«Έχει αργήσει πάρα πολύ η αναγνώριση της Γενοκτονίας σε βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού απ' όλη τη διεθνή κοινότητα και ειδικά από τη γείτονα χώρα μας. Κατά τη γνώμη μου, δεν εννοείται να υπάρχει πραγματική, ουσιαστική, βαθιά σχέση φιλίας και καλής γειτονίας, χωρίς να αναγνωριστεί αυτό το έγκλημα από τη σύγχρονη Τουρκία», είπε ο κ. Κασσελάκης.

Δεσμεύτηκε ότι θα θέτει το ζήτημα σε όλες τις διεθνείς επαφές του και σημείωσε: «Όπως έχω δεσμευτεί και για τις γερμανικές αποζημιώσεις, δεσμεύομαι ότι στη διεθνή παρουσία μου, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και με την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού ως μελλοντικός πρωθυπουργός, το ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας θα το αναδεικνύω, θα το διεκδικώ για όλους τους Ελληνες μέχρι τέλους. Γιατί είναι ελληνικό θέμα, δεν είναι θέμα μόνο των Ελλήνων του Πόντου».

Ακολούθως έθεσε το θέμα της προστασίας των χριστιανικών μνημείων στην Τουρκία, λέγοντας: «Πρέπει τα χριστιανικά μνημεία, και ειδικά στη γείτονα χώρα, να τα σεβόμαστε όλοι και να τα σέβονται επίσης κι εκείνοι».

Εξέφρασε τη συγκίνηση του για τη σημερινή Ημέρα Εθνικής Μνήμης και τόνισε: «Είμαι βαθιά συγκινημένος για τη σημερινή μέρα. Στην Αριστερά η αδικία μας αγγίζει πολύ βαθιά. Αυτή η Γενοκτονία, που έγινε πριν ,κατά τη διάρκεια και μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν μπορεί να ξεχαστεί. Έχουμε ευθύνη ως Πολιτεία να κρατήσουμε τη μνήμη ζωντανή για τις εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες του Πόντου που δολοφονήθηκαν, για τις οικογένειες που εκτοπίστηκαν. Και το βασικό είναι εμείς πώς θα γίνουμε μια καλύτερη χώρα. Πώς θα γίνουμε μια χώρα η οποία βγάζει τον καλύτερό μας εαυτό στη μνήμη αυτών των ανθρώπων».

«Η σύγχρονη Ελλάδα αξίζει να έχει κυβέρνηση η οποία θα κρατήσει τη μνήμη των προγόνων ζωντανή. Αθάνατοι», κατέληξε αποδεχόμενος την πρόταση να επισκεφθεί τον Δεκαπενταύγουστο την ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v