Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: "Μαζεύει" ρευστότητα, σταθερά τα επιτόκια

Σε κινήσεις σταδιακής ανάκλησης της ρευστότητας στο ευρωσύστημα προχώρησε η ΕΚΤ, διατηρώντας σταθερά στο 1% τα επιτόκια. "Δεν θα ήταν σωστό να στραφεί η Ελλάδα στο ΔΝΤ" δήλωσε ο Ζ.Κ. Τρισέ.

ΕΚΤ: Μαζεύει ρευστότητα, σταθερά τα επιτόκια
Τις νέες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό παρουσίασε ο κεντρικός τραπεζίτης κ. Jean-Claude Trichet στην έναρξη της ομιλίας του που ακολουθεί την τακτική συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ για τα επιτόκια.

Η ΕΚΤ διατήρησε σταθερό το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο αρνητικό χαμηλό του 1% επί 10ο συνεχόμενο μήνα.

Όσον αφορά στις νέες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας, η εκτίμηση για την ανάπτυξη της ευρωζώνης το 2010 διαμορφώνεται στο +0,4% - 1,2% ελαφρώς υψηλότερα από την πρόβλεψη του Δεκεμβρίου για +0,1% - 1,5%.

Για τον πληθωρισμό η νέα εκτίμηση είναι ελαφρώς χαμηλότερη στην κλίμακα του 0,8% - 1,6% από 0,9 - 1,7% τον Δεκέμβριο.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ

Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι υπόλοιπες δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη για την πιστωτική πολιτική και ενδείξεις για τυχόν ανάκληση ή παράταση προγραμμάτων ρευστότητας, που αναμένεται να προκύψουν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ή στη συνέχεια, στο πλαίσιο των ερωταπαντήσεων με τους δημοσιογράφους.

Ο κ. Trichet δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα επιστρέψει στις κανονικές δημοπρασίες για 3μηνες πιστώσεις προς τις τράπεζες τον Απρίλιο, ανακαλώντας κι άλλα μέτρα από το πρόγραμμα παροχής ρευστότητας, που είχε επιβληθεί ως αντίβαρο στην πιστωτική κρίση.

Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ περιόρισε του όρους προσφοράς τρίμηνης ρευστότητας, επιστρέφοντας στην προ της κρίσης πρακτική της προσφοράς των κεφαλαίων σε κυμαινόμενο επιτόκιο.

Ο κ. Trichet δήλωσε πάντως επίσης ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να διαθέτει στις τράπεζες απεριόριστα ποσά ρευστότητας στις εβδομαδιαίες προσφορές στο β΄ τρίμηνο, εθυγραμμιζόμενος με τις προσδοκίες των αγορών ότι η ΕΚΤ θα συντηρήσει κάποια μέτρα στήριξης.


ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ


Όσον αφορά στην ελληνική δημοσιονομική κρίση, ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι η ΕΚΤ είναι ικανοποιημένη από τα πρόσθετα μέτρα που παρουσίασε η κυβέρνηση της Αθήνας και επανέλαβε ότι είναι "παράλογες" οι υπόνοιες να εγκαταλείψει η Ελλάδα το ευρώ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Trichet δήλωσε ότι οι αποφάσεις που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ "αξιόπιστες, σημαντικές και πειστικές".

Τόνισε ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία να δοθεί η ευκαιρία στην Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της πολύ σύντομα και σημείωσε πως δεν θα ήταν κατάλληλη κίνηση να αποταθεί η χώρα στο ΔΝΤ για βοήθεια. "Δεν χωρά αμφιβολία ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση τώρα", υπογράμμισε, προσθέτοντας πως "τα νέα μέτρα θα διασφαλίσουν την επίτευξη των στόχων μείωσης του ελλείμματος".  

Τέλος, ο κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε ότι τα κράτη της ευρωζώνης θα αναλάβουν συντονισμένη δράση, εάν κριθεί απαραίτητο για τη σταθερότητα.

Ερωτηθείς για τους οίκους αξιολόγησης αλλά και για το αν η Ελλάδα θα μπορεί να αντλήσει κεφάλαια στις αγορές κεφαλαίων, τόνισε ότι οι αποφάσεις που έλαβε η χώρα ήταν πειστικές για όλους.   

Ακόμα, σε ερώτηση για τους κανονισμούς εγγυήσεων της ΕΚΤ σε σχέση με την Ελλάδα, σημείωσε ότι "δεν έχει τίποτε να προσθέσει". 

  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v