Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομισιόν: Επισπεύδει τη νομοθέτηση CDS

Επισπεύδει τη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για τα CDSs η Κομισιόν μετά και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να προχωρήσει σε εξεταστική επιτροπή για τα ελληνικά στοιχεία και τις δοσοληψίες με Goldman Sachs.

Κομισιόν: Επισπεύδει τη νομοθέτηση CDS
Επισπεύδει τη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για τα CDSs (Credit Default Swaps) -χρεόγραφα εξασφάλισης κινδύνου χρεοστασίου- η Κομισιόν μετά και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να προχωρήσει σε δημόσια εξεταστική επιτροπή για την παραποίηση των ελληνικών στοιχείων αλλά και τις δοσοληψίες που είχαν οι ελληνικές αρχές με την Goldman Sachs.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, o πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζοζέ Μπαρόζο έδωσε εντολή στον επίτροπο εσωτερικής αγοράς, κ. Μισέλ Μπαρνιέ, να προχωρήσει άμεσα σε μία δέσμη προκαταρτικών προτάσεων ώστε να συζητηθεί στην εαρινή σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών της Ε.Ε., σε δύο εβδομάδες.

Ήδη, σήμερα, ξεκινάει ο διάλογος σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ εκπροσώπων της Κομισιόν, της ΕΚΤ και των τραπεζικών και ρυθμιστικών αρχών της Ευρώπης, όμως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαβούλευση τελικά θα είναι σύντομη για τρεις λόγους:

1. Ο κ. Μπαρόζο δεν επιθυμεί η νέα Κομισιόν να στιγματιστεί με οποιαδήποτε λάθη στον τομέα διαχείρισης των στατιστικών στοιχείων των χωρών-μελών.

2. Οποιες άλλες χώρες έχουν πιθανότατα χρησιμοποιήσει τα CDSs παράτυπα να βγουν στην επιφάνεια πριν από την υπερψήφιση του νομοσχεδίου.

3. Εάν υπάρχουν και άλλες εταιρίες πέραν της Goldman Sachs που είχαν δοσοληψίες με την Ελλάδα ή με άλλη χώρα να βγουν στην επιφάνεια το συντομότερο δυνατό.

Το σίγουρο είναι πάντως ότι η ρύθμιση για το πώς θα χρησιμοποιούνται από εδώ και πέρα τα CDSs δεν είναι ικανή να σβήσει τις όποιες ευθύνες υπάρχουν για την κακή διαχείρισή τους μέχρι τώρα.

Η πρόταση του προέδρου των φιλελευθέρων, κ. Γκι Φέρχοφσταντ, για ανοιχτή ακρόαση στο Ευρωκοινοβούλιο, που έγινε δεκτή, έχει ανάψει φωτιές. Όπως είπε ο ίδιος, "πρέπει να διερευνηθεί πώς όλη η πολιτική και διοικητική αλυσίδα από την Αθήνα στις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη αγνόησε την παραποίηση τω ελληνικών στοιχείων".

Από τη δημόσια εξεταστική του Ευρωκοινοβουλίου αναμένεται να κληθούν να καταθέσουν αξιωματούχοι της Κομισιόν, της ΕΚΤ, της Eurostat, των ελληνικών κυβερνήσεων από το 2005 μέχρι σήμερα, της Goldman Sachs και άλλων φορέων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v