Μάχη για τη ζωή του δίνει ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας μετά τη δολοφονική επίθεση

Σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο ο Ρόμπερτ Φίτσο μετά τους πυροβολισμούς που δέχτηκε έξω από την Μπρατισλάβα. Μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο. Συνελήφθη ο δράστης, είναι 71χρονος λογοτέχνης. Πολιτικά κίνητρα βλέπει το ΥΠΕΣ. H στιγμή της επίθεσης.

Μάχη για τη ζωή του δίνει ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας μετά τη δολοφονική επίθεση

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο βρίσκεται «μεταξύ ζωής και θανάτου» ανέφερε το πρωθυπουργικό γραφείο, νοσηλευόμενος σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο Μπάνσκα Μπιστρίτσα, μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του νωρίτερα σήμερα. 

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για επεισόδιο με τουλάχιστον τέσσερις πυροβολισμούς που σημειώθηκε μετά από συνεδρίαση της σλοβακικής κυβέρνησης στην πόλη Χάντλοβα, έξω από την Μπρατισλάβα.

Οπως μετέδωσε το Reuters, μετά τους πυροβολισμούς ένας άνδρας συνελήφθη από την αστυνομία. Ο πρωθυπουργός Φίτσο τραυματίστηκε στην κοιλιακή χώρα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ελικόπτερο.

Ο συλληφθείς φερόμενος ως δράστης είναι ο 71χρονος λογοτέχνης Γιουράι Τσιντούλα, που οπλοφορούσε νόμιμα. 

 

«Δεν έχω ιδέα τι σκοπό είχε ο πατέρας μου, τι σχεδίαζε, τι συνέβη», ανέφερε ο γιος του δράστη, σύμφωνα με σλοβακικά ΜΜΕ.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σλοβακίας δήλωσε ότι η κατάσταση του πρωθυπουργού είναι κρίσιμη και η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο. Ο ίδιος ανέφερε ότι η κυβέρνηση υποψιάζεται ότι τα κίνητρα του δράστη ήταν πολιτικά. 

Οι ζωτικές του λειτουργίες έχουν σταθεροποιηθεί, ανέφερε νωρίτερα εκπρόσωπος του σλοβακικού Υπουργείου Εσωτερικών. 

Σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο, ο Φίτσο μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο Μπάνσκα Μπιστρίτσα και όχι σε νοσοκομείο της Μπρατισλάβα καθώς η μεταφορά του σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας θα διαρκούσε περισσότερο με δεδομένη την άμεση περίθαλψη που χρειαζόταν.

Ο Φίτσο περπατούσε ανάμεσα στο πλήθος όταν πυροβολήθηκε, ανέφερε η εφημερίδα Dennik N.

Η απερχόμενη πρόεδρος της χώρας Ζουζάνα Καπούτοβα καταδίκασε τη «βίαιη επίθεση» στον πρωθυπουργό, με ανάρτηση στο Facebook.

«Είμαι σοκαρισμένη. Εύχομαι δύναμη στον Ρόμπερτ Φίτσο, να συνέλθει από την επίθεση», έγραψε.

 

 

 

 

  

 

Μητσοτάκης: Τέτοιες ενέργειες δεν έχουν θέση στις κοινωνίες μας

Σε μήνυμά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει σοκαρισμένος από την «αποτρόπαια επίθεση» στον Σλοβάκο πρωθυπουργό. «Τέτοιες βίαιες ενέργειες δεν έχουν θέση στις κοινωνίες μας. Του εύχομαι γρήγορη ανάρρωση» τονίζει. 

 

 

Σύσσωμη η καταδίκη από Ευρωπαίους ηγέτες. «Σοκαριστική» χαρακτήρισαν την είδηση οι πρωθυπουργοί της Τσεχίας Πετρ Φιάλα και της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ. «Σοκαρισμένος» δήλωσε και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν για την επίθεση στον «φίλο του», όπως αποκάλεσε τον Φίτσο.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η βία δεν έχει θέση στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καταδίκασε τη «βδελυρή επίθεση» κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας.

«Καταδικάζω σθεναρά αυτήν τη βδελυρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο. Τέτοιες πράξεις βίας δεν έχουν καμία θέση στην κοινωνία μας και υπονομεύουν τη δημοκρατία, το πιο πολύτιμο κοινό μας αγαθό. Οι σκέψεις μου είναι με τον πρωθυπουργό Φίτσο και την οικογένειά του», έγραψε στο «Χ».

Ποιος είναι ο Ρόμπερτ Φίτσο

Ο Φίτσο είναι ένας βετεράνος πολιτικός της Σλοβακίας. Η πολιτική του καριέρα διαρκεί περισσότερα από 30 χρόνια και πριν από λίγους μήνες, τον περασμένο Οκτώβριο, εξελέγη πρωθυπουργός της Σλοβακίας για τέταρτη φορά. Eίναι 59 ετών.

Οι απόψεις του και οι πολιτικές του κινήσεις αλλάζουν, δεν είναι πάντα σταθερές. Ξεκίνησε περισσότερο φιλοευρωπαίος, τα τελευταία χρόνια όμως έχει αρχίσει να επιτίθεται στην Δύση και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Φαίνεται να είναι πιο κοντά με τη Ρωσία ενώ είναι φίλος του Βίκτορ Ορμπάν. Έχει επικριθεί και αυτός για το κράτος δικαίου. Επίσης, λένε ότι προσπαθεί να προωθήσει νόμο σαν αυτόν που έχει περάσει η Ρωσία και αυτές τις μέρες προσπαθεί να περάσει η Γεωργία για τους ξένους πράκτορες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v