Δεκάδες αλληλοεκτοξεύσεις drone μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας

Το Κίεβο εξαπέλυσε πυραύλους ATACMS κατά της Κριμαίας, ενώ χτύπησε και τη ρωσική ενδοχώρα. Διέκοψε τη λειτουργία του διυλιστήριο στο Κρασνοντάρ. Tεσσερις νεκροί από βόμβες στο Χάρκοβο.

Δεκάδες αλληλοεκτοξεύσεις drone μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας

Ρωσικές αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν τουλάχιστον τέσσερις και τραυμάτισαν άλλους οκτώ στην πόλη Χάρκοβο της βορειοανατολικής Ουκρανίας σήμερα Κυριακή, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.

«Οι κατακτητές επιτέθηκαν σε περιοχή όπου αναπαύονταν οι κάτοικοι», δήλωσε ο κυβερνήτης του Χαρκόβου Ολέχ Σινιεχούμποφ στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Ανταποκριτές του Reuters στο σημείο του χτυπήματος είδαν καταστροφές σε μια περιοχή αναψυχής, αφού διασώστες στο σημείο είπαν πως σημειώθηκε μια ισχυρή έκρηξη, την οποία ακολούθησε ένα δεύτερο «διπλό χτύπημα», περίπου δεκαπέντε λεπτά αργότερα.

Παράλληλα, η Ουκρανία εξαπέλυσε 12 αμερικανικής κατασκευής πυραύλους ATACMS κατά της Κριμαίας και τουλάχιστον 103 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) κατά περιοχών στη Ρωσία, ενώ ουκρανική επίθεση με drones υποχρέωσε τις αρχές να διακόψουν τη λειτουργία διυλιστηρίου πετρελαίου στη νότια Ρωσία, δήλωσαν σήμερα Ρώσοι αξιωματούχοι.

Η αντιαεροπορική άμυνα των ρωσικών δυνάμεων κατέρριψε τους 9 ATACMS που εξαπολύθηκαν κατά της Κριμαίας (σ.σ. ουκρανική χερσόνησος που έχει προσαρτήσει η Ρωσία), όπως και τα 57 drones που εξαπολύθηκαν κατά της περιφέρειας Κρασνοντάρ στη Ρωσία και 3 drones που εξαπολύθηκαν κατά της περιφέρειας Μπέλγκοροντ επίσης στη ρωσική επικράτεια, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι 6 drones έπεσαν στο έδαφος διυλιστηρίου πετρελαίου στη Σλαβιάνσκ στην περιφέρεια Κρασνοντάρ στη νότια Ρωσία. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ μετέδωσε ότι η λειτουργία του διυλιστηρίου διακόπηκε μετά την επίθεση. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε παράλληλα, επικαλούμενο Ρώσους αξιωματούχους, ότι δεν προκλήθηκαν πυρκαγιές στο διυλιστήριο από την επίθεση.

Το διυλιστήριο στη Σλαβιάνσκ είναι ιδιωτικό εργοστάσιο με δυνατότητες παραγωγής 4 εκατ. μετρικών τόνων πετρελαίου το χρόνο, περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα.

Προς το παρόν το Κίεβο δεν έχει σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Η Ρωσία ανέφερε αύξηση των ουκρανικών επιθέσεων στο έδαφός της από τότε που οι ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν ένα νέο μέτωπο στην περιφέρεια του Χαρκόβου στη βορειοανατολική Ουκρανία, νωρίτερα αυτό τον μήνα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα δημιουργεί ουδέτερη ζώνη στην περιοχή για να προστατεύσει τη χώρα από τέτοιου είδους επιθέσεις, οι οποίες, σύμφωνα με τη Ρωσία, δημιουργούν τον κίνδυνο να πυροδοτηθεί ένας ευρύτερος πόλεμος ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση, αν η Ουκρανία κάνει χρήση δυτικών όπλων.

Η Ρωσία ανακοίνωσε εξάλλου ότι οι δυνάμεις της κατέλαβαν το χωριό Σταρίτσια, στην περιφέρεια του Χαρκόβου, και ότι νίκησαν ουκρανικές μονάδες κατά μήκος του μετώπου, συμπεριλαμβανομένης της περιφέρειας Σούμι.

Ουκρανία: Καταρρίφθηκαν 37 ρωσικά drones 

Οι δυνάμεις της Ουκρανίας κατέρριψαν και τα 37 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) που εξαπέλυσαν στη διάρκεια της νύχτας εναντίον της χώρας οι ρωσικές δυνάμεις, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας.

«Ως αποτέλεσμα της αντιαεροπορικής μάχης, και τα 37 Σάχεντ καταρρίφθηκαν στο Κίεβο, την Οδησσό, το Μικολάιφ, το Σούμι, τη Βινίτσια, το Ζιτόμιρ, το Τσερκάσι και περιοχές της Χερσώνας», δήλωσε.

Ο κυβερνήτης της Οδησσού Όλεχ Κίπερ ανέφερε παράλληλα σε ανάρτησή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram ότι 20 drones καταρρίφθηκαν στην περιφέρεια της Οδησσού.

«Διοικητικό κτίριο στην περιοχή της Οδησσού καταστράφηκε από τα συντρίμμια. Στην Οδησσό, τα συντρίμμια έπεσαν σε αυλή σε κατοικημένη περιοχή. Ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί», διευκρίνισε.

Ο στρατός ή οι αρχές δεν ανέφεραν απώλειες ή ζημιές σε άλλες περιοχές.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητη πηγή τις πληροφορίες αυτές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v