Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τα blue chips βγήκαν στην επίθεση

Υποτονικές οι τραπεζικές μετοχές αλλά ισχυρά κέρδη για τίτλους όπως οι Lamda, Elvalhalcor, Viohalco, Cenergy, Jumbo. Συναλλαγές 127 εκατ. ευρώ. Εξαίρεση στην ανοδική κίνηση ΟΤΕ και Motor Oil.

Χρηματιστήριο: Τα blue chips βγήκαν στην επίθεση

“Το Ισραήλ εξαπέλυσε σήμερα επιδρομή στο Ιράν, για την οποία είχε ενημερωθεί η Αμερικανική Κυβέρνηση, σε ανταπάντηση για την Ιρανική επίθεση εναντίον της Ισραηλινής Επικράτειας”, μετέδωσαν ABC News, CBS και CNN, επικαλούμενα αξιωματούχους της Κυβέρνησης των ΗΠΑ. Το NBC διευκρίνισε πως δεν υπήρξε Αμερικανική συμμετοχή. Το CNN διευκρίνισε πως η Επιχείρηση δεν είχε στόχο Ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, επικαλούμενο επίσης Αμερικανό αξιωματούχο. Το επίσημο Ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, IRNA, μετέδωσε πως “δεν αναφέρθηκε καμιά μείζων ζημιά”.

Από την άλλη, παράθυρο αισιοδοξίας για εκτόνωση της κρίσης άφησε η Τεχεράνη, υποβαθμίζοντας το χτύπημα με πλάνα από την τηλεόραση που έδειχναν ότι η ζωή στο Ισφαχάν συνεχίζεται κανονικά και αναφέροντας ότι “το θέμα θεωρείται λήξαν δεν προτίθεται να απαντήσει άμεσα”.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανέφερε ότι “δεν υπάρχουν ζημιές στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν”.

Με όλα τα παραπάνω, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως οι Αγορές δεν προλαβαίνουν να “πάρουν ανάσα” και να τιμολογήσουν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, που αναδεικνύεται ο νούμερο ένα καταλύτης διαμόρφωσης κλίματος και διαθέσεων.

Με τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές να έχουν ανακάμψει από τα πρωινά χαμηλά, διεξήχθη η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, η οποία συνοδεύτηκε από την λήξη των συμβολαίων Απριλίου στην Αγορά Παραγώγων και η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δύο όψεων.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι, παρά το αρνητικό ξεκίνημα που έφερε τον Δείκτη στις παρυφές των 1370 μονάδων, μετά τις 14.00 και αφού ολοκληρώθηκε η λήξη των συμβολαίων στο Χ.Π.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε προς νέα υψηλά ημέρας και μόνιμα με θετικό βηματισμό, δείχνοντας ότι υπάρχουν διαθέσεις για κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα, σε περίπτωση που ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής και κατ΄ επέκταση και στα μεγάλα Διεθνή Χρηματιστήρια.

Σε αντίθετη περίπτωση και ανεξάρτητα από τα βραχύβια ανοδικά διαλείμματα, η διάθεση για ανάληψη επενδυτικού ρίσκου θα παραμείνει μειωμένη, ενώ πάντα θα ελλοχεύει ο κίνδυνος επιθετικότερων ρευστοποιήσεων, σε περίπτωση υποτροπής του κλίματος.

Από εκεί και πέρα, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι και η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από τον ικανοποιητικό τζίρο, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξαν σημαντικές βοήθειες από τα “πακέτα” και από τις επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών, σε όλο το εύρος του ταμπλώ.

Μένει να φανεί αν θα επιβεβαιωθούν πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία, σύμφωνα με τις οποίες “πλησιάζουν σε φάση ωρίμανσης αρκετά από τα κυοφορούμενα deals, που θα μπορούσαν να αλλάξουν προς το καλύτερο την εικόνα στο Χ.Α. και να επαναφέρουν το ενδιαφέρον σε αρκετούς κλάδους”.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το βράδυ η S&P θα ανακοινώσει την ετυμηγορία της για το Ελληνικό αξιόχρεο.

Τεχνικά και όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, δεν υπάρχει κάποια αλλαγή των δεδομένων, όσο αυτός συνεχίζει να κινείται μεταξύ των 1360 και 1425 – 1431 μονάδων και δύσκολα θα σημειωθεί διαφυγή, τουλάχιστον μέχρι να αποκτηθεί μεγαλύτερη ορατότητα, όσον αφορά τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Μέση Ανατολή.

Χωρίς ουσιαστική κατεύθυνση οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,97% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,58% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,433% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 625 εκατ. ευρώ, λήξεως 25 Οκτωβρίου 2024.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1371,58 (-0,69%) και 1395,57 μονάδων (+1,05%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1393,56 (+0,90%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1392,62 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,84%.

Ο τζίρος στα 127,4 εκατ., από τα οποία τα 4,9 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΛΑΜΔΑ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΜΥΤΙΛ, ΕΤΕ), ενώ οι ΤΕΝΕΡΓ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 30% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 127,4 εκατ., τα 113,9 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που έδωσε στον Γενικό Δείκτη εβδομαδιαίες απώλειες 0,57%. Στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε απώλειες 1,88%.

Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ καταγράφει κέρδη 7,69% και ο ΔΤΡ κέρδη 11,12%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Πολύς χαμός για το τίποτα, μιας και η Αγορά στην επίσκεψη στο 1360 πέταξε έξω αρκετούς από τους συμμετέχοντες. Η Ελλάκτωρ θέλει να αγοράσει το σύνολο των μετοχών της Reds. Η συσσώρευση συνεχίζεται με το 2,36 να είναι κύρια στήριξη, με ενδιάμεση το 2,50 ενώ αντίσταση και ‘stop short’ έχει στο 2,5950. Το ταμείο έχει μεγαλώσει και σίγουρα θα ψάξει διέξοδο να επιστραφεί μέρος του στους μετόχους”, αναφέρει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Το θετικό momentum στις Διεθνείς Αγορές υποχωρεί, ως αποτέλεσμα της νέας έντασης στη Μέση Ανατολή”, σύμφωνα με την Eurobank Equities.

Η χειροτέρευση των γεωπολιτικών συνθηκών στη Μέση Ανατολή ίσως αυξήσει τη μεταβλητότητα. Έληξαν τα συμβόλαια σειράς Απριλίου”, σημειώνει η Beta Sec.

Το βράδυ η S&P ανακοινώνει την έκθεσή της για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελληνικής Οικονομίας. Η διατήρηση του Δείκτη υψηλότερα των 1379 μονάδων, αποτελεί την σημαντικότερη τεχνική εξέλιξη”, σημειώνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Τον πρώτο λόγο θα έχουν τα γεωπολιτικά, μετά και το χτύπημα - απάντηση του Ισραήλ. Η κατάσταση αξιολογείται, αλλά σίγουρα η προβλεψιμότητα γεγονότων και Αγορών μειώνεται δραστικά σε τέτοιες περιπτώσεις, όπου απαιτείται σύνεση και ψυχραιμία. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η S&P Global Ratings υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση του Ισραήλ από ‘ΑΑ-’ σε ‘Α+’. Νομοτελειακά, το Χ.Α. δεν θα μείνει ανεπηρέαστο, αλλά οι όποιες κινήσεις θα πρέπει να είναι απόρροια στρατηγικής και όχι πανικού”, τονίζει η Depolas Investment Services.

Με μικρές απώλειες ολοκλήρωσε ο ΓΔ αυτή την εβδομάδα, με την γεωπολιτική αστάθεια να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Αν και η Αγορά διόρθωσε σημαντικά στην αρχή της εβδομάδας, έβγαλε αντίδραση προσεγγίζοντας και πάλι τα επίπεδα των 1400 μονάδων. Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα η επενδυτική κοινότητα προσπαθεί να τιμολογήσει τα γεγονότα την Μέση Ανατολή, που θα καθορίσουν και την κατεύθυνση της Αγοράς. Στα εταιρικά νέα, εξαιρετικά ήταν τα αποτελέσματα που έβγαλαν οι JUMBO, ΑΔΜΗΕ και ΚΡΙ ΚΡΙ, ενώ η AEGEAN ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει το Δίκτυο της από το 2026, σε πιο μακρινούς προορισμούς (όπως η Ινδία) με την απόκτηση 4 νέων A321neo. Τέλος απόψε το βράδυ θα ανακοινωθεί και η αξιολόγηση της S&P για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Οι επόμενες στηρίξεις για τον ΓΔ εντοπίζονται στα επίπεδα των 1357 και 1331 μονάδων, ενώ οι αντιστάσεις στις 1408 μονάδες. Τις οικονομικές τους επιδόσεις για το πρώτο τρίμηνο 2024 θα ανακοινώσουν ΣΑΡΑΝΤΗΣ (24/4) και MYTILINEOS (25/4)”, σημειώνει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Η μεταβλητότητα συνεχίστηκε για ακόμα μια εβδομάδα στο Χ.Α. Αυτή την φορά το εύρος της κίνησης είχε αντίστροφη πορεία από αυτή που παρατηρήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ξεκινώντας από τα χαμηλά των 1357 μονάδων, χτίζοντας μια αντίδραση που έφερε τον Γενικό Δείκτη κοντά στο σημείο από το οποίο ξεκίνησε την Δευτέρα, όπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η αβεβαιότητα των γεωπολιτικών εξελίξεων έδωσε την θέση της σε επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον, το οποίο εστίασε σε αποτελέσματα και κυοφορούμενες επιχειρηματικές εξελίξεις σε κλάδους αιχμής.

Η εικόνα αυτή δεν είναι άσχετη με όσα συμβαίνουν στο εξωτερικό, επιχειρηματικές συμφωνίες δισεκατομμυρίων ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε τομείς που αφορούν την Ενέργεια, τις Υποδομές και τις Παραχωρήσεις, δίνοντας εναύσματα συγκρίσεων και προσαρμογής των αποτιμήσεων.

Οι ζυμώσεις, η φημολογία και οι πρόσφατες οριστικοποιημένες συμφωνίες, έχουν προκαλέσει στην Αγορά μια νέα μορφή μεταβλητότητας, που ορίζεται από τα τιμήματα και τις προσδοκίες που έπονται αυτών των αποτιμήσεων.

Η συγκυρία που διανύουμε χαρακτηρίζεται από “voladeality” και αν και αδόκιμος σαν όρος, περιγράφει στο μεγαλύτερο βαθμό την διάθεση της Αγοράς να πριμοδοτήσει κλάδους και Εταιρείες, με υπερτιμήματα που εκπορεύονται από προσδοκίες εξαγορών.

Παράλληλα η ροή των εταιρικών αποτελεσμάτων, πλέον, ενισχύει την εκτίμηση της υπέρβασης της περυσινής ιστορικής επίδοσης στην λειτουργική και καθαρή κερδοφορία των Εισηγμένων Εταιρειών, λειτουργώντας ανασταλτικά στην ένταση των πιέσεων.

Ως τώρα, στο 46% των Εταιρειών που έχουν ανακοινώσει μεγέθη, τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώνονται σε 13,06 δισ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη σε 10,07 δισ. ευρώ, ενώ τα ανακοινωμένα μερίσματα διαμορφώνονται σε 3,5 δισ. ευρώ.

Η απόσταση για τα ιστορικά υψηλά είναι 820 εκατ. ευρώ για τα λειτουργικά κέρδη και 300 εκατ. ευρώ για την καθαρή κερδοφορία, ενώ οι Εταιρείες σημαντικού ειδικού βάρους που δεν έχουν ανακοινώσει είναι οι ΓΕΚ, Τέρνα Ενεργειακή, Άβαξ και Καρέλιας, εκτιμάται με βάση τις επιδόσεις του εννεαμήνου και του εξαμήνου ότι θα υπερκαλύψουν την διαφορά.

Πέρα από τα ρεκόρ επιδόσεων είναι εξίσου εντυπωσιακή η κατανομή των κερδοφόρων Εταιρειών: Το 94% των Εταιρειών που έχουν ανακοινώσει είναι κερδοφόρες, ενώ μόλις 6% είναι ζημιογόνες.

Και σε αυτή την μέτρηση βρισκόμαστε πολύ κοντά σε ένα ιστορικό υψηλό πλήθους κερδοφόρων Εταιρειών στο σύνολο του Χ.Α. με προηγούμενο σημείο αναφοράς το 83% για τις χρήσεις 2003 και 2004.

Τεχνικά, το γύρισμα του Γενικού Δείκτη, έχει καλές διαγραμματικές προϋποθέσεις συνέχισης της ανόδου προς τις 1420 μονάδες Το κλείσιμο πάνω από τις 1398 μονάδες, ξαναβάζει την Αγορά σε ανοδική τροχιά, έχοντας πλέον την “ετυμηγορία” των κινητών μέσων των 30 και 50 ημερών, οι οποίοι βρίσκονται σε απόλυτη σύγκλιση με το μέρος των αγοραστών.

Προς το παρόν ο MACD έχει δώσει ένα ασθενές σήμα αγορών, που έρχεται από χαμηλά επίπεδα και προέχει η κάλυψη του καθοδικού “χάσματος” μεταξύ 1395 και 1397 μονάδων, το οποίο αποτελεί μια τοπικής φύσεως αντίσταση.

Η βασική ζώνη αντίστασης βρίσκεται στις 1420 – 1425 μονάδες, η οποία θα απαιτήσει και την συνδρομή των ανάλογων υψηλότερων συναλλαγών, αφού στο πρόσφατο παρελθόν ο Γενικός Δείκτης έχει αστοχήσει τέσσερις φορές στην υπέρβασή της.

Συμπερασματικά, τα τεχνικά δεδομένα είναι αισθητά βελτιωμένα δίνοντας τον πρώτο λόγο στους αγοραστές, η Αγορά έρχεται από μια αξιόλογη διόρθωση και οι φορές τάσεις στις Δεικτοβαρείς μετοχές έχουν “εφεδρείες ανόδου” που μπορούν να αντισταθμίσουν κινήσεις διόρθωσης.

Στο εξωτερικό συνεχίζονται οι δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων α’ τριμήνου στις ΗΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα, με το ενδιαφέρον να μετατοπίζεται στις Εταιρείες Τεχνολογίας με κυριότερες αυτές των Verizon Communications (22/04), General Electric, General Motors, Pepsico, Philip Morris, Tesla, Visa, Spotify (23/04) AT&T, Boeing, CME, Ford, IBM, Meta, (24/04) Merck, Google, Intel, Microsoft, Snap (25/04) και Exxon, Chevron (26/04).

Σε μάκρο επίπεδο ξεχωρίζουν οι ανακοινώσεις για το ΑΕΠ του α’ τριμήνου στις ΗΠΑ (25/04) και τον δείκτη αποπληθωρισμού με εκτίμηση 2,7% για τον δομικό και 2,6% για τον ονομαστικό δείκτη.

Στα εγχώρια προγραμματισμένα γεγονότα, οι Εισηγμένες που ανακοινώνουν αποτελέσματα του 2023 την ερχόμενη εβδομάδα είναι οι Alpha Trust, Πλαστικά Θράκης, Ιντρακάτ (23/04), CNL Capital (24/04) Space Hellas, ΕΥΔΑΠ (25/04) Mermeren και Ιντερτέκ (26/04).

Ωστόσο την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε και το πρώτο αποτέλεσμα α’ τριμήνου που θα αφορά τα βασικά μεγέθη κερδοφορίας της Σαράντης (24/04) και της Μυτιληναίος (25/04)”, υπενθυμίζει ο κ. Χατζηδάκης (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης Beta Sec.).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,6), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (6,8), ΕΤΕ (6,5), ΟΠΑΠ (6,1), ΟΤΕ (5,8), ΜΥΤΙΛ (5,3), ΠΕΙΡ (4,7), ΔΕΗ (4,2), ΑΛΦΑ (3,7), ΜΠΕΛΑ (3,7), ΜΟΗ (2,9), ΕΛΠΕ (2,5), ΤΕΝΕΡΓ (2,1), TITC (2,1), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,7), BIO (1,4), CENER (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, με την τελική εικόνα να δίνει τις εντυπώσεις στους “buyers” (Alpha Bank +1,16%, Εθνική +0,28%, Eurobank +0,19%, Πειραιώς +0,61%).

Μεταξύ 1159,5 (-1,22%) και 1186,25 μονάδων (+1,06%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1179,76 (+0,51%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1179,67 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,50%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1241 μονάδων (ημερήσιο “stop short”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1269 και 1300 μονάδες. Σε περίπτωση περαιτέρω διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1124 - 1120, 1099 και 1081 - 1079 μονάδες (συνωστίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο, “οι πιέσεις υψηλόβαθμων στελεχών του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) να υιοθετηθεί μια λιγότερο σκληρή στάση από τον Εποπτικό Φορέα, όσον αφορά τα μερίσματα των Τραπεζών και τις επαναγορές μετοχών δεν έχουν αποτέλεσμα”, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Σαφώς καλύτερη της αρχικής, η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου υστέρησαν οι MOH (-1,23%) και ΟΤΕ (-1,22%).

Το ΔΣ της Ελλάκτωρ αποφάσισε ομοφώνως να απευθύνει δεσμευτική πρόταση αγοράς προς την συνδεδεμένη Εταιρεία “RB Ellaktor Holding B.V.”, για την αγορά του συνόλου των μετοχών που κατέχει στην Reds (+9,76%), προς 2,70 ευρώ ανά μετοχή. Εφόσον αποκτηθεί ποσοστό ίσο, ή μεγαλύτερο του 95%, η Reds προτίθεται να εκκινήσει διαδικασία οικειοθελούς αποχώρησης από το Χ.Α.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με την Διοίκηση, “η ισχυρή ρευστότητα είναι το νούμερο ένα όπλο της Ελλάκτωρ”.

Ο Ε. Μπουλούτας, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ελλάκτωρ, είπε πως “είναι ενθουσιασμένος με τα αποτελέσματα και πως ήταν μία χρονιά φαινόμενο”.

Η ρευστότητα, με βάση στοιχεία Απριλίου 2024, ανέρχεται σε περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ και σε συνδυασμό με την ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση, δίνουν τη δυνατότητα στρατηγικών επενδύσεων αλλά και διανομών στους μετόχου”.

Η Διοίκηση δεν θέλησε να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το ύψος της επιστροφής κεφαλαίου και είπε πως θα δώσει λεπτομέρειες στη γ.σ. της 31ης Μαΐου.

Τα ίδια κεφάλαια, στο τέλος του 2023, ανέρχονταν στα 896,6 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι κατά της σημερινή συνεδρίαση ο τίτλος του Ελλάκτωρα (+0,60%) κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, με το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 12/4.

Το ημερήσιο “stop short” στα 2,595 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 2,385 – 2,379 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Η μοναδική μετοχή, από το σύνολο των τίτλων του FTSE25, που κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ήταν αυτή του ΟΤΕ (-1,22%), που συνεχίζει να επιμένει πλαγιοκαθοδικά από τα 14,45 ευρώ (κλείσιμο 11/4). Οι επόμενες στηρίξεις στα 13,66 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 13,56 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 13,38 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Η πρώτη αντίσταση στα 14,46 ευρώ.

Εξαιρετικά πυκνές συναλλαγές, έλαβαν χώρα στον τίτλο της ΤΕΝΕΡΓ (+0,84%) και στις τελικές δημοπρασίες, με αποτέλεσμα η μετοχή να διακινήσει τον υψηλότερο όγκο των τελευταίων έξι μηνών. Αν δεν πρόκειται για αναδιάρθρωση κάποιου ενεργειακού δείκτη, ίσως οι επόμενες συνεδριάσεις έχουν αυξημένο ενδιαφέρον.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΚΟΥΑΛ (+122,37%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+85,71%), ΦΒΜΕΖΖ (+74,10%), MONTA (+59,69%), ΣΑΤΟΚ (+59,32%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+50,6%), ΓΚΜΕΖΖ (+44,22%) και ΔΟΜΙΚ (+42,33%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Από σήμερα, οι μετοχές της Παπουτσάνης (-0,38%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,0400075255 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,0380071492 ανά μετοχή).

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΒΟΣΥΣ (+3,33%), ΓΕΒΚΑ (+6,03%), ΚΕΚΡ (+0,63%), ΑΣΤΑΚ (+3,02%), ΚΟΡΔΕ (+1,93%), ΙΝΤΕΤ (+0,42%), ΣΙΔΜΑ (+2,46%) και ΒΙΟΚΑ (+5,79%).

Θετική ένδειξη, αν συνεχίσει να δίνει κλεισίματα πάνω από τα 4,10 ευρώ η ΕΚΤΕΡ (+3,99%).

Εν μέσω ανεπιβεβαίωτων φημών για πιθανές μετοχικές ανακατατάξεις, δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η Profile (+8,17%, είχαν προηγηθεί έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις).

Επιστροφή αγοραστών σε Ιατρικό (+6,65%), Centric (+2,77%), Realcons (+0,28%).

Προσπάθεια αντίδρασης στο πτωτικό “πενταρέ” από Ναύπακτο (+0,42%).

Ο υψηλότερος όγκος του τελευταίου διμήνου στην ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ (+3,10%), μετά την ανακοίνωση της Jumbo για απόκτηση μικρής θέσης.

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Q&R (+7,30%), CPI (+5,85%), Ιντρακόμ (+3,68%), Αλουμύλ (+1,17%), Εβροφάρμα (+5,16%) και ΞΥΛΚ (+3,86%) και πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές για Performance (+4,07%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+5,62%), ΦΒΜΕΖΖ (+1,99%) και ΣΑΝΜΕΖΖ (+3,27%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1437 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1370, 1319, 1305 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1298 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στις 1431 και η επόμενη στις 1445 - 1455 μονάδες.

Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3459 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3280, 3200, 3180, 3168 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3149 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3495 - 3500 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις και οι δείκτες στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, στο 1,0661 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

Δοκιμάζει τιμές πάνω από τα $2400 ο Χρυσός, προς τα $28,60 κινείται το Ασήμι.

Στα $64500 κινείται το Bitcoin, στα $3090 το Ethereum.

Ο όγκος των λιανικών πωλήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσε ετήσια αύξηση 0,8% τον Μάρτιο, ανέφερε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS). Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, το ποσοστό παρέμεινε αμετάβλητο.

Ετήσια μείωση 2,9% σημείωσαν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία τον Μάρτιο, σύμφωνα με την Destatis. Σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, το ποσοστό αυξήθηκε κατά 0,2%.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,8 δισ., στα 96,9 δισ. ευρώ.

H HSBC προχώρησε σε αλλαγή στις εκτιμήσεις της για τον ΟΠΑΠ και την Jumbo αλλά διατηρεί τη σύσταση “buy” μειώνοντας την τιμή - στόχο στον ΟΠΑΠ στα 19, από 20 ευρώ και διατηρώντας αμετάβλητη την τιμή - στόχο για την Jumbο στα 33 ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΚΟΥΕΣ και με το θετικό ο ΟΤΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco, Lamda Development, Jumbo, Autohellas, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ.

Αντίστροφη της αρχικής η τελική εικόνα με 88 ανοδικούς τίτλους, έναντι 29 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

---ΧΠΑ

Συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν υποχώρηση στο συμβόλαιο του δείκτη και αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (25.908 συμβόλαια).

Στα 3.270 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.665 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Στα 950 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 949 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 13 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 13 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 2.444, 1.196 για τον Απρίλιο 1.129 για τον Μάιο και 119 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον δεύτερο μήνα 3.370), κινήθηκε μεταξύ 3.378 και 3.387 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 53, 53 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.184), κινήθηκε μεταξύ 1.172,5 και 1.190 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 7, 7 για τον Απρίλιο και 0 για τον Μάιο τιμή κλεισίματος για τον δεύτερο μήνα 5.306,5).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (200.000 Eurobank, 14.600 Ιντρακάτ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.581), Πειραιώς (4.717), Εθνική (1.324), ΔΕΗ (980), Alpha Bank (12.406), ΑΔΜΗΕ (200), Τέρνα Ενεργειακή (515), Ελλάκτωρα (387), Μυτιληναίο (569), Viohalco (433), Ιντρακόμ (672), ΕΧΑΕ (220), Άβαξ (148), ΓΕΚ (315), Cenergy (301), Lamda Development (216), ΕΛΧΑ (121), Ελ. Πετρέλαια (174), ΟΤΕ (313).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 157.774, Πειραιώς 62.972, Eurobank 31.962, ΑΔΜΗΕ 26.498, ΓΕΚ 14.908, ΔΕΗ 28.731, Εθνική 12.965, Τέρνα Ενεργειακή 30.248.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 62.689.974 τεμ., (από 62.869.350 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.119.211 τεμ. (34.119.211), ΟΠΑΠ 1.789.804 τεμ. (1.789.248), Εθνική 13.674.503 τεμ. (13.797.703), ΟΤΕ 1.945.930 τεμ. (1.964.072), Πειραιώς 9.251.808 τεμ. (9.226.362).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v