Χτύπημα Ισραήλ στο Ιράν, δεν ετοιμάζει άμεσα αντίποινα η Τεχεράνη

(upd3) Χτυπήθηκε βάση στο Ιράν. Είχαν ενημερωθεί οι ΗΠΑ. Η Τεχεράνη εν τέλει παραδέχεται ότι υπήρξε ξένη επίθεση, υποστηρίζει πως κατέρριψε μικρά drones. Καμία ζημιά σε πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Χτύπημα Ισραήλ στο Ιράν, δεν ετοιμάζει άμεσα αντίποινα η Τεχεράνη

Το Ισραήλ εξαπέλυσε σήμερα επιδρομή στο Ιράν, σε ανταπόδοση για την ιρανική επίθεση εναντίον της ισραηλινής επικράτειας το σαββατοκύριακο με εκατοντάδες drones και πυραύλους, μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ, επικαλούμενα αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Τα ABC News, CBS και CNN, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν σε επιχείρηση για την οποία είχε ενημερωθεί η αμερικανική κυβέρνηση. Το NBC διευκρίνισε πως δεν υπήρξε αμερικανική συμμετοχή. Το CNN διευκρίνισε πως η επιχείρηση δεν είχε στόχο ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, επικαλούμενο επίσης Αμερικανό αξιωματούχο.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει σχολιάσει ως τώρα. Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος του Πενταγώνου περιορίστηκε να απαντήσει «δεν έχουμε τίποτε να πούμε αυτή τη στιγμή».

Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας σε διάφορες πόλεις, μετέδωσαν αρχικά ιρανικά κρατικά ΜΜΕ, ενώ η κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση ανέφερε πως ακούστηκαν εκρήξεις στην Ισφαχάν, στο κεντρικό τμήμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ιράν: Καμιά σημαντική ζημιά

 Δεν έγινε ξένη επίθεση εναντίον ιρανικών πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της Ισφαχάν, δήλωσε αρχικά «ενημερωμένη πηγή» του ιρανικού τηλεοπτικού δικτύου Press TV, παρά τις πληροφορίες αμερικανικών μέσων ενημέρωσης που αναφέρουν το ακριβώς αντίθετο και παρότι νωρίτερα μεταδόθηκε από ιρανικά ΜΜΕ πως ενεργοποιήθηκαν συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας για να αναχαιτίσουν drones στη συγκεκριμένη πόλη του κεντρικού Ιράν, όπου βρίσκεται βάση της ιρανικής πολεμικής αεροπορίας.

Λίγη ώρα αργότερα υπήρξε μια νέα εκδοχή για τα γεγονότα από την κρατική τηλεόραση του Ιράν. Υποστηρίχθηκε ότι πηγή του δυνατού ήχου που ακούστηκε στο Ισφαχάν ήταν τα συστήματα αεράμυνας που πυροβολούσαν «μικρά» ύποπτα αντικείμενα (drones) και ότι δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε ιρανικές εγκαταστάσεις. H ιρανική τηλεόραση, εν τω μεταξύ, μεταδίδει εικόνες «κανονικότητας».

Εν τέλει η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι υπήρξε επίθεση από το Ισραήλ και ότι αυτή έγινε με τη χρήση drones, αλλά απέτυχε.

Ιρανός αξιωματούχος: Δεν έχουμε σχέδιο για άμεσα αντίποινα

Το Ιράν δεν έχει σχέδιο για άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ, δήλωσε στο Reuters ένας ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος.

«Η ξένη πηγή του συμβάντος δεν έχει επιβεβαιωθεί. Δεν δεχθήκαμε εξωτερική επίθεση και η συζήτηση στρέφεται περισσότερο προς τη διείσδυση παρά την επίθεση», δήλωσε ο Ιρανός αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο Ανώτατος Διοικητής του Στρατού Αμπντολραχίμ Μουσαβί, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο Mehr, δήλωσε ότι η Τεχεράνη έχει ήδη αντιδράσει στις ισραηλινές απειλές. Εστειλε μήνυμα ότι η Τεχεράνη δεν αισθάνεται υποχρεωμένη να αντιδράσει στις εκρήξεις που αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι προκλήθηκαν από ισραηλινά πλήγματα.

«Έχετε δει την αντίδραση του Ιράν στο παρελθόν», είπε. Οι ιρανικές δυνάμεις έβαλαν εναντίον πολλών ιπτάμενων αντικειμένων στο Ισφαχάν την Παρασκευή, πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι εκτιμήσεις

Αν και οι λεπτομέρειες εξακολουθούν να είναι ασαφείς, αν επιβεβαιωθεί ως ισραηλινό χτύπημα, φαίνεται σαν αρκετά περιορισμένη απάντηση στην επίθεση με drones και πυραύλους του Σαββάτου από το Ιράν. Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι αυτή ήταν μια «συμβολική επίθεση» που δεν θα αναγκάσει το Ιράν να απαντήσει επιθετικά, δήλωσε ο απόστρατος στρατηγός Israel Ziv στο κανάλι 12 του Ισραήλ.

Και αν ήταν μόνο μία στρατιωτική βάση που χτυπήθηκε στο Ισφαχάν, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πέσει κάτω από τον πήχη -από την άποψη του Ιράν- μιας πράξης που απαιτεί μεγάλα αντίποινα. Για τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τα αραβικά κράτη, αυτό θα ήταν καλή εξέλιξη.

Σε κάθε περίπτωση, η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα πυρηνικά επιβεβαίωσε ότι δεν έχει υποστεί ζημιά κάποια πυρηνική εγκατάσταση.

Μπλίνκεν: Δεν υπήρξε ανάμειξη των ΗΠΑ

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δεν διαδραμάτισαν κανέναν ρόλο στις ισραηλινές επιθέσεις στο Ιράν.

«Θα είμαι εξαιρετικά βαρετός και δεν θα σας φτιάξω την ημέρα, επαναλαμβάνοντας ότι δεν πρόκειται να κάνω σχόλιο σχετικά με τα όσα γράφονται πέρα από το ό,τι "δεν υπήρξε καμία ανάμειξη των ΗΠΑ σε επιθετικές επιχειρήσεις"».

«Και πάλι, το Ισραήλ λαμβάνει τις δικές του αποφάσεις, αλλά έχουμε δεσμευτεί να το υπερασπιζόμαστε» τόνισε σύμφωνα με το Bloomberg.

Nωρίτερα την Παρασκευή ο κ. Μπλίνκεν ανέφερε ότι δεν θα κάνει σχόλιο για το αν οι ΗΠΑ είχαν ενημερωθεί για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν.

Ερωτώμενος αν το χτύπημα του Ισραήλ ήταν περιορισμένης έκτασης έτσι ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω αντίδραση του Ιράν ο κ. Μπλίνκεν απάντησε ότι οι ΗΠΑ και η G-7 είναι επικεντρωμένες στην αποκλιμάκωση των εντάσεων.

Ταγιάνι: Τελευταία στιγμή ενημέρωσε το Τελ Αβίβ

Οι ΗΠΑ έλαβαν ειδοποίηση την τελευταία στιγμή για το χτύπημα στο Ιράν και δεν έπαιξαν κανέναν ρόλο σε αυτό, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι σε δημοσιογράφους στο Κάπρι μετά από συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G-7.

«Πιστεύω ότι αυτό που συνέβη, η μικρή κλίμακα του γεγονότος, είναι επίσης το αποτέλεσμα των προσπαθειών της G-7», είπε ο Ταγιάνι μέσω διερμηνέα. Πρόσθεσε ότι τα κράτη μέλη μοιράστηκαν τις πληροφορίες που είχαν για το χτύπημα. Στη συνάντηση της G-7 συμμετέχει και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Οι αρχικές πληροφορίες

Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε  τις πρώτες πρωινές ώρες πως ακούστηκαν «ισχυρές εκρήξεις» στην επαρχία Ισφαχάν, στο κεντρικό τμήμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αναφέροντας, όπως και το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων FARS νωρίτερα, πως η αιτία τους δεν είναι γνωστή.

Το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε πως το Ιράν ενεργοποίησε τις πρώτες πρωινές ώρες την αντιαεροπορική άμυνα σε διάφορες επαρχίες, εν μέσω πληροφοριών για «ισχυρές εκρήξεις» στην επαρχία Ισφαχάν.

Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο CNN πως το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν, λίγες ώρες αφότου ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν είπε πως αν το Ισραήλ αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της χώρας του, η απάντηση της Τεχεράνης θα είναι «άμεση και στο μέγιστο επίπεδο».

Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε στο CNN πως ο στόχος του Ισραήλ δεν ήταν πυρηνικές εγκαταστάσεις, ενώ η κρατική τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε πως οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ισφαχάν παραμένουν άθικτες. 

Το CNN επικαλείται επίσης Αμερικανό αξιωματούχο σύμφωνα με τον οποίο οι εκρήξεις στο Ιράν είναι η απάντηση του Ισραήλ στην ιρανική επίθεση που σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε πως οι ισραηλινές επιθέσεις στόχο έχουν να είναι «περιορισμένες» και σε ιρανικούς στρατιωτικούς στόχους, αποφεύγοντας πυρηνικές εγκαταστάσεις και πολίτες. 

Πριν από λίγο, πάντως, εκπρόσωπος της ιρανικής Υπηρεσίας Διαστήματος διαβεβαίωσε πως αρκετά drones «καταρρίφθηκαν» από την ιρανική αντιαεροπορική άμυνα τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ιρανοί αξιωματούχοι λένε σε τοπικά μέσα και στο Reuters ότι δεν υπήρξε επιτυχημένη πυραυλική επίθεση και ότι οι όποιες εκρήξεις ήταν αποτέλεσμα της πυραυλικής άμυνας του Ιράν.

Οι εμπορικές πτήσεις ανεστάλησαν σε πολλά ιρανικά αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένου αυτού της Τεχεράνης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων MEHR, επικαλούμενο τις αερολιμενικές αρχές.

«Κανένα σχόλιο» από τον ισραηλινό στρατό

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο πως δεν έχει «κανένα» σχόλιο να κάνει «προς το παρόν» σχετικά με τις πληροφορίες περί «ισχυρών εκρήξεων» στην περιοχή όπου βρίσκεται στρατιωτική βάση στο κεντρικό Ιράν, στην επαρχία Ισφαχάν.

«Δεν έχουμε κανένα σχόλιο προς το παρόν», περιορίστηκε να πει εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα το πρωί πως ενεργοποιήθηκαν σειρήνες συναγερμού στο βόρειο Ισραήλ, ωστόσο αυτό οφειλόταν σε λαθεμένο συναγερμό, εν μέσω των ακόμη ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών περί εκρήξεων στο Ιράν οφειλόμενων σε δική του επιχείρηση ανταπόδοσης.

Είχαν ειδοποιήσει τις ΗΠΑ

Το Bloomberg, εν τω μεταξύ, επικαλείται δύο ανώνυμους Αμερικανούς αξιωματούχους που λένε ότι το Ισραήλ προειδοποίησε τις ΗΠΑ την Πέμπτη ότι σχεδίαζε να επιτεθεί την επόμενη ημέρα ή δύο μέρες μετά.

Το NBC News, επικαλούμενο «πηγή που γνωρίζει την κατάσταση», αναφέρει ότι οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν στο χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε αυτή την εβδομάδα πως επιφυλάσσεται «του δικαιώματός να αμυνθεί» έναντι του Ιράν, μετά την ιρανική επίθεση του σαββατοκύριακου με πάνω από 350 drones και πυραύλους που εξαπολύθηκαν εναντίον της ισραηλινής επικράτειας, σχεδόν το σύνολο των οποίων καταστράφηκε εν πτήσει. Δεν έδωσε καμιά πληροφορία ούτε για τα μέσα, ούτε την ημερομηνία, ούτε τους στόχους ενδεχόμενης επιχείρησης ανταπόδοσης.

Προειδοποίηση ασφαλείας από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ

Εν τω μεταξύ, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ εξέδωσε προειδοποίηση ασφαλείας για τους υπαλλήλους και τα μέλη των οικογενειών τους, περιορίζοντας τα ταξίδια τους στις περιοχές του Τελ Αβίβ, της Μπερσέμπα και της Ιερουσαλήμ, επικαλούμενη άφθονη προσοχή μετά τις αναφορές ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε ένα χτύπημα αντιποίνων στο εσωτερικό του Ιράν. Οι υπάλληλοι επιτρέπεται να ταξιδεύουν μεταξύ των τριών πόλεων.

Πηγή: ABC, CNN, Times of Israel, AFP, Bloomberg, NBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v