Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 10 2024

ΔιαΝΕΟσις: Ενα γκάλοπ σκέτη... απελπισία - Jumbo: Το ράλι, η βουτιά και τα εκατομμύρια - «Ναι» στο «μαμούθ» της Sunlight

ΔιαΝΕΟσις: Ενα γκάλοπ σκέτη... απελπισία - Jumbo: Το ράλι, η βουτιά και τα εκατομμύρια - «Ναι» στο «μαμούθ» της Sunlight

JUMBO: Από τις 17 Απριλίου και τα 25,78 ευρώ ξεκίνησε η ανοδική κίνηση της μετοχής. Ακολούθησαν 10 στις 11 ανοδικές συνεδριάσεις, με συνολικά κέρδη 16%. Αποκορύφωμα προχθές, όταν καταγράφηκε ακόμα ένα ιστορικό υψηλό, με την κατάκτηση των 30 ευρώ.

Αμέσως μετά την παραπάνω κίνηση έγινε το placement του Απόστολου Βακάκη (φωτ.) για το 3% των μετοχών της εισηγμένης στα 27,2 ευρώ (discount 9,3%), το οποίο αύξησε την περιουσία του κατά 108,8 εκατ. ευρώ.

Όπως διαβάσατε στο Euro2day.gr, πηγές κοντά στον επιχειρηματία υποστηρίζουν ότι η τιμή δεν συνιστά ουσιαστικό discount, καθώς αντιπροσωπεύει τον μέσο όρο του τελευταίου τριμήνου.

Οι επενδυτές, πάντως, στη χθεσινή συνεδρίαση «πυροβόλησαν» τη μετοχή και την έστειλαν κοντά στα επίπεδα του placement. Με «καθαρές» συναλλαγές πάνω από ένα εκατομμύριο τεμάχια έκλεισε στα 27,8 ευρώ (-7,33%), μια ανάσα από το χαμηλό ημέρας.

 

ΑΠΩΛΕΙΑ: Σε πολύ βαρύ κλίμα τελέσθηκε χθες στα Χανιά η νεκρώσιμος ακολουθία του Ιωσήφ (Σήφη) Παπαδογιάννη.

Ο Ιωσήφ Παπαδογιάννης, ο οποίος προδόθηκε από την καρδιά του σε ηλικία μόλις 59 ετών, αποτέλεσε ένα από τα πλέον αξιόλογα στελέχη της εγχώριας κεφαλαιαγοράς, ξεχωρίζοντας για το ήθος και την προσφορά του.

Σε ανακοίνωσή της, η Alpha Trust Συμμετοχών «αποχαιρετά με οδύνη τον Ιωσήφ Παπαδογιάννη. Σε όλη του τη διαδρομή υπηρέτησε με υποδειγματική αφοσίωση και συνέπεια, ενώ το ήθος του αποτέλεσε παράδειγμα για όλους μας. Άνθρωπος ακέραιος, μοναδικά επιμελής, βαθύς γνώστης της επιστήμης του, παντού αγαπητός και προσηνής, αφήνει κενό στην Ελλάδα, στην Κρήτη, στον κλάδο και στην οικογένειά του. Ευχόμαστε οι απόγονοί του να είναι εξίσου άξιοι».

 

ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ: Τι την ήθελαν οι άνθρωποι την έρευνα σχετικά με τις προσδοκίες των Ελλήνων για τη χώρα μας 10 χρόνια μετά; Διαβάζεις τα αποτελέσματα και αντιλαμβάνεσαι για ποιο λόγο ξαναφουντώνει ο αντισυστημισμός. Μαύρη απελπισία.

Ξεκινάμε από τα πιο δυσάρεστα: μόλις το 23% συμφωνεί ή έστω «μάλλον συμφωνεί» ότι η χώρα έστω και μετά από 10 χρόνια θα λειτουργεί αξιοκρατικά, ενώ μόλις το 26% ότι θα είναι μια οικονομικά ισχυρή χώρα!

Δηλαδή 1 στους 4 πολίτες!

Μόλις 1 στους 3 (34%) συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί ότι η χώρα θα έχει φτάσει τον μέσο όρο της ΕΕ σε βιοτικό επίπεδο μετά από 10 χρόνια, ενώ κάτι παραπάνω, δηλαδή το 38,6%, ότι θα είναι μια χώρα με μέλλον που πολλοί θα θέλουν να ζήσουν σ' αυτήν.

Στον αντίποδα, το 83,3% συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί ότι η Ελλάδα θα είναι χώρα με πολλούς μετανάστες, ενώ το 63,3% ότι οι πολίτες της θα είναι πιο ανεκτικοί στη διαφορετικότητα.

Αυτή η έντονη απαισιοδοξία για το μέλλον βρίσκεται, λένε οι ειδικοί, πίσω από την έξαρση του λαϊκισμού και του αντισυστημισμού διεθνώς, καθώς υποδεικνύει ότι μεγάλος αριθμός πολιτών εκτιμά είτε ότι το κυρίαρχο «σύστημα» κινείται σε λάθος κατεύθυνση είτε ότι είναι ανήμπορο να αλλάξει την τροχιά των εξελίξεων.

Προφανώς δεν είναι άσχετο με τα παραπάνω αποτελέσματα και το γεγονός ότι σε επίπεδο συναισθημάτων πρώτη έρχεται η ανασφάλεια με 49,9%, δεύτερη η απογοήτευση με 44% και τρίτος ο θυμός με 29,7%, ενώ η αισιοδοξία παίρνει 21,7% και η σιγουριά μόλις 10,3%.

ΥΓ: Η απαισιοδοξία δεν είναι αναίτια, δεν αποτελεί μόνο ελληνικό φαινόμενο αλλά ευρύτερο στη Δύση και δεν αφορά μόνο τις οικονομικά χαμηλότερες τάξεις.

Όταν ο Εconomist έχει πρώτο θέμα με τίτλο «Η φιλελεύθερη διεθνής τάξη σιγά σιγά διαλύεται» και υπότιτλο «Η κατάρρευσή της μπορεί να είναι ξαφνική και ανεπίστρεπτη», μάλλον τα πράγματα είναι σοβαρά.

 

ΑΚΡΙΒΕΙΑ: Την προσεχή Πέμπτη 16 Μαΐου, όπως μαθαίνουμε, θα διεξαχθεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την ακρίβεια, την οποία έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Θα είναι επί της ουσίας η τελευταία -πριν από τις εκλογές- αντιπαράθεση των επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και αναμένεται να επεκταθεί σε όλα τα μείζονα πολιτικά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία.

Από το Μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο για μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον πρωθυπουργό να περιγράψει τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, αλλά και να κάνει έναν συνοπτικό απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησης μετά την επανεκλογή της, τον Ιούνιο του 2023.

 

ΠΑΣΟΚ: «Γιατί το ΠΑΣΟΚ έπεσε στην τρίτη θέση από τη δεύτερη;» ρωτήθηκε ο Παύλος Γερουλάνος στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης (στο Action 24).

Τι απάντησε; «Την εποχή που ήμασταν δεύτεροι, υπήρχε ακόμα η θετική άποψη για τον νέο πρόεδρο και την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν σε μία δίνη. Αυτή τη στιγμή, τα πράγματα έχουν ηρεμήσει απ' όλες τις κατευθύνσεις και ο κόσμος απαντά περισσότερο με γνώμονα το τι ψήφισε στις εθνικές εκλογές, από το τι θα ψηφίσει στις ευρωεκλογές».

Ο (έκπληκτος) δημοσιογράφος, πιστεύοντας ότι δεν κατάλαβε καλά, τον ρώτησε «ποιον νέο πρόεδρο;», για να απαντήσει ο κ. Γερουλάνος: «Τον κ. Ανδρουλάκη».

Το καταγράφουμε. Σε συνδυασμό με την προχθεσινή ρουκέτα του Νίκου Παπανδρέου, «η τρίτη θέση του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές θα είναι αποτυχία».

 

ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ: Άλλη μια αλλαγή σε θέση ευθύνης στο βιομηχανικό συγκρότημα Βόλου επήλθε στη Χαλυβουργία Ελλάδος (Μάνεσης). Νέος τεχνικός διευθυντής στο ελασματουργείο ο Θωμάς Ζάχος. Ο προκάτοχός του δεν έμεινε στη θέση του ούτε ένα χρόνο.

Πρόκειται για την πέμπτη αλλαγή τεχνικού διευθυντή τα τελευταία χρόνια.

 

SUNLIGHT: Εγκρίσεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Alpha, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς) έλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, η κάλυψη κοινοπρακτικού δανείου-μαμούθ, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, της Sunlight.

Το κοινοπρακτικό προορίζεται για να καλύψει την επέκταση της παραγωγικής δραστηριότητας του ομίλου σε συστήματα αποθήκευσης και εφαρμογές βιομηχανικής κινητικότητας. Ο όμιλος έχει στα σκαριά άλλη μια εξαγορά εταιρείας που δραστηριοποιείται στον κλάδο συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας.

Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου ανερχόταν στις 31/12/23 σε 483 εκατ. ευρώ, με τα δημοσιευμένα EBITDA σε 89,3 εκατ. ευρώ και τα προσαρμοσμένα EBITDA σε 110,2 εκατ. ευρώ (net debt/ebitda άνω του 4,3x). Μικρό μέρος του δανεισμού (51,9 εκατ. ευρώ) είναι σταθερού επιτοκίου και αφορά δάνεια ΕΤΕΠ και ΤΑΑ.

Οι καθαρές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες ανήλθαν το 2023 σε 61,6 εκατ. ευρώ, με τις επενδύσεις σε 124,3 εκατ. ευρώ.

 

SUNLIGHT II: Λόγω αλλαγής μετοχικού ελέγχου, που προκάλεσε η απόκτηση του 51% της Triathlon από τη Sunlight, ενεργοποιήθηκε ρήτρα δανειακής σύμβασης και η DZ Bank αποφάσισε να αποχωρήσει από τη σύμβαση κοινοπρακτικού δανείου (σ.σ. ανεξόφλητο υπόλοιπο 90 εκατ. ευρώ στις 31/12/2023).

Ως αποτέλεσμα της παραπάνω απόφασης, το κοινοπρακτικό αποπληρώθηκε στο σύνολό του (σ.σ. πέραν της DZ Bank, συμμετείχαν Commerzbank και LBBW). Για να αποπληρωθεί το δάνειο, η Sunlight άνοιξε στην Triathlon ανακυκλούμενη γραμμή πίστωσης έως 160 εκατ. ευρώ, με τη θυγατρική να εκταμιεύει το ποσό των 91,05 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2023. Ο δανεισμός μέσω της ανακυκλούμενης γραμμής προβλέπεται να εξοφληθεί πλήρως έως τις 31/01/2026.

Η Triathlon υπέγραψε τον περασμένο Δεκέμβριο συμφωνία με τις Commerzbank και LBBW για άνοιγμα πρόσθετων πιστωτικών γραμμών που θα καλύψουν βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v