Σιάμισιης: Στην τελική ευθεία η αναχρηματοδότηση δανείων €1 δισ.

Ο πονοκέφαλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας και η αβεβαιότητα σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις με την Gazprom. Εχει διασφαλιστεί ο στόχος του 1 GW στις ΑΠΕ για το 2025. Εξετάζονται επιλογές για το ευρωομόλογο των €600 εκατ.

Σιάμισιης: Στην τελική ευθεία η αναχρηματοδότηση δανείων €1 δισ.

Στη συμφωνία για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού, η οποία θα είναι με ιδιαίτερα ελκυστικούς όρους, μειωμένα περιθώρια επιτοκίου που μετριάζουν την εξάρτηση από τη μεταβλητότητα των διεθνών επιτοκίων αναφοράς, αλλά και επέκταση του συνολικού προφίλ ωρίμανσης κατά ένα έτος, αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY Ανδρέας Σιάμισιης μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές.

Παράλληλα, επεσήμανε πως η HELLENiQ ENERGY εξετάζει τις επιλογές αναφορικά με τη λήξη του ευρωομολόγου ύψους 600 εκατ. ευρώ, τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Στην παρουσίαση που έκαναν τα στελέχη του ομίλου σε αναλυτές στάθηκαν στις ισχυρές λειτουργικές επιδόσεις και στην υψηλότερη παραγωγή σε όλα τα διυλιστήρια, που οδηγούν τις πωλήσεις το 1ο τρίμηνο του 2024 σε αύξηση κατά 8%. Ταυτόχρονα, όπως είπαν, επιδιώκεται περαιτέρω βελτίωση του μείγματος πωλήσεων, με αυξημένη συνεισφορά των διαφοροποιημένων καυσίμων κίνησης και των πωλήσεων μη πετρελαιοειδών, ήδη, με εμφανή αποτελέσματα.

Στον κλάδο της Διύλισης, ο όμιλος ανακοίνωσε ότι προχωρά στην εφαρμογή του σχεδίου για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, με έργα που συμβάλλουν στην ενεργειακή αυτονομία και εξοικονόμηση ενέργειας.

Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η επέκταση του εργοστασίου παραγωγής πολυπροπυλενίου. Όσον αφορά στις διεργασίες για εναλλακτικά καύσιμα χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, αναπτύσσεται μονάδα συμπαραγωγής Υδρογονωμένου Φυτικού Ελαίου και εξετάζονται επενδύσεις σε παραγωγή Βιώσιμου Αεροπορικού Καυσίμου, καθώς και Πράσινου Υδρογόνου και συνθετικών καυσίμων.

Η ΔΕΠΑ

Ο κ. Σιάμισιης απάντησε σε σχέση με τις επιδόσεις της ΔΕΠΑ Εμπορίας, στην οποία η HELLENiQ ENERGY συμμετέχει με 35%, αναφέροντας πως τα αποτελέσματα της ΔΕΠΑ συμπεριλαμβάνονται σε αυτά του ομίλου, ενώ σημείωσε πως υπάρχει αβεβαιότητα σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις της ΔΕΠΑ Εμπορίας με την Gazprom, καθώς δεν είναι γνωστό το περιεχόμενό τους. Υπενθυμίζεται πως ο CEO της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς είχε γνωστοποιήσει τον περασμένο Μάρτιο την απόφαση να οδηγηθεί η διαμάχη του ομίλου με τη ρωσική Gazprom για τη σύμβαση προμήθειας αερίου σε διαιτησία.

Το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ

O Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY υπογράμμισε ακόμη ότι έχει διασφαλιστεί ο στόχος του 1 GW για το 2025. Εκτίμησε πως μέχρι τέλος του έτους η εγκαταστημένη ισχύς των έργων ΑΠΕ θα ανέλθει σε 500-600 MW.

Στελέχη της επιχείρησης σημείωσαν πως εξετάζονται περισσότερες ευκαιρίες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Να σημειωθεί πως ο όμιλος αύξησε στο τέλος του Α’ Τριμήνου τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ σε 381 MW. Επιπρόσθετα έργα 0,7 GW βρίσκονται υπό κατασκευή ή σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης. Επισημαίνεται ότι το συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη ανέρχεται σε 4,3 GW.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v