Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα έμοιαζε ένας ανοιχτός πόλεμος Ισραήλ - Ιράν

Η τεχνολογική υπεροχή του Τελ Αβίβ και τα τεράστια αποθέματα drones και πυραύλων του Ιραν. Το σενάριο κυβερνοπολέμου. Οι «πληρεξούσιοι» και τα περιθώρια εμπλοκής γειτονικών κρατών.

Πώς θα έμοιαζε ένας ανοιχτός πόλεμος Ισραήλ - Ιράν

Μέχρι τώρα, το Ιράν, με μία εξαίρεση, χρησιμοποιούσε πληρεξούσιους για να επιτεθεί στο Ισραήλ, ενώ το Ισραήλ απέφευγε αεροπορικές επιδρομές σε ιρανικό έδαφος. Όλα άλλαξαν, όμως, σήμερα.

Πώς μπορεί να είναι ένας πόλεμος μεταξύ τους;

Το Ιράν ξεκίνησε την επίθεσή του εκτοξεύοντας εκατοντάδες drones, που χρειάζονται ώρες για να φτάσουν στον ισραηλινό εναέριο χώρο. Το Ιράν επιβεβαίωσε επίσης ότι πύραυλοι ήταν μέρος της επίθεσης, μια πολύ πιο σοβαρή κίνηση.

Αυτό ήταν κάτι που περίμεναν οι ΗΠΑ, εξηγεί το Bloomberg. «Η πυραυλική δύναμη της Τεχεράνης αυξάνεται ολοένα και περισσότερο όπως και τα UAV που χρησιμεύουν ως ο κύριος συμβατικός αποτρεπτικός παράγοντας του καθεστώτος έναντι επιθέσεων στο προσωπικό και στο έδαφός του», ανέφερε η υπηρεσία ασφαλείας των ΗΠΑ. Πρόσθεσε ότι το Ιράν διαθέτει «σημαντικό απόθεμα» βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ ικανών να πλήξουν στόχους σε απόσταση 2.000 χιλιομέτρων, γεγονός που επιτρέπει επιθέσεις στο Ισραήλ.

Η ισραηλινή άμυνα περιλαμβάνει μαχητικά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του στόλου των stealth F-35I Adir και μη stealth μαχητών F-15I. Το Ισραήλ παράλληλα, έκανε παρεμβολές στα συστήματα GPS πάνω από τη μητροπολιτική περιοχή του Τελ Αβίβ στις αρχές αυτού του μήνα, προετοιμαζόμενο για μια ιρανική επίθεση και επιδεικνύοντας τις δυνατότητές του. Το έκανε ξανά χθες αφότου το Ιράν ξεκίνησε την επίθεσή του.

Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα το Ιράν να κατευθύνει «πληρεξούσιους» να αναπτύξουν μαχητές στο έδαφος από τη Συρία ή τον Λίβανο. Το μοναδικό προηγούμενο επίθεσης του Ιράν στο ισραηλινό έδαφος ήρθε το 2018, όταν η Τεχεράνη εκτόξευσε ρουκέτες από τη Συρία σε θέσεις στα Υψίπεδα του Γκολάν.

Μια άλλη πιθανότητα είναι ο διαδικτυακός πόλεμος. Πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, κακόβουλο λογισμικό γνωστό ως Stuxnet έθεσε σε κίνδυνο μια ιρανική εγκατάσταση πυρηνικού εμπλουτισμού σε μια επιχείρηση για την οποία υπάρχουν υποψίες ότι ήταν των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Το Ιράν έχει επίσης εξαπολύσει δικές του επιθέσεις.

Πώς συγκρίνονται οι στρατιωτικές δυνατότητες του Ισραήλ και του Ιράν;

Οι δυνάμεις του Ισραήλ είναι πολύ ανώτερες από αυτές του Ιράν όσον αφορά την τεχνολογία. Το Ιράν, ωστόσο, έχει τεράστια αποθέματα φθηνών αλλά αποτελεσματικών όπλων στο οπλοστάσιό του.

Από το 2022, το Ιράν έχει παράσχει περισσότερα από 1.000 UAV Shahed-136, καθώς και UAV Shahed-131 και Mohajer-6, για να υποστηρίξει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τον Μάιο, το Ιράν άρχισε να βοηθά τη Ρωσία για τη δημιουργία μιας μονάδας παραγωγής UAV Shahed-136 στη Ρωσία, σύμφωνα με την DIA. Επομένως, είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι το Ιράν έχει εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες drones στο απόθεμά του για να επιτεθεί στο Ισραήλ.

Το Ισραήλ θα αντιμετώπιζε βαλλιστικούς πυραύλους με το σύστημα Arrow και επιθέσεις με drone πιθανώς με τα συστήματα αεράμυνας David's Sling και ίσως με ένα σύστημα που ονομάζεται Drone Guard που κατασκευάστηκε από την ELTA Systems.

Ποιοι είναι οι σύμμαχοί τους; Τι ρόλους μπορεί να παίξουν;

Οι σημαντικότεροι σύμμαχοι του Ιράν είναι οι σιιτικές πολιτοφυλακές στον Λίβανο, το Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη, τις οποίες υποστηρίζει με χρήματα, όπλα και εκπαίδευση. Η λιβανική πολιτοφυλακή Χεζμπολάχ θα είχε τον πιο σημαντικό ρόλο. Έχει δώσει επανειλημμένες μάχες με το Ισραήλ και εκτοξεύει τακτικά πυραύλους, όλμους και ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος τον Οκτώβριο μεταξύ του Ισραήλ και της υποστηριζόμενης από το Ιράν μαχητικής παλαιστινιακής ομάδας Χαμάς. Το οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ περιέχει περισσότερους από 70.000 πυραύλους και ρουκέτες, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και κατευθυνόμενων πυραύλων ακριβείας, σύμφωνα με τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών.

Μια κλιμάκωση των επιθέσεων του στο Ισραήλ θα μπορούσε να δοκιμάσει την άμυνα της χώρας σε μια περίοδο που αντιμετώπιζε επίσης το Ιράν και τη Χαμάς.

Ο μόνος κρατικός σύμμαχος του Ιράν στη Μέση Ανατολή είναι η Συρία. Η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ δεν θα ήταν πιθανό να βοηθήσει, δεδομένου ότι εξακολουθεί να αγωνίζεται να αποκτήσει τον έλεγχο ολόκληρης της χώρας μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου το 2011.

Το Ιράν έχει καλές σχέσεις με τη Ρωσία, αν και ο πόλεμος του στην Ουκρανία πιθανότατα θα περιόριζε την ικανότητά της να βοηθήσει, και με την Κίνα, η οποία έχει αγοράσει ιρανικό πετρέλαιο αν και παραμένει υπό κυρώσεις από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους.

Το Ισραήλ έχει τις ΗΠΑ στο πλευρό του. Ήδη οι ΗΠΑ επισπεύδουν τις αποστολές πυρομαχικών στο Ισραήλ, για να το βοηθήσουν να πολεμήσει τη Χαμάς. Ανάμεσα στις δυνάμεις των ΗΠΑ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι δύο αντιτορπιλικά του Πολεμικού Ναυτικού που κινήθηκαν στην ανατολική Μεσόγειο στις αρχές Απριλίου, σύμφωνα με αξιωματούχο του Πολεμικού Ναυτικού: το USS Carney και το USS Arleigh Burke, και τα δύο ικανά για αεράμυνα.

Στις αρχές του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, το Πεντάγωνο μετέφερε το νεότερο αεροπλανοφόρο του, το Gerald R. Ford, και την ομάδα μάχης του στην ανατολική Μεσόγειο. Έκτοτε επέστρεψε στις ΗΠΑ. Η ομάδα κρούσης των αερομεταφορέων Dwight D. Eisenhower βρίσκεται καθ' οδόν από τις επιχειρήσεις κατά των Χούτι. Τα αεροπλανοφόρα διαθέτουν μαχητικά F/A-18E/F Super Hornet και άλλα προηγμένα αεροσκάφη. Επιπλέον, 2.000 πεζοναύτες τέθηκαν σε αυξημένη επιφυλακή για πιθανή κινητοποίηση.

Πώς μπορεί να αντιδράσουν τα αραβικά κράτη;

Ένας πόλεμος Ισραήλ-Ιράν θα έφερνε πολλές από τις χώρες της περιοχής σε δύσκολη θέση. Τέσσερις αραβικές χώρες συνήψαν ειρηνευτικές συμφωνίες με το Ισραήλ το 2020 μέσω των λεγόμενων Συμφωνιών του Αβραάμ. Η δυσπιστία τους για το Ιράν ήταν ένας λόγος που τους έφερε κοντά. Αλλά είναι απίθανο κάποιο αραβικό κράτος να σταθεί στο πλευρό του Ισραήλ σε μια αντιπαράθεση ενάντια σε μια μουσουλμανική χώρα, πόσο μάλλον μια τόσο ισχυρή όσο το Ιράν.

Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία αποκατέστησαν πέρυσι τις διπλωματικές σχέσεις μετά από επταετές πάγωμα. Η Σαουδική Αραβία διερευνά την πιθανότητα εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ ως μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας στην οποία ελπίζει να επιτύχει τις εγγυήσεις ασφαλείας των ΗΠΑ και πιθανότατα θα προσπαθήσει να αποφύγει την εμπλοκή στη σύγκρουση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v