One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 26 2017

Ιταλικό αντάρτικο εναντίον της Νουί για τα κόκκινα δάνεια

Η πρόθεση της ΕΚΤ για την κάλυψη του 100% των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων από προβλέψεις δεν αρέσει καθόλου στους Ιταλούς, που προφανώς γνωρίζουν τις αδυναμίες της ποιότητας του χαρτοφυλακίου δανείων των τραπεζών τους.

Όπως λοιπόν μαθαίνουμε-εικάζουμε, ο Ιταλός πρόεδρος  της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι θα κάνει ερωτήσεις για το θέμα στην κ. Νουί, την επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ.

Δεν θα είναι ο μόνος καθώς φαίνεται πως το ιταλικό λόμπι έχει κινητοποιηθεί.

Πριν λίγο καιρό, στην 5η συνάντηση υψηλόβαθμων τραπεζιτών στη Βασιλεία της Ελβετίας με θέμα τις εποπτικές προτεραιότητες, που συνδιοργάνωσαν η BSCEE, η BCBS, το FSI και η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), οι Ιταλοί «επιτέθηκαν» στην κ. Νουί.

Η Bruna Szego, επικεφαλής του τομέα κανονισμών της Τράπεζας  της Ιταλίας επέκρινε την απόφαση της ΕΚΤ/SSM, με την κ. Νουί να απαντά ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί μετά τη σχετική δημόσια διαβούλευση.

Φυσικά, δεν είναι μόνο οι Ιταλοί που «καίγονται» για το θέμα αλλά και οι Ελληνες. Μιλώντας στην ίδια συνάντηση, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Μουρμούρας αναφέρθηκε στην ανάγκη να μειωθούν δραστικά τα «κόκκινα» δάνεια,  εμμένοντας στη γραμμή που έχει χαράξει ο διοικητής Γιάννης Στουρνάρας.

Φυσικά, άλλο πράγμα είναι να το λες κι άλλο να το κάνεις.

Πολύ περισσότερο όταν οι τράπεζες έχουν μπροστά τους τις έξτρα προβλέψεις που θα πρέπει να πάρουν για τα ενήμερα δάνεια, με βάση το πρότυπο IFRS 9.

Σε όλα αυτά να προσθέσουμε τα πικρόχολα σχόλια της αγγλοσαξονικής πλευράς, που θέλουν τους Ιταλούς να μην ανέχονται μια γυναίκα από τη Βόρεια Ευρώπη να κάνει κουμάντο στα του τραπεζικού οίκου τους.     

Που ποιος ξέρει πόσους σκελετούς κρύβει στα ντουλάπια του, θα προσθέταμε εμείς...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v