Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 19 2024

Το μήνυμα της Moody’s προς την Αθήνα

Πριν από την υπαγωγή στα μνημόνια το 2010, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s ήταν ο τελευταίος από τους μεγάλους οίκους που προχώρησε σε μεγάλη υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Οι ειδήμονες το αποδίδουν στον Γάλλο αναλυτή που εργαζόταν τότε εκεί και ο οποίος απολύθηκε μετά από αυτό και πήγε να δουλέψει σ’ ένα fund. Από τότε, η Moody’s τηρεί την αυστηρότερη στάση απέναντι στην Ελλάδα και δεν την αναβαθμίζει στην επενδυτική βαθμίδα όπως οι S&P, Fitch, DBRS και Scope.

Το απόδειξε, ακόμη μια φορά τις προηγούμενες μέρες, με την περιοδική αξιολόγηση του ελληνικού rating. Συνδέοντας την πορεία της ελληνικής οικονομίας με τις μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη, τη μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό και τη ναυτιλία, το μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και άλλα, η Moody’s έστειλε σήμα να μην περιμένουμε την επενδυτική βαθμίδα σύντομα.

Είναι αλήθεια ότι κυβερνητικοί παράγοντες ήλπιζαν σε μια ακόμη αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης και λογικά απογοητεύθηκαν. Όμως, πιο σημαντικό είναι να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να πείσουν την αυστηρή Moody’s να μην περιμένει, ως συνήθως, δυο χρόνια από την προηγούμενη αναβάθμιση (Φθινόπωρο του 2023) για την επόμενη κίνησή της.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v