Στη μάχη για τις 1.500 μονάδες το Χρηματιστήριο

Με αέρα από τα νέα ιστορικά υψηλά στη Wall Street οι κινήσεις των long. Βοήθειες και από τα αποτελέσματα, στο επίκεντρο η Alpha Bank. Τι εκτιμούν παράγοντες της αγοράς.

Στη μάχη για τις 1.500 μονάδες το Χρηματιστήριο

Σε θετικό έδαφος και στα υψηλά ημέρας ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Τετάρτης η Wall Street. Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη Dow Jones, μόνο οκτώ έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο και μία αμετάβλητη, ενώ όλες οι υπόλοιπες μετοχές κατέγραψαν κέρδη.

Από εκεί και πέρα, σε νέα ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τις χθεσινές συναλλαγές οι δείκτες FTSE 100, CAC 40, DAX, EuroStoxx 600, EuroStoxx 50, Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq.

Απόλυτη η επικράτηση των αγοραστών σήμερα το πρωί σε Ασία - Ειρηνικό.

Σε ξεκίνημα με οριακές μεταβολές παραπέμπουν τα futures των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση βρέθηκε σε νέα υψηλά 157 μηνών, με σημαντικές βοήθειες από τον Βαρύδεικτο Τραπεζικό κλάδο. Το ενδιαφέρον των ενεργών traders αλλά και των περισσότερων αναλυτών εστιάζεται στο αν ο Δείκτης θα επιχειρήσει άμεσα την υπέρβαση του ψυχολογικού ορίου των 1.500 μονάδων ή θα περιοριστεί σε ηπιότερη κίνηση, περιμένοντας τα σημερινά αποτελέσματα α' τριμήνου από Eurobank και Ελ. Πετρέλαια, τα οποία είναι προγραμματισμένα να ανακοινωθούν μετά τη λήξη των σημερινών συναλλαγών στο Χ.Α.

Εν τω μεταξύ, οι ενεργοί επενδυτές καλούνται να τιμολογήσουν τα αποτελέσματα α' τριμήνου 2024 που ανακοίνωσε η Alpha Bank, σύμφωνα με τα οποία «στα 211,1 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη το α’ 3μηνο του 2024, αυξημένα κατά 89,9% σε σχέση με τα 111,2 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου τριμήνου του 2023 και ευθυγραμμισμένα με το Στρατηγικό Σχέδιο της Τράπεζας».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «με στόχο την επιστροφή αξίας στους μετόχους, η Διοίκηση της Τράπεζας αποφάσισε τη διανομή 122 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 50% θα διατεθεί με τη μορφή μερίσματος και το υπόλοιπο 50% με τη μορφή επαναγοράς μετοχών (buyback), που αναμένεται να έχει ποσοστό απόδοσης άνω του 20% με βάση τη χθεσινή τιμή της μετοχής. Παράλληλα, η Τράπεζα έλαβε πρόβλεψη 24 μονάδων βάσης, με σκοπό τη διανομή μερίσματος ύψους 35% από τα κέρδη του 2024, ποσοστό το οποίο αναμένεται να ανέλθει στο 50% το 2025 και το 2026».

Υπενθυμίζεται ότι αύριο Παρασκευή, λήγουν τα συμβόλαια Μαΐου στην Αγορά Παραγώγων, ενώ στις 31/5 αναμένεται η «ετυμηγορία» της Fitch για το ελληνικό αξιόχρεο.

Στα επιμέρους, με ενδιαφέρον παρακολουθείται η «άτυπη κόντρα» για τη δεύτερη θέση στις κεφαλαιοποιήσεις του Χ.Α. μεταξύ Eurobank (7,644 δισ. και υψηλά 102 μηνών) και Εθνικής (7,775 δισ. και υψηλά 101 μηνών), την ώρα που αναζητούνται οι νέοι πρωταγωνιστές σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, που συνεχίζουν να έχουν τους δικούς τους «θαυμαστές».

Συγκρατημένα αισιόδοξοι δηλώνουν οι περισσότεροι αναλυτές, σημειώνοντας πως «τα νέα ρεκόρ στη Wall Street και οι θετικές δονήσεις από τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου της Alpha Bank αναμένεται να διατηρήσουν τη δυναμική στο Χ.Α., που δεν αποκλείεται να δοκιμάσει το όριο των 1.500 μονάδων στη σημερινή συνεδρίαση».

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Στεφ. Κοτζαμάνη, «θέμα λίγων ημερών είναι να έρθει προς συζήτηση στο Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (πολύ πιθανόν την προσεχή Δευτέρα) ο νέος κανονισμός του Χ.Α., ο οποίος, μεταξύ άλλων, προβλέπει ελάχιστες μετοχικές διασπορές 75% ή 85%, ανάλογα με το ύψος της κεφαλαιοποίησης, για τις Εισηγμένες Εταιρείες. Ο νέος κανονισμός που θα εξετάσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα ξεκινήσει να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2025 και θα προνοεί μακρά περίοδο προσαρμογής (έξι ή δώδεκα μήνες). Σύμφωνα με πληροφορίες, η "ποινή" που προβλέπεται να επιβάλλεται σε όσες εισηγμένες δεν προσαρμοστούν στο κριτήριο της ελάχιστης διασποράς θα είναι η μεταφορά τους από την Κύρια στην Εναλλακτική Αγορά και όχι η πλήρης έξοδός τους από το Χ.Α.».

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v