Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαράζ νέων Αμοιβαίων στην αγορά, πού «κοντράρουν» τις καταθέσεις

Στροφή ενδιαφέροντος σε τοποθετήσεις μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων. Πλήθος εκδόσεων από τις ΑΕΔΑΚ των τραπεζών. Αναμένεται καθοδική πορεία στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων.

Μπαράζ νέων Αμοιβαίων στην αγορά, πού «κοντράρουν» τις καταθέσεις

Εντείνεται ο «ενδοτραπεζικός ανταγωνισμός» μεταξύ προθεσμιακών καταθέσεων και Ομολογιακών Αμοιβαίων Κεφαλαίων συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας, με τις ΑΕΔΑΚ όχι μόνο να συνεχίζουν να λανσάρουν κατά ριπάς προϊόντα της συγκεκριμένης κατηγορίας, αλλά και να περιορίζουν τον χρονικό τους ορίζοντα κατά κύριο λόγο στη διετία.

Ήδη αυτή την περίοδο διατίθενται Ομολογιακά Α/Κ διετούς χρονικής διάρκειας από την Alpha Bank (Alpha Target Maturity VII 2026, έως 26 Απριλίου), από την Εθνική Τράπεζα (Δήλος Extra Income IV 24 Months, έως την 31η Μαΐου), από τη Eurobank (Eurobank LF Target Maturity II Bond Fund έως την 31η Μαΐου) και από την Attica Bank σε συνεργασία με την 3Κ Investments Partners (3K/Attica Bank Premier Income Ομολογιακό 2026, έως 30 Απριλίου).

Σύμφωνα μάλιστα με παράγοντες του κλάδου, θεωρείται πολύ πιθανόν να ακολουθήσει μετά το Πάσχα η έκδοση και άλλων αμοιβαίων της συγκεκριμένης κατηγορίας (όχι απαραίτητα ίδιας χρονικής διάρκειας) τόσο από την Optima όσο και από την Πειραιώς ΑΕΔΑΚ.

Μόνο από την αρχή του έτους έως σήμερα έχουν εκδοθεί 14 αμοιβαία κεφάλαια συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας από έξι ΑΕΔΑΚ με τη συνεργασία ισάριθμων τραπεζικών ομίλων (δύο από την Alpha Βank, τρία από την Πειραιώς, τρία από τη Eurobank, τέσσερα από την Εθνική, ένα από την Optima και ένα από την Attica Bank), μέσω των οποίων έχουν αντληθεί ποσά που υπερβαίνουν το 1,4 δισ. ευρώ!

Καθαρές εισροές 2,7 δισ. το 2023

Πέραν αυτών, μέσα στο 2023 παρατηρήθηκαν στα Ομολογιακά Διεθνή Αμοιβαία Κεφάλαια καθαρές εισροές ύψους 2,7 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο τμήμα των οποίων εκτιμάται ότι προήλθε ουσιαστικά από την κατηγορία των Α/Κ συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας.

Βέβαια ο ανταγωνισμός αυτός μεταξύ καταθέσεων και αμοιβαίων κεφαλαίων γίνεται όχι μόνο με τη συναίνεση, αλλά και την προτροπή των τραπεζών, οι οποίες πέρα από το ότι διαθέτουν υπερβάλλουσα ρευστότητα, μέσα από τη διάθεση μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων: α) Αποφεύγουν να καταβάλλουν τόκους, β) Καρπώνονται έσοδα από προμήθειες, γ) Προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις στους αποταμιευτές-πελάτες τους σε μια περίοδο όπου οι αποδόσεις των καταθέσεων είναι πενιχρές.

Ερχεται καυτό τρίμηνο

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η καυτή περίοδος για την προσφορά τέτοιων προϊόντων εντοπίζεται μέχρι τον προσεχή Ιούνιο, μέχρι δηλαδή τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα -σύμφωνα με τις προβλέψεις- θα αρχίσει να αποκλιμακώνει το βασικό της επιτόκιο.

Και αυτό γιατί μέχρι να ξεκινήσει η καθοδική πορεία των ευρωπαϊκών επιτοκίων, οι ΑΕΔΑΚ θα βρίσκουν ακόμη αξιόπιστους ομολογιακούς τίτλους με αρκετά ικανοποιητικές αποδόσεις (yields), οι οποίες θα είναι κλειδωμένες για τα επόμενα χρόνια. Έτσι, ακόμη και για τα διετούς διάρκειας Ομολογιακά Α/Κ, οι εκτιμώμενες ετήσιες αποδόσεις υπερβαίνουν σε κάθε περίπτωση το 2% ή και το 2,5%.

Αντίθετα, οι τράπεζες, ενόψει της επερχόμενης μείωσης των επιτοκίων, έχουν σταματήσει να διαθέτουν καταθετικά προϊόντα με χρονική περίοδο δέσμευσης ανώτερη των δώδεκα μηνών και όλα δείχνουν πως από το προσεχές καλοκαίρι και μετά θα ξεκινήσουν να μειώνουν τα επιτόκια των εξάμηνων και δωδεκάμηνων προθεσμιακών τους προϊόντων.

Αν μάλιστα -όπως εκτιμά και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρήσει φέτος σε τέσσερεις μειώσεις επιτοκίων (από το 4% στο 3%), τότε πολύ δύσκολα στις αρχές του 2025 θα βλέπουμε επιτόκια των δωδεκάμηνων προθεσμιακών καταθέσεων να φτάνουν στο 1,5%, με δεδομένη και την πολύ ισχυρή ρευστότητα των ελληνικών χρηματοπιστωτικών Ομίλων. Επίσης, τυχόν συνέχιση της μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ μέσα στην επόμενη χρονιά, θα επηρεάσει περαιτέρω και τις αποδόσεις των προθεσμιακών τοποθετήσεων στις τράπεζες.

Βέβαια, θα πρέπει να τονιστεί ότι τα Ομολογιακά Αμοιβαία Κεφάλαια δεν στερούνται ρίσκου, ιδιαίτερα στην περίπτωση που κάποιος ή κάποιοι από τους εκδότες χρέους που έχουν επενδύσει. δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις του (default).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v