Τρεις θυγατρικές εταιρείες ακινήτων ιδρύει η AS Company

Στόχος η ευελιξία στην αξιοποίηση των 120 στρεμμάτων που έχει αποκτήσει στην Κρήτη. Πρόταση για μέρισμα €0,13684 ανά μετοχή που μεταφράζεται σε απόδοση άνω του 5%.

Τρεις θυγατρικές εταιρείες ακινήτων ιδρύει η AS Company

Στην ίδρυση τριών θυγατρικών εταιρειών μέσα από την απόσχιση και εισφορά σε είδος των ακινήτων που έχει ήδη αποκτήσει στην Κρήτη προτίθεται να προχωρήσει η AS Company, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευθεί με ευελιξία και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη συγκεκριμένη επένδυσή της.

H AS Cοmpany έχει τονίσει πως η δραστηριότητά της παραμένει στο χώρο των παιχνιδιών και πως η αγορά των συγκεκριμένων ακινήτων δεν αποτελεί τίποτε παραπάνω από μια προσπάθεια επικερδούς διαφοροποίησης της πλεονάζουσας ρευστότητάς της.

Στα πλαίσια αυτά, προχώρησε σε αγορά τριών όμορων ακινήτων, συνολικής έκτασης περίπου 120 στρεμμάτων στο νομό Λασιθίου με στόχο την τουριστική αξιοποίησή τους. Το σκεπτικό της επένδυσης ήταν αφενός το σχετικά χαμηλό κόστος κτήσης τους και αφετέρου το γεγονός ότι η απόκτηση μεγαλύτερης ενιαίας έκτασης είναι σε θέση να αποφέρει άδεια για μεγαλύτερο συντελεστή δόμησης.

Αν και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο απόκτησης νέας έκτασης, ο σημερινός σχεδιασμός της εισηγμένης προβλέπει:

  1. Την απόσχιση των συγκεκριμένων ακινήτων της AS Company και την εισφορά τους (αύξηση κεφαλαίου με εισφορά σε είδος) σε τρεις νέες θυγατρικές εταιρείες που θα δημιουργηθούν για το σκοπό αυτό.
  2. Την κίνηση των διαδικασιών για λήψη αδειοδότησης στις συγκεκριμένες εκτάσεις, εξέλιξη που δεν μπορεί να προβλεφθεί χρονικά με ακρίβεια.

Ήδη, με βάση την τρέχουσα αποτίμηση των ακινήτων αυτών από την PwC Business Solution, η εκτίμηση της αγοραίας αξίας τους είναι υψηλότερη κατά 128 χιλ. ευρώ από το κόστος κτήσης τους. Η υπεραξία αυτή αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ, μετά τη λήψη των απαιτούμενων αδειών δόμησης.

Το επόμενο βήμα αξιοποίησης των συγκεκριμένων ακινήτων θα αποφασιστεί από τη διοίκηση της AS Cοmpany η οποία συνεργάζεται με εξειδικευμένους συμβούλους, με όλα τα σενάρια (π.χ. πώληση, προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή, κ.λπ.) να παραμένουν ανοιχτά.

Οι φετινές προοπτικές

To 2023 η AS Company εμφάνισε πωλήσεις αντίστοιχες της προηγούμενης χρονιάς, ενώ αύξησε την καθαρή της κερδοφορία από τα 2,596 στα 4,53 εκατ. ευρώ, εξαιτίας τόσο της διεύρυνσης του λειτουργικού της περιθωρίου (συνέβαλε η αποκλιμάκωση του μεταφορικού κόστους), όσο και των υπεραξιών που προέκυψαν από το χρηματοοικονομικό χαρτοφυλάκιο, το οποίο είναι εστιασμένο σε τίτλους σταθερού εισοδήματος.

Στις 31/12/2023 η εισηγμένη διάθετε ίδια κεφάλαια 37,71 εκατ. ευρώ και θετικό καθαρό ταμείο ύψους 14,3 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της AS Cοmpany θα προτείνει στην επικείμενη ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων τη διανομή μερίσματος 0,13684 ευρώ ανά μετοχή, που αντιστοιχεί στο 40% των περυσινών καθαρών κερδών και οδηγεί σε μερισματική απόδοση άνω του 5% (η διοίκηση της εταιρείας έχει δεσμευθεί εδώ και χρόνια για μερισματική απόδοση κοντά ή και πάνω από το 5%).

Για τη φετινή χρονιά, επικρατεί κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας, στο βαθμό που δεν υπάρξει κάποια αρνητική έκπληξη προερχόμενη από το εξωτερικό περιβάλλον. Ειδικότερα, οι θυγατρικές σε Κύπρο και Ρουμανία αναμένεται να ενισχύσουν τις επιδόσεις τους τόσο σε ότι αφορά τον κύκλο εργασιών τους, όσο και σε ότι αφορά την κερδοφορία τους.

Στην Ελλάδα, η AS Cοmpany βρίσκεται σε μια συνεχή προσπάθεια διεύρυνσης της προϊοντικής γκάμας έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του ολοένα και μικρότερου αριθμού παιδιών στη χώρα μας. Παράλληλα, δίδεται μεγάλη έμφαση στις επενδύσεις για την ψηφιοποίηση των εργασιών της εισηγμένης.

Τέλος, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, η εικόνα του χρηματοοικονομικού χαρτοφυλακίου εξελίσσεται θετικά, ενώ περιορισμένη επίπτωση στο μεταφορικό κόστος έχουν προκαλέσει οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v