Σλοβακία: Ποιος είναι ο Ρόμπερτ Φίτσο και ποιος ο δράστης της επίθεσης

Το πολιτικό προφίλ του πρωθυπουργού, που δέχτηκε δολοφονική επίθεση στον δρόμο και χαροπαλεύει. Ο δράστης-λογοτέχνης και τι λέει ο γιος του.

Σλοβακία: Ποιος είναι ο Ρόμπερτ Φίτσο και ποιος ο δράστης της επίθεσης
Ο Φίτσο, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας που πυροβολήθηκε στον δρόμο και παλεύει για να κρατηθεί στη ζωή, είναι βετεράνος πολιτικός της χώρας. Η πολιτική του καριέρα διαρκεί περισσότερα από 30 χρόνια και πριν από λίγους μήνες, τον περασμένο Οκτώβριο, εξελέγη πρωθυπουργός της Σλοβακίας για τέταρτη φορά. Eίναι 59 ετών.

Οι απόψεις του και οι πολιτικές του κινήσεις αλλάζουν, δεν είναι πάντα σταθερές. Ξεκίνησε περισσότερο φιλοευρωπαίος, τα τελευταία χρόνια όμως έχει αρχίσει να επιτίθεται στην Δύση και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Φαίνεται να είναι πιο κοντά με τη Ρωσία ενώ είναι φίλος του Βίκτορ Ορμπάν. Έχει επικριθεί κι αυτός για το κράτος δικαίου. Επίσης, λένε ότι προσπαθεί να προωθήσει νόμο σαν αυτόν που έχει περάσει η Ρωσία και αυτές τις μέρες προσπαθεί να περάσει η Γεωργία για τους ξένους πράκτορες.

Σλοβακικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο είναι ο 71χρονος λογοτέχνης Γιουράι Τσιντούλα.

Από επίσημα χείλη, η πρόεδρος Ζουζάνα Τσαπούτοβα δήλωσε ότι το άτομο που πυροβόλησε τον Σλοβάκο πρωθυπουργό συνελήφθη από την αστυνομία. Δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό το κίνητρό του.

Αυτόπτης μάρτυρας του Reuters και βίντεο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τον Φίτσο να βγαίνει από ένα κτιρίο και να κατευθύνεται στο πλήθος κόσμου που τον περίμενε, χαιρετώντας και ανταλλάσσοντας χειραψίες. Ξαφνικά ακούγονται πυροβολισμοί και οι σωματοφύλακες του Φίτσο ορμούν πάνω στον άνδρα, που φέρεται να φώναξε: «Ε Ρόμπο, έλα εδώ».

Το ειδησεογραφικό μέσο ενημέρωσης Aktuality.sk ανέφερε ότι ο γιος του δράστη δήλωσε πως ο πατέρας του είχε νόμιμη άδεια οπλοφορίας.

«Δεν έχω ιδέα τι σκοπό είχε ο πατέρας μου, τι σχεδίαζε, τι συνέβη», ανέφερε ο γιος του δράστη, σύμφωνα με το μέσο ενημέρωσης.

Ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός TA3 μετέδωσε ότι έπεσαν τέσσερις πυροβολισμοί και ότι ο πρωθυπουργός χτυπήθηκε στην κοιλιακή χώρα. Άλλα μέσα ανέφεραν ότι ο Φίτσο δέχτηκε τρεις σφαίρες, μία στην κοιλιά και δύο στα χέρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v