Νεκροί ο πρόεδρος και ο ΥΠΕΞ του Ιράν, «έγιναν μάρτυρες»

Βρέθηκε καμένο το ελικόπτερο. Κανένα ίχνος ζωής. «Όλοι οι επιβάτες του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών έγιναν μάρτυρες», μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο Mehr.

Νεκροί ο πρόεδρος και ο ΥΠΕΞ του Ιράν, «έγιναν μάρτυρες»

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραΐμ Ραΐσι και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν σκοτώθηκαν όταν συνετρίβη το ελικόπτερο που τους μετέφερε, μεταδίδει το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr. «Όλοι οι επιβάτες του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικό έγιναν μάρτυρες», ανέφερε χαρακτηριστικά το πρακτορείο.  

Ο πρόεδρος της Ιρανικής Εταιρείας Ερυθράς Ημισελήνου (IRCS) επιβεβαίωσε ότι οι ομάδες διάσωσης και έρευνας εντόπισαν το ελικόπτερο του προέδρου του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι, το οποίο συνετρίβη χθες.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, ο Πιρ-Χουσεΐν Κολιβάντ ανακοίνωσε την εύρεση του ελικοπτέρου, λέγοντας ότι οι ομάδες έφτασαν στα συντρίμμια του. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά δήλωσε ότι «η κατάσταση δεν είναι καλή».

«73 ομάδες διάσωσης βρίσκονται στην περιοχή έρευνας του ελικοπτέρου στο χωριό Ταβάλ, με προηγμένο και εξειδικευμένο εξοπλισμό», πρόσθεσε.

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν αναφέρει ότι δεν υπάρχει «κανένα σημάδι» ζωής μεταξύ των επιβατών του ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι και άλλους αξιωματούχους.

Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι το ελικόπτερο του προέδρου Ραΐσι κάηκε ολοσχερώς κατά τη συντριβή και ότι υπάρχει φόβος πως όλοι οι επιβαίνοντας είναι νεκροί.

 

 

Τουρκικό drone εντόπισε «πηγή θερμότητας»

Νωρίτερα, τουρκικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα τύπου Akıncı εντόπισε «πηγή θερμότητας που υπάρχουν υποψίες πως είναι τα συντρίμμια ελικοπτέρου που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο (Εμπραχίμ) Ραΐσι» και «οι συντεταγμένες κοινοποιήθηκαν στις ιρανικές αρχές», όπως ανέφερε τις πρώτες πρωινές ώρες το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μέσω X, μεταφορτώνοντας βίντεο θερμικής κάμερας.

Η Κίνα «βαθιά ανήσυχη»

Η διπλωματία της Κίνας εξέφρασε σήμερα τη «βαθιά ανησυχία» της μετά τη συντριβή ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι και ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του Χουσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, προσφέροντας τη συνδρομή της στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

«Η Κίνα είναι βαθιά ανήσυχη για την απότομη προσγείωση του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε ο πρόεδρος Ραΐσι και ευχόμαστε ο πρόεδρος Ραΐσι, οι άλλοι επιβαίνοντες και το πλήρωμα να βρεθούν σώοι», τόνισε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Έκτακτη κυβερνητική συνεδρίαση στην Τεχεράνη

Η ιρανική κυβέρνηση συνεδρίασε εκτάκτως υπό τον πρώτο αντιπρόεδρο Μουχάμαντ Μουχμπάρ μετά τη συντριβή, νωρίτερα χθες Κυριακή, του ελικοπτέρου τύπου Bell 212 στο οποίο επέβαιναν ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι και ο υπουργός Εξωτερικών Χουσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ.

Η κυβέρνηση ενέκρινε περαιτέρω κινητοποίηση στο πλαίσιο της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης, την οποία περιπλέκουν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Κάπου 65 ομάδες συμμετέχουν σ’ αυτήν, συμπεριλαμβανομένου προσωπικού των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Βάσει του ισχύοντος πρωτοκόλλου, ο κ. Μουχμπάρ, 69 ετών, θα αναλάβει πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας σε περίπτωση θανάτου του κ. Ραΐσι.

Πηγή: IRNA, Reuters, Associated Press

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v