Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 30 2024

Πολεμικό «χτύπημα» για CVC και General Atlantic - XA: Οι 4 μετοχές που... ξέσπασαν - ΝΔ: Καλά νέα από τον Βορρά

Πολεμικό «χτύπημα» για CVC και General Atlantic - XA: Οι 4 μετοχές που... ξέσπασαν - ΝΔ: Καλά νέα από τον Βορρά

ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ: Από τις ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ήταν αυτή του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου για το σχέδιο «Μια Ελλάδα για όλους», που περιλαμβάνει 170 δράσεις της πολιτείας για τους πολίτες με αναπηρία.

Πρόκειται, όπως είπε ο πρωθυπουργός, για ένα πρόγραμμα με συγκεκριμένους δείκτες, συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα εφαρμογής, τα οποία και θα εποπτεύονται κεντρικά από τη Γραμματεία της Κυβέρνησης, έχοντας ως κεντρικό σκοπό στη διάρκεια της δεύτερης κυβερνητικής θητείας τη διπλή σύγκλιση.

Να θυμίσουμε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα εμπνεύστηκε και σχεδίασε ο πρώην υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου (φωτ.), πριν αποχωρήσει από το Μέγαρο Μαξίμου. Χθες, με έναν ιδιαίτερο τρόπο, «επανεμφανίστηκε». 

Θυμίζουμε ότι ο πρώην υπουργός είχε αναλύσει τη δράση μέσω άρθρου του στην ειδική έκδοση «Turning Points 2024»

 

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός στη χθεσινή συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με γαλάζιους βουλευτές της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Η εκτίμηση που έκανε -όπως μαθαίνουμε- είναι ότι το ποσοστό της ΝΔ θα είναι άνετα άνω του 33%, πήχη τον οποίο προσδιόρισε και στην πρόσφατη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε δημοσκόπηση που έχει στο συρτάρι του και δείχνει θετική την εικόνα για την κυβερνώσα παράταξη και στη Βόρεια Ελλάδα. Όπως εξήγησε στους βουλευτές της περιοχής, προφανώς για να τους καθησυχάσει από διάφορες φήμες και σενάρια περί του αντιθέτου, η ΝΔ έχει και εκεί υψηλά ποσοστά, ενώ η Ελληνική Λύση κινείται πολύ πιο χαμηλά από εκεί που τη θέλουν ορισμένοι.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε το διακύβευμα της κάλπης και τη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθηθεί τις τελευταίες 40 προεκλογικές μέρες, προτρέποντας τα μέλη της Κ.Ο. να δώσουν τον νυν υπέρ πάντων αγώνα.

Τα πολιτικά… μασάζ θα ολοκληρωθούν σήμερα το μεσημέρι, με το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου να περνούν οι βουλευτές της Αττικής.

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Ενισχυμένα έσοδα από τόκους και προμήθειες αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η τράπεζα.

Υπενθυμίζεται ότι η Πειραιώς έχει στα σκαριά και τη fintech Snappi, η οποία θα έχει έδρα τα Ιωάννινα και μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού -εκτός απροόπτου- θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των εγκρίσεων για τη λειτουργία της.

Η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον την ανάλυση των αποτελεσμάτων από τον διευθύνοντα σύμβουλο Χρήστο Μεγάλου, αλλά και την τοποθέτηση για το μέρισμα.

Πριν λίγες μέρες, άλλωστε, η τράπεζα υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το σχετικό αίτημα.

 

ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ: Ξεπέταγμα σε νέο υψηλό για τη μετοχή, που έκλεισε χθες στο 1,38 ευρώ με κέρδη 8,66%, κοντά στο υψηλό ημέρας. Τα κέρδη διημέρου είναι πλέον άνω του 12%.

Αλλαξαν χέρια 93,4 χιλιάδες ευρώ, αριθμός πολύ υψηλότερος από τον μέσο όρο των τελευταίων συνεδριάσεων, αν και υπήρξαν δύο συνεδριάσεις με σημαντικά υψηλότερο όγκο.

Τα «ανεβασμένα» οικονομικά μεγέθη για το 2023 είχαν ανακοινωθεί από τις 11 Απριλίου, επομένως δεν φαίνεται να ήταν αυτό το «κίνητρο» των αγοραστών.

 

ΙΝΤΡΑΚΑΤ: «Ξέσπασε» χθες η μετοχή, που το τελευταίο διάστημα είχε ακολουθήσει μια μάλλον πλάγια κίνηση. Το χθεσινό κλείσιμο τη βρήκε στα 5,34 ευρώ ή 5,74% υψηλότερα, με συναλλαγές στα 246 χιλιάδες τεμάχια.

Στα 5,61 ευρώ το τοπικό υψηλό από τις αρχές Μαρτίου.

 

CENERGY: Δυνατή συνεδρίαση για την εταιρεία του ομίλου Viohalco. Στα 7,85 ευρώ το κλείσιμο (+3,7%), με συναλλαγές που ξεπέρασαν σε αξία το 1,8 εκατ. ευρώ.

Η κίνηση που ξεκίνησε στις 16 Απριλίου έχει προσφέρει έως τώρα κέρδη σχεδόν 15%.

 

ΙΝΤΡΑΚΟΜ: Αλλη μια μετοχή που... ξέσπασε χθες. Οι επενδυτές μάλλον προεξοφλούν ότι θα είναι θετικά τα αποτελέσματα της εισηγμένης και πιθανότατα γι’ αυτό οδήγησαν τον τίτλο στα 3,72 ευρώ ή 5% υψηλότερα. Πιθανότατα ποντάρουν στο μέρισμα αλλά και στην επιστροφή κεφαλαίου που ανακοίνωσε στο οικονομικό ημερολόγιό της η εταιρεία.

Το ρεκόρ για τον τίτλο βρίσκεται στα 4,31 ευρώ (19 Φεβρουαρίου) και η απόσταση από το χθεσινό κλείσιμο στο 13%...

 

ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ: Ως το δυσκολότερο έτος της τελευταίας δεκαετίας περιγράφει το 2023 η εισηγμένη. Όπως εξηγεί, στη μειωμένη ζήτηση, το αυξημένο κόστος παραγωγής, την πτώση των τιμών πώλησης και την αύξηση των επιτοκίων, προστέθηκαν και οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, οι οποίες άφησαν πίσω τους ανυπολόγιστες ζημιές στις καλλιέργειες και τις υποδομές.

Το μέλλον της καλλιέργειας βάμβακος στη Θεσσαλία δοκιμάζεται, επισημαίνει, δίνοντας έμφαση στα αρνητικά συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η μελέτη της ολλανδικής εταιρείας HVA για την περιοχή.

Τα έσοδα του ομίλου μειώθηκαν στα 18,8 εκατ. ευρώ (-3,56%) και οι ζημιές διαμορφώθηκαν σε 1,12 εκατ.

 

CVC-GENERAL ATLANTIC: Οι πολεμικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή και η ξεκάθαρη στάση των ΗΠΑ υπέρ του Ισραήλ έχουν αναγκάσει τα funds General Atlantic (που εμπλέκεται στην εξαγορά της Epsilon Net) και CVC (που έχει επενδύσει δισ. στην Ελλάδα, κυρίως στον κλάδο της υγείας) να παγώσουν deals εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε χώρες όπως η Ινδονησία και η Μαλαισία, όπου το κλίμα κατά των αμερικανικών συμφερόντων έχει επιδεινωθεί άρδην.

Οι καταναλωτές στις δύο χώρες, στη μεγάλη πλειοψηφία τους μουσουλμάνοι, έχουν επιβάλει μποϊκοτάζ στις αμερικανικές μάρκες από την έναρξη της επιχείρησης του Ισραήλ στη Γάζα, τον Οκτώβριο.

Ετσι, σύμφωνα με τους Financial Times, η General Atlantic πάγωσε την πώληση του 20% της Map Boga Adiperkasa, της εταιρείας που διαχειρίζεται τα Starbucks στην Ινδονησία. Το 20% της εταιρείας αποτιμάται περί τα 54 εκατ. δολάρια. «Ήταν αδύνατο να πουλήσουμε το μερίδιο ως αναπτυξιακή ευκαιρία, όταν οι πωλήσεις υποχωρούν, τα πλάνα επέκτασης αναβάλλονται, καταγράφονται επιθέσεις στους υπαλλήλους και δεν υπάρχει ένδειξη ότι θα λήξει το μποϊκοτάζ», δήλωσε πηγή της General Atlantic.

Αντίστοιχα, η CVC πάγωσε την πώληση του 21% της QSR, του σχήματος που διαχειρίζεται τα brands KFC και Pizza Hut στη Μαλαισία, λόγω του μποϊκοτάζ.

Η αξία του μεριδίου αποτιμάται στα 250 εκατ. δολάρια περίπου…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v