Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο CZ της Binance μπαίνει στη φυλακή

Θεωρήθηκε υπεύθυνος για τις αστοχίες της Binance, που κατέστησαν εφικτή την παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας κατά του ξεπλύματος χρήματος και κυβερνοεγκλημάτων.

Ο CZ της Binance μπαίνει στη φυλακή

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Ο Changpeng Zhao (CZ), ιδρυτής του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, με βάση τον όγκο συναλλαγών, καταδικάστηκε σε τέσσερις μήνες φυλάκιση. Ο CZ θεωρήθηκε υπεύθυνος για τις αστοχίες της Binance, που κατέστησαν εφικτή την παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας κατά του ξεπλύματος χρήματος και κυβερνοεγκλημάτων.

Η ποινή επιβλήθηκε μετά την παραίτηση του CZ από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, ως μέρος της συμφωνίας που πραγματοποιήθηκε με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ τον Νοέμβριο. Υπενθυμίζουμε πως ο CZ έπρεπε να πληρώσει πρόστιμο 50 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ στην Binance επιβλήθηκε πρόστιμο-μαμούθ 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Την ποινή επέβαλε ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Τζόουνς στο Σιάτλ. Οι δικηγόροι του CZ άσκησαν έφεση για αναστολή, αναφέροντας παρόμοιες υποθέσεις που σχετίζονται με παραβιάσεις του τραπεζικού νόμου, αλλά δεν κατάφεραν να αποφύγουν τη φυλάκισή του. 

Ωστόσο, η ποινή των τεσσάρων μηνών είναι μικρότερη από τα τρία χρόνια που ζητούσαν οι εισαγγελείς. Οι εισαγγελείς στην αρχή στάθηκαν ιδιαίτερα αυστηροί, καθώς, συνήθως, αδικήματα που αφορούν παραβίαση του νόμου περί τραπεζικού απορρήτου τιμωρούνται με 18 μήνες, όπως αναφέρθηκε στο Bloomberg.

Ο λόγος που έπεσε στα «μαλακά» ήταν πως ο δικαστής αναγνώρισε κατά τη διάρκεια της ακρόασης ότι ο CZ δεν ήταν εγκληματίας: «Για να είμαι ειλικρινής, όλα όσα βλέπω για την ιστορία και τον χαρακτήρα σας είναι ελαφρυντικά», υποστήριξε στην ανακοίνωση της καταδίκης του. Επίσης ανέφερε ότι πέρασε το Σαββατοκύριακο διαβάζοντας τις επιστολές υποστήριξης του κατηγορούμενου από φίλους και συγγενείς, οι οποίες έπιασαν τον όγκο ενός βιβλίου. «Δεν νομίζω ότι έχω δει ποτέ έναν τόμο επιστολών» υπέρ ενός κατηγορούμενου, ανάφερε ο δικαστής.

Ο CZ σε ανακοίνωσή του στο X (πρώην Twitter) τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, ευχαρίστησε όσους τον υποστήριξαν. Όπως ανάφερε, θα εκτίσει την ποινή του και κατόπιν θα επικεντρωθεί στο επόμενο κεφάλαιο της ζωής του, την εκπαίδευση των νέων. Ταυτόχρονα θα παραμείνει  παθητικός επενδυτής και κάτοχος κρυπτονομισμάτων. Ο κλάδος μας, ισχυρίστηκε, έχει εισέλθει σε μια νέα φάση, κατά την οποία η συμμόρφωση με τους κανόνες είναι εξαιρετικά σημαντική. 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v