Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διπλή δικαστική νίκη πήρε ο Μαντωνανάκης από Τράπεζες και ΕΤΑΔ

Οι λόγοι που οδήγησαν στην ακύρωση του πλειστηριασμού. Η απόφαση του Άρειου Πάγου που «δικαιώνει» τον όμιλο Μαντωνανάκη και επιδικάζει κατά της ΕΤΑΔ 58 εκατ. ευρώ ή 100 εκατ. ευρώ μαζί με τους τόκους.

Διπλή δικαστική νίκη πήρε ο Μαντωνανάκης από Τράπεζες και ΕΤΑΔ

H ακύρωση του προγραμματισμένου για τις 15 Μαΐου πλειστηριασμού των δύο ξενοδοχείων του ομίλου Μαντωνανάκη στην Κρήτη και η επιδίκαση κατά της ΕΤΑΔ του ποσού των 58 εκατ. ευρώ συνθέτουν το νέο επεισόδιο στο σίριαλ, με πρωταγωνιστές τον Κρητικό ξενοδόχο Παντελή Μαντωνανάκη, το ελληνικό Δημόσιο και τις τράπεζες αναφορικά με την έκταση του Λαγονησίου.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, το Εφετείο προχώρησε στην άνευ εγγυήσεως αναστολή του πλειστηριασμού του Elounda Beach Hotel & Villas και του Elounda Bay Palace και οποιασδήποτε άλλης πράξης εκτέλεσης κατά των ξενοδοχείων του ομίλου, έως ότου ληφθεί η τελική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για ανακοπή του αρχικού πλειστηριασμού που είχε οριστεί για τον Μάρτιο.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική απόφαση, η αίτηση αναστολής του επιχειρηματία έγινε δεκτή αφενός λόγω «καταχρηστικότητας της ένδικης αναγκαστικής εκτέλεσης» του πλειστηριασμού και αφετέρου λόγω «ανεπανόρθωτης βλάβης που θα υποστεί ο όμιλος από τη συνέχιση της εκτελεστικής διαδικασίας σε βάρος του».

Οι λόγοι που οδήγησαν στην ανακοπή

Μάλιστα, όπως αναφέρεται, «λίγο πριν τη συζήτηση της υπό κρίση ανακοπής κατά της εκτέλεσης και των πρόσθετων λόγων της, πιθανολογήθηκε ότι τον Ιούνιο του 2023 βρίσκονταν ήδη σε εξέλιξη διαδικασίες τριμερών διαπραγματεύσεων, για επίτευξη συνολικής διευθέτησης των εκκρεμών διαφορών αναφορικά με την έκταση του Λαγονησίου μεταξύ της ΕΤΑΔ Α.Ε. και της ΑΤΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ Α.Ε., με συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών (ΕΤΑΔ/Ελληνικό Δημόσιο, ΑΤΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ, Τράπεζες/Servicers), όπου η επιδιωκόμενη συμβιβαστική λύση παρουσίαζε σημαντικά πλεονεκτήματα και ήταν ιδιαιτέρως επωφελής για το ελληνικό Δημόσιο, προάγοντας το δημόσιο συμφέρον και αποβλέποντας στην αποκατάσταση της ισορροπίας στις σχέσεις των εμπλεκόμενων μερών, που διακόπηκαν αιφνίδια με την επίσπευση αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της αιτούσας (σ.σ.: της ΗΛΙΟΣ Α.Ε. του ομίλου Μαντωνανάκη) από την καθ’ ης (σ.σ.: της Eurobank υπό την ιδιότητά της ως εκπροσώπου των ομολογιούχων δανειστών)».

Σε άλλο σημείο της απόφασης επισημαίνεται ότι «πιθανολογήθηκε ότι η συμμετοχή των ομολογιούχων δανειστών στις ως άνω διαπραγματεύσεις ήταν επιβεβλημένη, διότι στη σύμβαση, έτους σύναψης 2014, με την οποία έχουν ενεχυραστεί υπέρ τους οι αποζημιωτικές απαιτήσεις της ΑΤΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ Α.Ε., προβλέπεται ρητά ότι η ΑΤΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ Α.Ε. δεν μπορεί χωρίς τη δική τους συναίνεση να παραιτηθεί έστω και από ένα ευρώ εκ των συγκεκριμένων αποζημιωτικών απαιτήσεων. Επομένως, το ελληνικό Δημόσιο για να επιτύχει συμφωνία που θα εξασφαλίζει τα συμφέροντά του, είναι υποχρεωμένο, εκτός του Ομίλου Μαντωνανάκη, να έχει τη συναίνεση και των Ομολογιούχων Δανειστών (τράπεζες και servicers)».

Όπως αναφέρεται, δε, «η συμπεριφορά της επισπεύδουσας (σ.σ. της Eurobank) καθ’ ης η αίτηση υπερέβη προφανώς τα όρια που επιβάλλουν η καλή πίστη ή τα χρηστά ήθη ή ο κοινωνικός ή οικονομικός σκοπός του δικαιώματος και επομένως είναι καταχρηστική», δεδομένου ότι το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα γίνονταν τριμερείς διαπραγματεύσεις με στόχο τη συμβιβαστική επίλυση των αλληλένδετων αντιδικιών, αφενός μεταξύ της θυγατρικής της αιτούσας «ΑΤΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ Α.Ε.» και της «ΕΤΑΔ Α.Ε.», αφετέρου της αιτούσας και των ομολογιούχων δανειστών (τράπεζες/servicers) υπό την καθοδήγηση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, που είναι μέτοχος της «ΕΤΑΔ Α.Ε.».

Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι «δημιουργήθηκε η εύλογη εντύπωση στην αιτούσα ότι η καθ’ ης η αίτηση, με την ιδιότητα της εκπροσώπου των Ομολογιούχων Δανειστών, δεν θα προβεί στην επίδικη αναγκαστική εκτέλεση με την επίδοση στην αιτούσα στις 5-7- 2023 της από 28-6-2023 επιταγής προς πληρωμή».

Σχετικά με την «ανεπανόρθωτη βλάβη» που θα υφίστατο ο όμιλος από τη συνέχιση της εκτελεστικής διαδικασίας εις βάρος του, επισημαίνεται ότι η ξενοδοχειακή επιχείρηση συνεχίζει να είναι ενεργή και σε περίπτωση συνέχισης της αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος των εν λόγω ακινήτων - ξενοδοχείων της, η λειτουργία της επιχείρησής της θα είναι αδύνατη, καθόσον δεν θα είναι δυνατή η κράτηση των ξενοδοχείων της μέσω tour operators, τουριστικών πρακτορείων και μεμονωμένων πελατών, θα απολέσει το προσωπικό της, που θα μείνει άνεργο και θα χάσει το σύνολο του ετήσιου τζίρου της, ανερχόμενο σε περίπου 30.000.000 ευρώ.

Αναφέρεται, δε, ότι με μία τέτοια κίνηση θα επηρεαζόταν αρνητικά η λειτουργία και των υπόλοιπων ξενοδοχείων του επιχειρηματικού/τουριστικού ομίλου Μαντωνανάκη, αφού θα δημιουργείτο ανασφάλεια στους tour operators και τουριστικούς πράκτορες, που δεν θα δέχονταν συνεργασία ούτε για τα άλλα ξενοδοχεία του ομίλου, «γεγονός που σημαίνει ότι οι συνέπειες της εκτέλεσης θα είναι μη αναστρέψιμες γι’ αυτή (αιτούσα) και ιδιαίτερα επαχθείς σε συνάρτηση με τις αντίστοιχες, που μπορεί να επέλθουν εις βάρος της καθ’ ης η αίτηση δικαιούχου από την παρακώλυση της ικανοποίησης του δικαιώματός της».

Η επιδίκαση κατά της ΕΤΑΔ

Σε ό,τι αφορά την πολυετή διαμάχη του ομίλου Μαντωνανάκη με την ΕΤΑΔ, αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου επιδικάζει κατά της δεύτερης το ποσό των 58 εκατ. ευρώ, το οποίο συν τους τόκους σήμερα ανέρχεται στο ποσό των περίπου 100 εκατ. ευρώ. Η εν λόγω απόφαση του Αρείου Πάγου επί της ουσίας επικυρώνει προγενέστερες αποφάσεις του Εφετείου του 2021 και του Διαιτητικού Δικαστηρίου του 2019, οι οποίες «δικαιώνουν» τον Κρητικό επιχειρηματία για αποζημιώσεις που διεκδικεί από το ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου, η ΕΤΑΔ καλείται να καταβάλει «α) το ποσό των 34.678.834 ευρώ για διαφυγόντα κέρδη, με τον νόμιμο τόκο από την επίδοση της αγωγής, β) το ποσό των 21.209.354 ευρώ για τη θετική ζημία της, αυξημένο κατά 2,4% για τέλη χαρτοσήμου, με τον συμφωνηθέντα τόκο εκ 5,9% ετησίως για το χρονικό διάστημα από 1-1-2003 μέχρι την επίδοση της αγωγής, έκτοτε δε με τον ισχύοντα τόκο επιδικίας, και γ) το ποσό του 1.045.007 ευρώ για τη θετική ζημία της, αυξημένο κατά 2,4% για τέλη χαρτοσήμου, νομιμοτόκως από την επίδοση της αγωγής».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v