Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Θεμελιώδη και τεχνικά όρια για Coca Cola και ΔΕΗ

Η πορεία των μετοχών των δύο blue chips και η συσχέτιση με τον Γενικό Δείκτη. Πού βάζουν τον πήχη οι αναλυτές, ποια είναι η αποτίμηση. Τα κρίσιμα επίπεδα στήριξης και αντίστασης.

Χρηματιστήριο: Θεμελιώδη και τεχνικά όρια για Coca Cola και ΔΕΗ

Με μεγάλο ενδιαφέρον για την αγορά κινούνται οι μετοχές των Coca Cola HBC και ΔΕΗ, καθώς αποτελούν δύο από τις σημαντικότερες εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης στο ΧΑ.

Η μεν Coca Cola HBC (CCH) με 10,6 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση και η δε ΔΕH με 4,17 δισ. ευρώ αποτελούν την πρώτη και την όγδοη εταιρεία σε όρους αξίας στο ΧΑ.

Η απόδοση της CCH από τις αρχές του έτους πηγαίνει χέρι χέρι με την αγορά +7,1% έναντι 6,8% για τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ. Η ΔΕH, στον αντίποδα, υποαποδίδει με 2,2% από τις αρχές του έτους, αλλά υπεραποδίδει στο διάστημα του ενός έτους.

H ΔΕH ανακοίνωσε πρόσφατα αποτελέσματα αλλά και μια στρατηγική συμφωνία με τον όμιλο της Mytilineos. H Optima Bank επισημαίνει ότι η συμφωνία δημιουργεί σημαντική άμεση οικονομική αξία για τη ΔΕH, επιταχύνοντας τη στρατηγική της στροφή προς την ενεργειακή μετάβαση σε ΑΠΕ.

H επενδυτική τράπεζα AXIA εξηγεί ότι η ΔΕH έχει ως στόχο να λειτουργήσει 5,5 GW ΑΠΕ μέχρι το 2026 και διαθέτει ήδη εγκατεστημένη ισχύ και διατηρεί τη σύσταση αγοράς για τη ΔΕΗ με τιμή-στόχο τα 22,60 ευρώ.

H Euroxx Χρηματιστηριακή, όσον αφορά τη συμφωνία, εκτιμά ότι παρέχει σημαντικό προβάδισμα στη ΔΕH για την επίτευξη των στόχων της για την παραγωγική ικανότητα του 2026.

Η μέση τιμή-στόχος των αναλυτών είναι τα 17,85 ευρώ ανά μετοχή, με τη σύσταση να είναι υπεραπόδοσης (overweight). Βάσει της Factset, η αποτίμηση του τίτλου σε όρους Ρ/Ε για το 2025 είναι στις 8,1 φορές και σε όρους EV/EBITDA σε 3,6 φορές, που είναι πολύ χαμηλότερα από τον ιστορικό μέσο όρο της.

H μετοχή της ΔEΗ

 

Για την Coca Cola HBC, στην τελευταία της έκθεση η Eurobank Equities αύξησε την τιμή-στόχο για τη μετοχή στα 33,5 από 30,8 ευρώ, καθώς αναμένει αύξηση των εσόδων στα 10,7 δισ. ευρώ φέτος από 10,18 δισ. το 2023, με τα αναπροσαρμοσμένα καθαρά κέρδη να αναμένονται στα 800 εκατ. ευρώ από 764 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Σε όρους αποτίμησης, η μετοχή παραμένει κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο των 9 φορών σε όρους EV/EBITDA και με discount άνω του 20% έναντι των ευρωπαϊκών εταιρειών του κλάδου. Βάσει της τιμής στόχου, ο τίτλος της CCH θα διαπραγματεύεται με EV/EBIΤDA στις 9 φορές, κοντά στον ιστορικό της μέσο όρο και με discount άνω του 10% έναντι των ευρωπαϊκών. Η μέση τιμή-στόχος των αναλυτών είναι τα 33,97 ευρώ ανά μετοχή, με τη σύσταση να είναι «αγορά».

Η τεχνική ανάλυση

Η τεχνική εικόνα της ΔEΗ είναι ξεκάθαρα ανοδική στο εβδομαδιαίο διάγραμμα και στο ημερήσιο προσεγγίζει πλέον σημαντικές περιοχές στήριξης.

Στα 10,72 ευρώ είναι η περιοχή του εκθετικού κινητού μέσου όρου των 200 ημερών (ΕΚΜΟ 200 ημερών), επίπεδο στο οποίο οι αγοραστές θα πρέπει να δείξουν πυγμή. Στο εβδομαδιαίο διάγραμμα, ωστόσο, η στήριξη είναι χαμηλότερα στον ΕΚΜΟ των 90 εβδομάδων στα 9,61 ευρώ. Στο θετικό σενάριο, η μετοχή θα πρέπει να διαφύγει πάνω από τα πρόσφατα υψηλά στα 12,67 ευρώ.

Για την Coca Cola HBC, της οποίας το primary listing είναι στο Λονδίνο, το διάγραμμα είναι ελαφρώς παρόμοιο, καθώς προέρχεται από μια σημαντική ανοδική πορεία από την περιοχή των 21,50 με 22 ευρώ στα 30 ευρώ περίπου.

Η κίνηση κάτω από τα 27,5 ευρώ έχει δώσει πιθανότητες για να κινηθεί και χαμηλότερα η μετοχή, με την επόμενη περιοχή με σημασία στη διόρθωση της μετοχής να είναι στα 26,4-26,8 ευρώ που εδράζει και εκθετικός κινητός μέσος όρος 200 ημερών. Στην ανοδική κίνηση, το πρώτο όριο είναι τα 30 ευρώ περίπου ανά μετοχή.

Η μετοχή της Coca Cola

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v