Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διεθνές Δικαστήριο: Νίπτει τας χείρας του για την αποστολή όπλων από τη Γερμανία στο Ισραήλ

Στο ανώτερο δικαστικό όργανο του ΟΗΕ είχε προσφύγει η Νικαράγουα: «αξιοθρήνητο ότι το Βερολίνο δίνει όπλα στο Ισραήλ και ταυτόχρονα στέλνει βοήθεια στη Γάζα». Το Δικαστήριο έκρινε εαυτόν αναρμόδιο.

Διεθνές Δικαστήριο: Νίπτει τας χείρας του για την αποστολή όπλων από τη Γερμανία στο Ισραήλ

Το Διεθνές Δικαστήριο, το ανώτερο δικαστικό όργανο του ΟΗΕ, απέρριψε το αίτημα που είχε υποβάλει η Νικαράγουα η οποία κατηγορεί τη Γερμανία ότι παραβίασε τη Σύμβαση του 1948 για την Πρόληψη και την Καταστολή της Γενοκτονίας εφοδιάζοντας με όπλα το Ισραήλ για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

«Το δικαστήριο διαπιστώνει ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να ασκήσει την εξουσία του υποδεικνύοντας προσωρινά μέτρα» είπε ο πρόεδρος Ναουάφ Σαλάμ.

Το όργανο, που εδρεύει στη Χάγη της Ολλανδίας, δεν έχει ακόμη εκφράσει γνώμη για την ουσία της υπόθεσης, κάτι που θα μπορούσε να πάρει μήνες ή ακόμη και χρόνια.

Λόγω της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας, η Νικαράγουα προσέφυγε στο ΔΔ κατά της Γερμανίας, με την ελπίδα ότι οι δικαστές θα επέβαλαν στο Βερολίνο να σταματήσει να παρέχει όπλα και άλλου είδους βοήθεια στο Ισραήλ. Η Μανάγκουα στράφηκε εναντίον της Γερμανίας και όχι των ΗΠΑ, του βασικού συμμάχου του Ισραήλ, επειδή η Ουάσινγκτον δεν αναγνωρίζει την αρμοδιότητα του δικαστηρίου στην υπόθεση, όπως εξήγησαν οι νομικοί σύμβουλοί της.

Στην ακροαματική διαδικασία προ ημερών η Νικαράγουα χαρακτήρισε «αξιοθρήνητο» το γεγονός ότι η Γερμανία δίνει όπλα στην ισραηλινή κυβέρνηση και ταυτόχρονα στέλνει βοήθεια στη Γάζα. Οι εκπρόσωποι του Βερολίνου από την πλευρά τους είπαν ότι αυτή η εικόνα δείχνει «προκατάληψη», τονίζοντας ότι η ασφάλεια του Ισραήλ βρίσκεται «στην καρδιά» της εξωτερικής πολιτικής της Γερμανίας.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών χαιρέτισε την απόφαση του ΔΔ, με μια ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ. «Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Αυτό καθοδηγεί τις πράξεις μας», ανέφερε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v