Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εσθονία: Η Ρωσία παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες με τις παρεμβολές της στο σύστημα GPS

Η φινλανδική αεροπορική εταιρεία Finnair ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι αναστέλλει προσωρινά τις πτήσεις της προς την πόλη Τάρτου στην ανατολική Εσθονία για ένα μήνα λόγω των συνεχιζόμενων παρεμβολών στο σύστημα GPS που ματαίωσαν την προσγείωση δύο αεροσκαφών.

Εσθονία: Η Ρωσία παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες με τις παρεμβολές της στο σύστημα GPS

Η Εσθονία κατηγόρησε τη Ρωσία για παραβιάσεις των κανόνων της διεθνούς αεροπλοΐας με το να δημιουργεί παρεμβολές στα σήματα του GPS, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας δήλωσε ότι θα συζητήσει το θέμα με τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η φινλανδική αεροπορική εταιρεία Finnair ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι αναστέλλει προσωρινά τις πτήσεις της προς την πόλη Τάρτου στην ανατολική Εσθονία για ένα μήνα λόγω των συνεχιζόμενων παρεμβολών στο σύστημα GPS που ματαίωσαν την προσγείωση δύο αεροσκαφών.

Οι πτήσεις θα ανασταλούν για να δοθεί η δυνατότητα στο αεροδρόμιο να εγκαταστήσει ένα εναλλακτικό σύστημα που δεν θα έχει σχέση με το GPS ανακοίνωσε η Finnair. Τα περισσότερα αεροδρόμια έχουν εγκαταστήσει παρόμοιο εξοπλισμό.

Η φινλανδική αεροπορική εταιρεία ανέφερε ότι δεν γνωρίζει από πού προέρχονται οι παρεμβολές αλλά από το 2022 έχει παρατηρηθεί αύξηση των περιστατικών.

Ο αερομεταφορέας ανέφερε παρόμοια προβλήματα κοντά στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ και στα ανατολικά σύνορα της Φινλανδίας με τη Ρωσία.

«Η παρεμβολή στο GPS στον εναέριο χώρο της Εσθονίας από την ΡΟ (Ρωσική Ομοσπονδία) έχει επηρεάσει τις αερομεταφορές στην περιοχή μας. Κάνοντας το αυτό η Ρωσία παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας Μάργκους Τσάχκνα αργά χθες το βράδυ σε ανάρτηση του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ.

Δεν παρουσίασε αποδεικτικά στοιχεία που να στηρίζουν τον ισχυρισμό.

Ούτε το Κρεμλίνο, ούτε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανταποκρίθηκαν άμεσα στα αιτήματα να σχολιάσουν το θέμα.

Οι παρεμβολές στο GPS παρατηρούνται τώρα σε χαμηλότερα υψόμετρα και σε μια ευρύτερη περιοχή απ ότι αυτό συνέβαινε πριν έξι μήνες, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, ο επικεφαλής της επιτροπής ασφάλειας της Ένωσης Φινλανδών Πιλότων.

«Άρχισαν (οι παρεμβολές) να έρχονται επίσης προς τη βόρεια πλευρά του Κόλπου της Φινλανδίας. Και το ίδιο συνέβη στη Σουηδία όπου έφθασαν στον εναέριο της χώρο» δήλωσε ο Λάουρι Σόινι, πιλότος της Finnair.

Παρεμβολές στο σύστημα GPS παρατηρήθηκαν αρκετά μακριά, όπως στη Βρετανία και τη Γερμανία, δήλωσε στο Reuters o Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Γκαπμπριέλιους Λαντσμπέργκις.

«Αυτό είναι μέρος των εχθρικών δράσεων της Ρωσίας που έχουν παρατηρηθεί και παλαιότερα, αλλά τώρα παρατηρείται εντατικοποίηση τους» δήλωσε ο Λαντσμπέργκις, προσθέτοντας ότι η Λιθουανία ζήτησε να υπάρξει κοινή απάντηση από τις χώρες που στοχοποιήθηκαν και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια της Αεροπορίας (EASA) δεν παρακολουθεί τις παρεμβολές σε πραγματικό χρόνο αλλά ανοιχτή πηγή πληροφοριών έδειξε υψηλές παρεμβολές την μέρα που δύο αεροσκάφη άλλαξαν πορεία, δήλωσε ένας εκπρόσωπος τύπου του οργανισμού.

Ωστόσο, μεταφέροντας τις πτήσεις σε εναλλακτικά αεροδρόμια με καλύτερα βοηθήματα προσγείωσης, δεν φαίνεται να είναι θέμα ασφάλειας αλλά περισσότερο επιχειρησιακό θέμα, δήλωσε ο εκπρόσωπος σε γραπτή του δήλωση.

«Εάν κρίναμε ότι η κατάσταση είναι εντελώς ανασφαλής, θα έπρεπε να λάβουμε περαιτέρω δράση για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των αερομεταφορών».

Ο Τσάνχκνα είπε ότι η Εσθονία θα συζητήσει το θέμα με άλλες χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και ότι το έχει ήδη συζητήσει με τους ομολόγους του της Λετονίας, Λιθουανίας, Φινλανδίας και Σουηδίας.

Η Γερμανία αυτόν τον μήνα ανέφερε ότι είναι πολύ πιθανόν η Ρωσία να βρίσκεται πίσω από μια σειρά παρεμβολών που επηρέασαν τη ναυσιπλοΐα στην περιοχή της Βαλτικής.

Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας έδειξε το Καλίνινγκραντ ως την πηγή τους, αν και αρνήθηκε να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες επικαλούμενο λόγους στρατιωτικής ασφάλειας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v