Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νετανιάχου σε Μπλίνκεν: Δεν θα σταματήσω πριν μπω στη Ράφα

Τυχόν συμφωνία για τους ομήρους δεν αρκεί για να τερματιστεί ο πόλεμος, δήλωσε υποδεχόμενος τον Αμερικανό ΥΠΕΞ. Ο εκβιασμός από ακροδεξιούς υπουργούς ότι θα πέσει η κυβέρνηση αν υπογράψει εκεχειρία.

Νετανιάχου σε Μπλίνκεν: Δεν θα σταματήσω πριν μπω στη Ράφα

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ότι δεν θα δεχτεί τερματισμό του πολέμου στη Γάζα στο πλαίσιο πιθανής συμφωνίας για τους ομήρους, μεταδίδουν οι Times of Israel επικαλούμενοι αξιωματούχο της χώρας.

«Είπε στον Μπλίνκεν ότι ενδιαφερόμαστε να καταλήξουμε σε συμφωνία αλλά είμαστε αποφασισμένοι να ανατρέψουμε τη Χαμάς», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Το Ισραήλ μετέφερε την τελευταία του προσφορά στη Χαμάς μέσω Αιγύπτιων μεσολαβητών στα τέλη της περασμένης εβδομάδας και αναμένει απάντηση το βράδυ της Τετάρτης, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος στους Times of Israel.

Ο Νετανιάχου είπε επίσης στον Μπλίνκεν κατά τη συνάντησή τους στην Ιερουσαλήμ ότι μια συμφωνία με τη Χαμάς για τους ομήρους δεν σημαίνει ότι θα αποφευχθεί η εισβολή στη Ράφα, την πόλη των εκτοπισμένων, ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού στους Times of Israel.

«Η επιχείρηση της Ράφα δεν εξαρτάται από τίποτα. Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου το κατέστησε σαφές στον υπουργό Μπλίνκεν».

Εν τω μεταξύ, ο Μπλίνκεν «επανέλαβε τη σαφή θέση των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Ράφα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αντιτίθεται σταθερά στην πραγματοποίηση χερσαίας  επιχείρησης στη Ράφα χωρίς αξιόπιστο σχέδιο εκκένωσης από τους αμάχους.

«Ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο;»

Παράλληλα, μεγάλη εφημερίδα του Τελ Αβίβ κυκλοφορεί με φωτογραφία του υπουργικού συμβουλίου υπό τον εύγλωττο τίτλο: «Ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο;»

Από τη μία πλευρά βρίσκεται ο σκληροπυρηνικός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, λέγοντας ότι εάν το Ισραήλ δεν εισβάλει στη νότια πόλη της Γάζας «ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει αυτό» (σ.σ. θα ρίξει την κυβέρνηση). Από την άλλη, κεντρώοι υπουργοί μιλούν για «εκβιασμό».

Πριν συναντηθεί με τον Νετανιάχου, ο Μπλίνκεν μίλησε σε οργισμένους διαδηλωτές έξω από το ξενοδοχείο του, που ζητούσαν την επιστροφή των ομήρων, λέγοντας: «Το να φέρουμε πίσω τους αγαπημένους σας είναι προτεραιότητα για όσα κάνουμε. Υπάρχει μια πολύ δυνατή πρόταση στο τραπέζι αυτή τη στιγμή. Η Χαμάς πρέπει να πει "ναι"».

Είναι όλο και πιο ασαφές όμως εάν ο Νετανιάχου θα παραμείνει στην εξουσία αν αποδεχθεί τη συμφωνία.

Οι εθνικιστές ηγέτες Μπεζαλέλ Σμότριχ και Μπεν Γκβιρ, που κρατούν το κλειδί για την επιβίωση της κυβέρνησής του, λένε ότι θα αποχωρήσουν εάν καθυστερήσει την εισβολή στη Ράφα και απελευθερώσει εκατοντάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Οι κεντρώοι, με επικεφαλής τον Μπένι Γκανζ, ο οποίος εντάχθηκε στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση θα χάσει τη νομιμότητά της εάν δεν καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να απελευθερωθούν οι όμηροι, μεταθέτοντας για αργότερα το επίδικο της Ράφας, όπου ισχυρίζεται το Τελ Αβίβ ότι κρατά δυνάμεις η Χαμάς.

Ο Νετανιάχου προσπαθεί να πάει και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ. Την Τρίτη, σε συνάντηση οικογενειών ομήρων και συγγενών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στις μάχες, είπε ότι «είναι εκτός συζήτησης η ιδέα να σταματήσει ο πόλεμος πριν επιτευχθούν όλοι οι στόχοι. Θα μπούμε στη Ράφα με ή χωρίς συμφωνία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v