Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις αστυνομίας-φοιτητών στις ΗΠΑ

Βίαιο χαρακτήρα αποκτούν οι πολυήμερες κινητοποιήσεις φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών που έχουν κατασκηνώσει σε πανεπιστημιουπόλεις σε πολλές αμερικανικές πολιτείες.

Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις αστυνομίας-φοιτητών στις ΗΠΑ

Από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Λος Άντζελες, οι διαδηλώσεις κατά του πολέμου στη Γάζα απέκτησαν βίαιο χαρακτήρα από το βράδυ της Τρίτης, καθώς η αστυνομία προσπάθησε να εκκαθαρίσει τις  πανεπιστημιουπόλεις από ανθρώπους που κινητοποιούνται και διαμαρτύρονται, προχωρώντας σε μαζικές συλλήψεις.

Οι διαδηλωτές που αντιτίθενται στις ενέργειες του Ισραήλ στον πόλεμο στη Γάζα έχουν στήσει σκηνές σε πανεπιστημιουπόλεις σε όλη τη χώρα, σε ένδειξη αλληλεγγύης στους Παλαιστινίους, καλώντας τα πανεπιστημιακά ιδρύματα να αποχωρήσουν από συμφωνίες με εταιρείες που -όπως υποστηρίζουν- ενισχύουν τις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ. Συγκρούσεις και συλλήψεις σημειώθηκαν σποραδικότερα και πριν από την Τρίτη, όμως μετά την περασμένη νύχτα και σήμερα κλιμακώθηκαν. Αναλυτικά:

Πανεπιστήμιο Κολούμπια και City College, Νέα Υόρκη

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης χρησιμοποίησε χειροβομβίδες κρότου λάμψης για να παραβιάσει το κτίριο που είχε καταληφθεί από διαδηλωτές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Στη συνέχεια εισέβαλε στο υπό κατάληψη κτίριο και συνέλαβε περισσότερους από 200 διαδηλωτές. Επιπλέον δεκάδες συλλήψεις έγιναν και στο City College της Νέας Υόρκης, περίπου ένα χιλιόμετρο βορειότερα, στο Μανχάταν.

Πανεπιστήμιο UCLA, Λος Αντζελες, Καλιφόρνια

Σε αντίθεση με τις διαδηλώσεις σε άλλες σχολές, στο Λος Άντζελες σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών, οι οποίοι είχαν στήσει σκηνές στην πανεπιστημιούπολη, και φιλοϊσραηλινών αντιδιαδηλωτών που έσπασαν τα οδοφράγματα που είχαν στηθεί.

Το CNN μεταδίδει αναφορές ότι γίνεται χρήση αυτοσχέδιων βομβών, tasers και σπρέι πιπεριού στις βίαιες συγκρούσεις.

«Είναι πολύ δύσκολο να επιβεβαιώσουμε από ποιες πλευρές προέρχονται τα σπρέι, αλλά ακούμε ότι προέρχεται περισσότερο από την πλευρά των αντιδιαδηλωτών», είπε στο CNN η Anna Dai-Liu, συντάκτρια της φοιτητικής εφημερίδας Daily Bruin.

Πανεπιστήμιο Αριζόνας

Η πανεπιστημιακή αστυνομία έριξε χημικά για να διώξει διαδηλωτές από περιοχή στην πανεπιστημιούπολη όπου -όπως υποστήριξε- «συγκεντρώθηκαν παράνομα». Το αστυνομικό τμήμα έδωσε οδηγίες στο κοινό και στους φοιτητές να αποφεύγουν συγκεκριμένες επικίνδυνες περιοχές.

Πανεπιστήμιο Τουλέιν, Λουιζιάνα

Αξιωματούχοι του πανεπιστημίου ανακοίνωσαν ότι τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως, αφού η αστυνομία του πανεπιστημίου, η αστυνομία της Νέας Ορλεάνης και η αστυνομία της Πολιτείας της Λουιζιάνας ξεκίνησαν συντονισμένη προσπάθεια τη νύχτα για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές που είχαν κατασκηνώσει στην πανεπιστημιούπολη.

«Η συντριπτική πλειονότητα των διαδηλωτών δεν συνδέεται με την κοινότητά μας», ανέφερε το πανεπιστήμιο, προσθέτοντας ότι συνελήφθησαν 14 διαδηλωτές, συμπεριλαμβανομένων δύο φοιτητών.

Πανεπιστήμιο Μπράουν, Ρόουντ Άιλαντ

Εξαίρεση στην κλιμακούμενη σύγκρουση αποτελεί στο Πανεπιστήμιο Μπράουν στο Πρόβιντενς του Ρόουντ Άιλαντ, όπου οι διαδηλωτές ξήλωσαν τις σκηνές αφού οι επικεφαλής του φοιτητικού κινήματος κατέληξαν σε συμφωνία με τη διοίκηση για να τεθεί προς ψηφοφορία το θέμα της αποεπένδυσης από εταιρείες που υποστηρίζουν το Ισραήλ.

Πανεπιστήμιο Μάντισον-Ουισκόνσιν

Οι αρχές επιβολής της τάξης άρχισαν να απομακρύνουν τους διαδηλωτές από την πανεπιστημιούπολη του Wisconsin-Madison. Οι δυνάμεις του σερίφη της κομητείας Dane, φέροντας ασπίδες, απωθούν βιαίως διαμαρτυρόμενα πλήθη που σχημάτιζαν αλυσίδες, όπως μαρτυρά οπτικοακουστικό υλικό.

Αστυνομικοί διέλυσαν σκηνές που είχαν στηθεί στο έδαφος, ενώ άλλοι χρησιμοποίησαν γκλομπ για να απωθήσουν τους διαδηλωτές. Η επιχείρηση έλαβε χώρα αφού η αστυνομία της πανεπιστημιούπολης έδωσε διορία 15 λεπτών στους διαδηλωτές για να μαζέψουν τις σκηνές, σύμφωνα με τη φοιτητική εφημερίδα The Daily Cardinal.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v