Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 9 2024

ΧΑ: Οι τράπεζες και το... προσπέρασμα - Αφύπνιση για τα Στασινόχαρτα - Το ρεκόρ της Titan και το 30άρι της Jumbo

ΧΑ: Οι τράπεζες και το... προσπέρασμα - Αφύπνιση για τα Στασινόχαρτα - Το ρεκόρ της Titan και το 30άρι της Jumbo

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ: Οι Έλληνες που ζουν στην Αλβανία και στη Γερμανία και απέκτησαν δικαίωμα επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές ανέρχονται σε 1.189 και 9.737, αντίστοιχα. Κι αυτοί πέραν όσων θα επιλέξουν να ψηφίσουν στην Ελλάδα.

Λογική, λοιπόν, η επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη και του Δημήτρη Κουτσούμπα να φτάσουν σε περιοχές των δύο χωρών που βρίσκονται συγκεντρωμένοι οι απόδημοι και να ζητήσουν -τι άλλο;- την ευρωψήφο τους.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ολοκληρώσει σήμερα την περιοδεία του στους τέσσερις ηπειρωτικούς νομούς περνώντας απέναντι, μέσω Κακαβιάς, στα μειονοτικά χωριά της Βόρειας Ηπείρου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναντήσεις με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, επισκέψεις σε σχολείο με κατάθεση στεφανιού στο μνημείο για τους πεσόντες του ’40 και συζήτηση με μειονοτικούς.

Δύσκολο το στοίχημα, μετά την ευρω-υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη με τη ΝΔ, η οποία ποντάρει στο σύνολο των εκεί ψήφων -πέραν του ειδικού βορειοελλαδίτικου δεξιού κοινού.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ θα καταθέσει σήμερα στεφάνι στο Πρώην Ναζιστικό Στρατόπεδο Συγκέντρωσης στο Νταχάου και θα περιδιαβεί τους χώρους του κολαστηρίου. Στη συνέχεια θα μιλήσει, φυσικά, σε πολιτική συγκέντρωση στο Μόναχο, ζητώντας από τους Έλληνες μετανάστες την ψήφο τους, με βασικό αίτημα να μην κλείσει κανένα ελληνικό σχολείο στη Γερμανία.

 

PEPSI: Και το όνομα αυτής Pepsi Electric. Πρόκειται για το νέο προϊόν του πολυεθνικού κολοσσού, που εκτός από διαφορετική γεύση έχει και μπλε χρώμα. Η Pepsi Electric κυκλοφορεί αποκλειστικά σε μπουκάλι 500 ml, δεν περιέχει ζάχαρη και θα βρίσκεται στην αγορά για τους επόμενους 12 μήνες.

Το ενδιαφέρον, πέρα από το χρώμα, είναι ότι το συγκεκριμένο προϊόν θα κυκλοφορήσει αρχικά στα καταστήματα γειτονιάς, πριν εισχωρήσει σε όλα τα κανάλια, από τις 24 Ιουνίου. Μάλιστα, το convenience λιανικό εμπόριο θα είναι το βασικό κανάλι προώθησής του.

Το αν και πότε η Pepsi Electric θα έρθει στην Ελλάδα παραμένει άγνωστο. Το μόνο δεδομένο που υπάρχει, είναι ότι η Pepsi συνεχίζει να μετρά απώλειες στην εσωτερική αγορά. Το πρώτο τρίμηνο οι πωλήσεις της σε όγκο μειώθηκαν 17% και το μερίδιό της υποχώρησε στο 7,3% από 8,6% το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν, παρά την προσπάθεια που έχει κάνει για μερική επιστροφή της παραγωγής της στη χώρα μέσω της συνεργασίας της με την ΕΨΑ.

 

ΕΘΝΙΚΗ: Νέο υψηλό 101 μηνών για την τράπεζα, σε μια συνεδρίαση που η αγορά «αφομοίωσε» τα οικονομικά αποτελέσματα αλλά και τα μηνύματα της διοίκησης, τα οποία θυμίζουμε γνωστοποιήθηκαν την Πρωτομαγιά με την αγορά κλειστή.

Η επίδοση του πρώτου τριμήνου αποτελεί τη βάση για υπέρβαση του στόχου για οργανικά κέρδη 1,2 δισ. ευρώ, ενώ η αγορά φαίνεται πως θεωρεί εφικτό να παρουσιάσει απόδοση κεφαλαίων (RoTE) άνω του 15%. 

Τη Μεγάλη Πέμπτη η μετοχή έκλεισε στα 7,81 ευρώ (+3,3%), ενώ χθες ανέβηκε στα 8,14 (+4,23%), με αποτέλεσμα τα κέρδη διημέρου να αγγίζουν το 7,5%.

Μετά τις παραπάνω εξελίξεις, η ΕΤΕ απειλεί ευθέως τη Eurobank με προσπέρασμα σε όρους κεφαλαιοποίησης και κατάκτηση της δεύτερης θέσης. Η «μεγάλη αγαπημένη» έφτασε τα 7,445 δισ. ευρώ, μια ανάσα από τα 7,559 δισ. ευρώ της Eurobank.

Η τελευταία έκλεισε στα 2,03 ευρώ (+0,69%), σε υψηλό 102 μηνών.

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Αντίδραση βγήκε και για τη μετοχή της τράπεζας, που πιέστηκε στις τελευταίες συνεδριάσεις. Το κλείσιμο στα 3,78 ευρώ, με κέρδη 0,99% και κεφαλαιοποίηση στα 4,737 δισ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε περιλαμβάνουν αύξηση των εσόδων από προμήθειες και μείωση στις επαναλαμβανόμενες δαπάνες.

Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση επιφυλάχθηκε να αναθεωρήσει το guidance αργότερα φέτος, εφόσον παραμένει χαμηλά ο σχηματισμός νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

 

TITAN: Εντός του εύρους των συγκλινουσών εκτιμήσεων αναλυτών (consensus) οι επιδόσεις α' τριμήνου του ομίλου Τιτάν. Οι πωλήσεις (623,7 εκατ. ευρώ, +6,1%) υπερέβησαν το consensus και τα EBITDA βγήκαν in line (109,8 εκατ. ευρώ, +2,5% ), λόγω κακών καιρικών συνθηκών (ΗΠΑ), εργασιών συντήρησης μονάδων (ΗΠΑ), αύξησης κόστους ηλεκτρικής ενέργειας (Ελλάδα) και αρνητικών συναλλαγματικών διαφορών (Ανατολική Μεσόγειος).

Ειδικότερα, τα EBITDA του γεωγραφικού τομέα Ελλάδας-Δ. Ευρώπης μειώθηκαν, σε ετήσια βάση, κατά 5,7 εκατ. ευρώ (32,7%), ενώ στις ΗΠΑ περιορίστηκαν κατά 4,1 εκατ. ευρώ (6,2%). Στην Ανατολική Μεσόγειο μειώθηκαν κατά 2,5 εκατ. ευρώ (45,8%). Η παραπάνω επίπτωση υπερκαλύφθηκε από την εκτόξευση των EBITDA ΝΑ Ευρώπης κατά 14,9 εκατ. ευρώ (+83,1%).

Τα καθαρά κέρδη (52,4 εκατ. ευρώ) διαμορφώθηκαν στο άνω εύρος των συγκλινουσών εκτιμήσεων.

 

ΤΙΤΑΝ ΙΙ: Στα 30,1 ευρώ βρίσκεται πλέον η μετοχή, μετά το χθεσινό κλείσιμο σε νέο ιστορικό υψηλό. Από την αρχή της χρονιάς, όσοι επέλεξαν το blue chip γράφουν απόδοση 40%.

Σήμερα η αγορά θα αποτιμήσει τα αποτελέσματα τριμήνου και θα ακούσει τις εκτιμήσεις της διοίκησης.



JUMBO: «Στρογγυλοκάθισε» στα 30 ευρώ (νέο ιστορικό υψηλό) στο τέλος της χθεσινής συνεδρίασης, στην οποία άλλαξαν χέρια μετοχές αξίας 11,78 εκατ. ευρώ.

Ο τίτλος μετρά εννέα ανοδικές στις τελευταίες δέκα συνεδριάσεις, διάστημα στο οποίο η απόδοση φτάνει το 16%. Για τη μετοχή η Citi έχει δώσει τιμή-στόχο τα 32,5 ευρώ, ενώ η Eurobank Equities τα 33,4 ευρώ.

Υ.Γ. Το mini placement του Απόστολου Βακάκη στα 27,2 ευρώ συγκέντρωσε τεράστιο ενδιαφέρον, όπως διαβάσατε...

 

ΣΤΑΣΙΝΟΧΑΡΤΑ: Με προεξάρχουσα τη Cenergy, δυνατή παρουσία στο ταμπλό είχαν όλες οι μετοχές του ομίλου.

Η μητρική (Viohalco) έκλεισε στα 6,05 ευρώ με κέρδη 3,6% και τζίρο που ξεπέρασε το 1 εκατ. ευρώ. Η τοπική κορυφή για φέτος (6,55 ευρώ) είχε επιτευχθεί στις αρχές Φεβρουαρίου.

Ανάλογη η εικόνα και για την ElvalΗalcor, η οποία έχει υψηλό για φέτος τα 2,395 ευρώ (30 Ιανουαρίου). Εκλεισε στα 2,02 ευρώ, με τα κέρδη της χθεσινής συνεδρίασης στο 3,7%.

Σε διαφορετική πίστα η Cenergy. Ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση στα 8,35 ευρώ (+4,37%), που συνιστά νέο ιστορικό ρεκόρ.

Η απόδοση από τις 18 Απριλίου υπερβαίνει το 20%.

 

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Τη διανομή τμήματος αδιανέμητων κερδών προηγούμενων χρήσεων στους μετόχους εισηγείται το ΔΣ της εταιρείας.

Το προτεινόμενο καθαρό μέρισμα ανέρχεται σε 0,038 ευρώ ανά μετοχή. Επιπρόσθετα, προτείνεται να διατεθεί το ποσό του 1,45 εκατ. ευρώ σε 22 στελέχη του ομίλου, συμπεριλαμβανομένων των 3 εκτελεστικών μελών ΔΣ.

Τα παραπάνω θα τεθούν προς έγκριση στην τακτική γενική συνέλευση, η οποία έχει συγκληθεί για τις 23 Μαΐου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v