Η πρώτη αμερικανική Πολιτεία που αγόρασε Bitcoin

Κατέχει μετοχές σε ETFs αξίας 164 εκατ. δολ., σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση που υπέβαλε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η BlackRock πλησιάζει πολύ κοντά στην 1η θέση μεταξύ των μεγαλύτερων διαχειριστών Bitcoin στον κόσμο. Η έκπληξη από τη Vanguard.

Η πρώτη αμερικανική Πολιτεία που αγόρασε Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Το Ουισκόνσιν έγραψε ιστορία, καθώς γίνεται η πρώτη Πολιτεία των ΗΠΑ, η οποία επίσημα επενδύει σε Bitcoin.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση 13F που υπέβαλε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), αποκάλυψε ότι κατείχε περισσότερες από 2,4 εκατομμύρια μετοχές στο BlackRock iShares Bitcoin Trust (IBIT) και περισσότερες από ένα εκατομμύριο μετοχές της Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), αξίας περίπου 100 εκατομμυρίων και 64 εκατομμυρίων δολαρίων, αντίστοιχα.

Το επενδυτικό συμβούλιο του Ουισκόνσιν (SWIB) ιδρύθηκε το 1951 και σήμερα διαχειρίζεται περισσότερα από 156 δισ. δολ. σε περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του (Δεκέμβριος του 2023). Μεταξύ άλλων το SWIB διαχειρίζεται το συνταξιοδοτικό ταμείο της Πολιτείας (WRS) και το Ταμείο επενδύσεων (SIF).

Πρόκειται για ένα καλό σημάδι, ισχυρίζεται ο Eric Balchunas, επικεφαλής αναλυτής του Bloomberg για τα ETFs. Περιμένετε περισσότερα, καθώς τα ιδρύματα τείνουν να κινούνται σε αγέλες.

Υπενθυμίζουμε πως στη SEC έχουν κατατεθεί παρόμοιες αναφορές από μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα, όπως τα Wells Fargo και JPMorgan Chase.

Θα μας επιτρέψετε να επισημάνουμε πως είχαμε αναφέρει από την πρώτη στιγμή ότι όλα αυτά θα συμβούν από τη στιγμή που η BlackRock μπήκε στο παιχνίδι των ETFs, ανοίγοντας διάπλατα τις πιθανότητες έγκρισης του Bitcoin ETF στη spot αγορά.

Μέχρι πρόσφατα, μόνο ένα μέρος του πληθυσμού μπορούσε να αγοράσει Bitcoin, ακόμα και αν το επιθυμούσε.

Ο λόγος ήταν πως δεν ήθελε ή φοβόταν να μπλέξει με αμφιβόλου αξιοπιστίας ανταλλακτήρια, προσωπικά ψηφιακά πορτοφόλια, κωδικούς που αν τους έχανε, ταυτόχρονα αυτό θα σήμαινε την ολική απώλεια των κεφαλαίων του.

Ο ενδοιασμός αφορούσε κυρίως τους θεσμικούς επενδυτές. Μέσα όμως από τα ETFs έχουν όλοι τη δυνατότητα να τοποθετηθούν στο Bitcoin. Όλοι!

Η διείσδυση της BlackRock

Εντωμεταξύ, η BlackRock πλησιάζει πολύ κοντά στην πρώτη θέση μεταξύ των μεγαλύτερων διαχειριστών Bitcoin στον κόσμο, σύμφωνα με τους Financial Times. Το fund που εκδίδει το Bitcoin ETF έχει συγκεντρώσει περιουσιακά στοιχεία αξίας 16,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τότε που κυκλοφόρησε πριν από τέσσερις μήνες. Υπολείπεται μόλις ένα δισεκατομμύριο για να ξεπεράσει το ETF της Grayscale, η οποία όμως είχε ξεκινήσει πριν από μια δεκαετία σχεδόν.

Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, έχει εισέλθει στρατηγικά στον χώρο. Πέρα από ότι έχει αποκτήσει μερίδιο σε κάθε εταιρεία mining που διαπραγματεύεται στη Wall Street, έχει επενδύσει στη Circle, η οποία διαχειρίζεται το δεύτερο μεγαλύτερο stablecoin διεθνώς, το USDC.
Κυρίως όμως διεισδύει ανιχνευτικά, αλλά σοβαρά, στον χώρο των Real World Assets (RWA).

Αυτός ο κλάδος των crypto αφορά περιουσιακά στοιχεία που έχουν πραγματική αξία, όπως ακίνητα, έργα τέχνης και εμπορεύματα. Δημιούργησε ένα fund με το σύμβολο BUIDL (BlackRock USD Institutional Digital Liquidity Fund), το οποίο για την ώρα επικεντρώνεται σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία με σταθερές αποδόσεις, όπως τα έντοκα γραμμάτια των ΗΠΑ, αξιοποιώντας το blockchain του Ethereum.

Ήδη το BUIDL ξεπέρασε τον ανταγωνιστικό fund της Franklin Templeton, προσελκύοντας 382 εκατομμύρια δολάρια.

Είναι εντυπωσιακό πόσο νερό έχει κυλήσει στο αυλάκι. Ήταν ελάχιστα μόλις χρόνια πίσω, όταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της BlackRock Λάρι Φινκ είχε αποκαλέσει το Bitcoin «δείκτη ξεπλύματος χρήματος».

Για να μην πάμε 14 χρόνια πίσω όταν ο προγραμματιστής Laszlo Hanyecz έγραψε ιστορία αγοράζοντας δύο πίτσες για 10.000 Bitcoin, στην πρώτη συναλλαγή Bitcoin με φυσικό προιόν. Με την ευκαιρία να αναφέρουμε πως η ελληνική κοινότητα ετοιμάζει μια εκδήλωση για να εορτάσει την πρώτη συναλλαγή, όπως κάθε χρόνο. Είστε όλοι προσκεκλημένοι. 

Η έκπληξη από τη Vanguard

Το Bitcoin ETF της Fidelity βρίσκεται στην τρίτη θέση, έχοντας προσελκύσει περιουσιακά στοιχεία 9,3 δισ. δολαρίων. Η αλήθεια είναι πως τα Bitcoin ETFs των BlackRock και Fidelity υποβοηθήθηκαν από τις τεράστιες εκροές από το fund της Grayscale, η οποία επιμένει να χρεώνει πολύ υψηλά τέλη διαχείρισης της τάξης του 1,5%, ενώ οι υπόλοιποι χρεώνουν κοντά στο 0,25% ετησίως.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συντηρητική Vanguard, ο δεύτερος μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, όχι μόνο επέλεξε να μην ξεκινήσει κι αυτή ένα ETF του Bitcoin, αλλά αρνήθηκε επίσης να το πουλήσει στους πελάτες της! Όπως δήλωσε ο CEO της εταιρείας στους οικονομικούς συντάκτες, με εμφατικό τρόπο, θα το αποφύγουν σαν την «πανούκλα»! Η επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι τα νέα προϊόντα «δεν ευθυγραμμίζονται με τη φιλοσοφία τους για ένα καλά ισορροπημένο, μακροπρόθεσμο χαρτοφυλάκιο».

Τότε είχαμε αναρωτηθεί «Άραγε πόσος καιρός θα περάσει μέχρι να το πάρουν πίσω;». Πράγματι, δείχνει να δικαιωνόμαστε. Ο επόμενος Διευθύνων Σύμβουλος της Vanguard είναι ο πρώην επικεφαλής του κλάδου των ETF της BlackRock παγκοσμίως. Είναι η πρώτη φορά που η Vanguard προσέλαβε κάποιον εκτός εταιρείας ως CEO.

Όπως αναφέρουν από το Bloomberg, ο Salim Ramji επέβλεψε την κατάθεση και την επιμελητεία του Bitcoin ETF (IBIT) και έχει ξεχωρίσει όσον αφορά το ενδιαφέρον του για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.

Φυσικά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως η έλευση του Salim Ramji θα σηματοδοτήσει την αλλαγή στάσης της Vanguard, αλλά πόσο απίθανο είναι πλέον να συμβεί στο άμεσο μέλλον;

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v