Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bitcoin: Εκρηξη συναλλαγών αλλά και... πισωγύρισμα μετά τα ETF

Ποια σήματα στέλνει η πορεία της τιμής του Bitcoin στον απόηχο της έναρξης διαπραγμάτευσης των πολυαναμενόμενων ETF. H ιστορική πρεμιέρα, οι κινήσεις των διαχειριστών και το «sell the news».

Bitcoin: Εκρηξη συναλλαγών αλλά και... πισωγύρισμα μετά τα ETF

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Στα μέχρι τώρα μαθήματα στο Ινστιτούτο Ψηφιακής Οικονομίας (http://Indifi.gr) διδάσκαμε πώς λειτουργεί ο χώρος. Τώρα θα ασχοληθούμε με τις μεθόδους με τις οποίες μπορούμε να βγάλουμε χρήματα από τα crypto.

Τα μαθήματα ξεκινάνε 13 Ιανουαρίου 2024. Το παρατείναμε λίγες ημέρες για να συζητήσουμε τη στρατηγική μας, από την απόφαση για το ETF και μετά. Τα μαθήματα είναι χωρισμένα σε δύο ενότητες. Η μία αφορά τακτικές trading ειδικά προσαρμοσμένες στα κρυπτονομίσματα. Τεχνική ανάλυση, on chain ανάλυση, στρατηγικές διαχείρισης ρίσκου, αυτοματοποιημένα συστήματα και άλλα. Η δεύτερη εξερευνά τον συναρπαστικό κόσμο των altcoins. Εξετάζεται η λειτουργία και οι προοπτικές του οικοσυστήματος πολλών κρυπτονομισμάτων από ανθρώπους που δουλεύουν σε αυτά, αναλύονται κατηγορίες όπως DeFi και Play to Earn και ξεδιπλώνονται μεθοδολογίες  αξιολόγησης και διαχωρισμού ελπιδοφόρων έργων από τα scams και τις πυραμίδες.  Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο https://indifi.gr/

 

Ιστορική ημέρα η χθεσινή για το Bitcoin. Από ό,τι αναφέρει ο Eric Balchunas, επικεφαλής αναλυτής για τα ETFs στο Bloomberg, από τα 11 spot Bitcoin ETF που ξεκίνησαν να διαπραγματεύονται, πραγματοποιήθηκαν 700.000 μεμονωμένες συναλλαγές. Πρόκειται για τον διπλάσιο αριθμό συναλλαγών από ό,τι για το QQQ (το ETF του Nasdaq). Όπως ισχυρίζεται, ήταν περισσότερο από όσο ανέμενε

Η τελευταία φράση είναι και η πιο σημαντική, όσον αφορά την πορεία της τιμής του Bitcoin. Όπως έχουμε αναφέρει, από τη στιγμή που είχε προεξοφληθεί η έγκριση από την επιτροπή κεφαλαιαγοράς των HΠΑ (SEC), η κρίσιμη μεταβλητή ήταν η ζήτηση για τα μερίδια. Αν υπερβεί τις προσδοκίες ή όχι. Αν ναι, τότε οι εκδότες των ETFs θα πρέπει να αγοράσουν περισσότερα Bitcoin από όσα υπολόγιζαν.

Με δεδομένο πως διαθέσιμα δεν είναι τόσα πολλά στα ανταλλακτήρια, η τιμή θα ανέβαινε σημαντικά. Για ποιο λόγο; Επειδή θα έπρεπε να δελεάσουν τους νυν κατόχους Bitcoin να πουλήσουν τα νομίσματά τους.
Φυσικά υπάρχει και το ανάποδο σενάριο. Η ζήτηση να ήταν μικρότερη της αναμενόμενης, η οποία θα είχε σαν αποτέλεσμα να οδηγήσει σε υποχώρηση της τιμής.

Ο όγκος συναλλαγών έφτασε την πρώτη ημέρα τα 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Πρώτη σε όγκο συναλλαγών ήταν η Grayscale, η BlackRock, η Fidelity, η ARK και η BitWise. Αξίζει να σημειωθεί πως η Coinbase, το ανταλλακτήριο όπου συνεργάζονται οι περισσότεροι εκδότες των ETFs, μετακίνησε Bitcoin αξίας 7 δισεκατομμυρίων εξωχρηματιστηριακά (OTC).

Όπως παρατηρούμε στο ωριαίο διάγραμμα, η τιμή του Bitcoin σκαρφάλωσε μέχρι και τις 49.000 δολάρια, για να υποχωρήσει λίγο αργότερα, όταν πήραν τον έλεγχο εκείνοι που θέλησαν να «πουλήσουν στην είδηση», για να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους.

Η διαφήμιση από τους εκδότες

Είχαμε αναφέρει από χρόνια, από τότε που συζητούνταν το ενδεχόμενο να δοθεί η άδεια για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση στη Wall Street ενός Bitcoin ETF, ότι θα σηματοδοτήσει τη μεγάλη ανατροπή. Όχι τόσο για το γεγονός ότι θα προσφέρει μια επενδυτική διέξοδο σε όσους δυσκολεύονται με τα ψηφιακά πορτοφόλια ή ανησυχούν για τα ανταλλακτήρια κ.λπ.

Περισσότερο το αποδίδαμε στη μεταστροφή των μεγάλων επενδυτικών οίκων και τον ενεργό ρόλο τους στην ενημέρωση του επενδυτικού κοινού για τα πλεονεκτήματα και τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin. Ούτε εμείς όμως δεν είχαμε φανταστεί πόσο πολλά και μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα θα συμμετείχαν στο εγχείρημα και κυρίως με πόσο ζήλο θα το πρόβαλαν.

Για παράδειγμα, δεν είχαμε φανταστεί πως ολόκληρη BlackRock θα έβαζε τον Jay Jacobs, επικεφαλής Θεματικών και Εναλλακτικών ETF, να πρωταγωνιστεί σε ένα τηλεοπτικό σποτ που θα εκθειάζει το Bitcoin.

Τι αναφέρει ο Jacobs; Ότι κάποιοι το εντάσσουν στο χαρτοφυλάκιό τους ως δυνητικό μέσο αποθήκευσης αξίας, ενώ κάποιοι άλλοι ως την επαναστατική μέθοδο που θα ανατρέψει το πώς το χρήμα μεταφέρεται σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο για αρκετούς το να κρατάς Bitcoin φαίνεται περίπλοκη διαδικασία. Γι' αυτό ξεκινήσαμε το IBIT, το iShares Bitcoin Trust, ένα ETF που παρέχει στους επενδυτές άνετη έκθεση στο Bitcoin.

Κατόπιν το διευθυντικό στέλεχος της BlackRock εξηγεί πως το IBIT επιτρέπει στους επενδυτές να έχουν πρόσβαση στο Bitcoin μέσα σε έναν παραδοσιακό χρηματιστηριακό λογαριασμό. Να το αποκτούν όπως τις μετοχές, τα ομόλογα και τα υπόλοιπα ETF.

Συνεπώς αυξάνει την ευκολία. Άρει τις λειτουργικές επιβαρύνσεις που σχετίζονται με τις συναλλαγές και την απευθείας κατοχή του Bitcoin, καθώς και με τα δυνητικά υψηλά κόστη συναλλαγών και την πολυπλοκότητα των φορολογικών αναφορών.

Ακόμα πιο τολμηρή διαφήμιση έχει δημιουργήσει αλλά και προβάλλει η VanEck. Το μήνυμα είναι απλό και σύντομο: Το Βitcoin μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από την υποτίμηση των χρημάτων σας από την κυβέρνηση!

Πραγματικά, αν το σκεφτούμε, το ρίσκο είναι να κατέχεις δολάρια ή οποιοδήποτε άλλο κρατικό νόμισμα. Η αξία τους μόνο πέφτει, εξαιτίας του πληθωρισμού και του παρατεταμένου «εκτυπώματος». Το Bitcoin ίσως πέσει, αλλά υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να ανέβει σε αξία. Το κρατικό νόμισμα όμως είναι καταδικασμένο, από τον τρόπο λειτουργίας του, να διαβρώνεται συνεχώς η αγοραστική του δύναμη.

Όπως υποστηρίζει και ο Jack Mallers, CEO της Strike, «ξέρετε πόσοι άνθρωποι έχουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της υποβάθμισης του νομίσματος; Οκτώ δισεκατομμύρια -όλοι μας. Κι όμως! Ολοι πλέον έχουν πρόσβαση στην εναλλακτική του Bitcoin

Τέλος, να κλείσουμε τη σημερινή μας παρέμβαση με τη Merrill Lynch και τη Vanguard. Τι έκαναν; Δεν επέτρεψαν στους πελάτες τους να αγοράσουν από τους λογαριασμούς τους, από τα δικά τους χρήματα δηλαδή, ETFs του Bitcoin από την πλατφόρμα τους. Με ποια δικαιολογία; Πως δεν ταιριάζει με το ήθος της εταιρείας τους! Αποτέλεσμα; Να υπάρξουν πολλές διαμαρτυρίες. Άραγε πόσος καιρός θα περάσει μέχρι να το πάρουν πίσω;




Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory



* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v