Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τόμσεν: Σε σωστό δρόμο η Ελλάδα

H Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο τόσο στο μέτωπο της ανταγωνιστικότητας όσο και στο δημοσιονομικό, υπογράμμισε ο Πωλ Τόμσεν σε τηλεδιάσκεψη μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα.

Τόμσεν: Σε σωστό δρόμο η Ελλάδα
H Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο τόσο στο μέτωπο της ανταγωνιστικότητας όσο και στο δημοσιονομικό, υπογράμμισε ο Πωλ Τόμσεν σε τηλεδιάσκεψη μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα.

Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα σημείωσε ότι το ελληνικό πρόγραμμα είχε εκτροχιαστεί κάποια στιγμή το 2012, αλλά "η νέα κυβέρνηση εργάστηκε εντατικά για να βάλει το πρόγραμμα πάλι σε τροχιά. Τώρα είναι σε σωστό δρόμο". 

Είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους της, σημείωσε, προσθέτοντας ότι η χώρα αναμένεται κάποια στιγμή εντός του έτους να περάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα. Τόνισε όμως ότι υπάρχουν ακόμη κίνδυνοι και προκλήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, κυρίως στο μέτωπο των δομικών μεταρρυθμίσεων. 

Κλειδί για την επιστροφή στην ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα, υποστήριξε, είναι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η περαιτέρω απελευθέρωση της οικονομίας, ιδίως στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών

Σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα, υπογράμμισε ότι μεγάλο μέρος της "ψαλίδας" έχει καλυφθεί και το μοναδιαίο κόστος εργασίας έχει αναπροσαρμοστεί. Υπογράμμισε ωστόσο ότι η μείωση απολαβών που έχει συντελεστεί δεν έχει ακολουθηθεί από μείωση των τιμών, λόγω της κατακερματισμένης ελληνικής αγοράς, "και αυτό είναι πρόβλημα", όπως ανέφερε. 

Παράλληλα, εκτίμησε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πατάξει τη φοροδιαφυγή, αλλά μέχρι στιγμής το ΔΝΤ δεν έχει δει σημαντικές επιπτώσεις στη συλλογή φόρων.

"Υπάρχει ήδη OSI" 

Ο κ. Τόμσεν σημείωσε ότι σε κάποια φάση εντός του 2012, η προβολή του ελληνικού χρέους ήταν πολύ χειρότερη. Ωστόσο, η Ευρώπη αντέδρασε με την επαναγορά χρέους. "Υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους καθ' οδόν, κάτι που θα εξαρτηθεί από την πορεία της Ελλάδας", τόνισε. 

Ερωτηθείς για το κενό χρηματοδότησης, τόνισε ότι το πρόγραμμα είναι χρηματοδοτημένο επαρκώς για το 2014 και δεν μπορεί να πει ακόμη εάν θα χρειαστεί επιπρόσθετη χρηματοδότηση στα τέλη του 2014 ή στις αρχές του 2015. Προσδιόρισε δε το κενό μεταξύ 5,5 και 9,5 δισ. ευρώ την περίοδο 2015-2016. 

Σημείωσε ότι "οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν πως υπάρχει κενό και, ό,τι κενό υπάρχει, θα πρέπει να το καλύψουν. Δεν έχουν πει πώς θα το κάνουν, μπορούν να μειώσουν τα επιτόκια στα διακρατικά δάνεια, μπορούν να χορηγήσουν νέα κεφάλαια στην Ελλάδα". 

Ο στόχος είναι, το ελληνικό χρέος να υποχωρήσει κάτω του 110% του ΑΕΠ έως το 2022. "Δεν μπορούμε από τώρα να πούμε τι θα χρειαστεί για να φτάσουμε στο στόχο", ανέφερε. 

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο "κουρέματος" των δανείων του επίσημου τομέα, το γνωστό OSI (Οfficial Sector Involvement), "διέφυγε" της ερώτησης απαντώντας: "Θεωρούμε ότι υπάρχει ήδη OSI γιατί η Ευρώπη έχει ήδη λάβει έκτακτα μέτρα, όπως η επιστροφή των κερδών από τα ομόλογα και η μείωση επιτοκίων. Το OSI μπορεί να είναι χαμηλότερα επιτόκια, κούρεμα, νέα κεφάλαια. Είμαστε ήδη σε έναν κόσμο OSI". 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v